Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια συντονίζονται με το διεθνές sell off - Στο -2,3% ο Stoxx

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια συντονίζονται με το διεθνές sell off - Στο -2,3% ο Stoxx
Στο ίδιο κλίμα κινήθηκαν νωρίτερα και τα ασιατικά χρηματιστήρια που κατά βάση σημείωσαν ισχυρές απώλειες, μετά το χθεσινό selloff στην Wall Street.

Τελευταία ενημέρωση 17:08

Πτωτικά κινούνται την Παρασκευή οι ευρωπαϊκές αγορές, μετά και το χθεσινό sellοff στην Wall Street, εν μέσω διεθνών ανησυχιών πως έχει ξεκινήσει ένα σπιράλ επιθετικών αυξήσεων στα επιτόκια των κεντρικών τραπεζών, μετά και τις κινήσεις των Fed και BoE. Στο ίδιο κλίμα κινήθηκαν νωρίτερα και τα ασιατικά χρηματιστήρια που κατά βάση σημείωσαν απώλειες.

Στην κίνηση των δεικτών, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί 2,3% στις 428,18 μονάδες. O Euro Stoxx 50 χάνει 2,24% στις 3.615 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει απώλειες 1,73% στις 7.373 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX διολισθαίνει 1,85% στις 13.645 μονάδες.

Στο Παρίσι o CAC 40 καταγράφει πτώση2,03% στις 6.248 μονάδες.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης ο FTSE MIB στο Μιλάνο υποχωρεί 1,31% στις 23.448 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη χάνει 1,48% στις 8.309 μονάδες.

Μάκρο

Με ραγδαίο ρυθμό συρρικνώθηκε η βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας τον Μάρτιο εξαιτίας της κλιμάκωσης των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα και των υψηλότερων τιμών εισροών. Η συνολική βιομηχανική παραγωγή -που αποτελείται από την παραγωγή στη μεταποίηση, την ενέργεια και τις κατασκευές- σημείωσε πτώση 3,9% τον Μάρτιο σε μηνιαία βάση και σε ημερολογιακά προσαρμοσμένους όρους, ανακοίνωσε η Destatis. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα της The Wall Street Journal είχαν προβλέψει πτώση 1%. To Φεβρουάριο, η βιομηχανική παραγωγή σημείωσε άνοδο 0,1%, έναντι αρχικής εκτίμησης για άνοδο 0,2%. Στα επιμέρους στοιχεία, η μεταποιητική παραγωγή υποχώρησε σε ποσοστό 4,6% σε μηνιαία βάση ενώ η παραγωγή ενέργειας κατέγραψε πτώση 11,4%. Στον κλάδο των κατασκευών, η παραγωγή αυξήθηκε 1,1%. Σε ετήσια βάση, η γερμανική βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε 3,5% τον Μάρτιο, σύμφωνα με την Destatis.

Η μέση τιμή ακινήτων στο Ηνωμένο Βασίλειο άγγιξε νέο ρεκόρ τον Απρίλιο, όμως η ανάπτυξη αναμένεται πως θα συρρικνωθεί το 2022, καθώς ο πληθωρισμός και τα επιτόκια αυξάνονται. Σύμφωνα με έκθεση της Halifax, οι τιμές ακινήτων αυξήθηκαν κατά 1,1%, ανεβάζοντας τη μέση τιμή στις 286.079 στερλίνες. Παρά την αύξηση που καταγράφεται στις τιμές ακινήτων επί 10 συνεχόμενους μήνες, το μεγαλύτερο διάστημα από το 2016, η έκθεση της βρετανικής τράπεζας αναφέρει πως «τα εμπόδια που αντιμετωπίζει η ευρύτερη οικονομία δεν μπορούν να παραβλεφθούν». Η άνοδος στο κόστος διαβίωσης και τα υψηλότερα επιτόκια θα περιορίσουν σημαντικά τον προϋπολογισμό των νοικοκυριών, προβλέπει η τράπεζα.

Επιχειρηματικά νέα

Σε υποβάθμιση των προβλέψεών της για φέτος προχώρησε η Adidas και προειδοποίησε για βουτιά στα έσοδα από την Κίνα εξαιτίας των lockdowns. Τα έσοδα από την Κίνα συρρικνώθηκαν κατά 35% και η εταιρεία έχει αρχίσει να αυξάνει τις τιμές καθώς το υψηλότερο κόστος για τις μεταφορές, τα υποδήματα και τα ρούχα διαβρώνει την κερδοφορία. Η Adidas μείωσε τον στόχο για το μικτό περιθώριο στο σύνολο της χρήσης στο 50,7%, από 51,5-52% προηγουμένως. Επίσης, μείωσε τον στόχο για το λειτουργικό περιθώριο. Η αύξηση των πωλήσεων και των κερδών αναμένεται να διαμορφωθεί κοντά στο κάτω όριο του εύρους των προβλέψεων, σημείωσε η Adidas. Υπενθυμίζεται ότι ανέμενε αύξηση εσόδων 11-13% φέτος σε ουδέτερη συναλλαγματική βάση και προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη της τάξης των 1,8 - 1,9 δισ. ευρώ. Τα έσοδα της Adidas υποχώρησαν 3% σε ουδέτερη συναλλαγματική βάση στο α' τρίμηνο. Η Adidas δεν κατάφερε να πιάσει τα 400 εκατ. ευρώ σε πωλήσεις καθώς τα lockdowns στο Βιετνάμ το περασμένο έτος, κατέστησαν αδύνατο για τα εργοστάσια να παράγουν επαρκώς.

Η εικόνα στην Ασία

Ισχυρές απώλειες σημείωσαν και οι ασιατικές αγορές την Παρασκευή, με τον μεγάλο χαμένο να είναι ο HangSeng του Χονγκ Κονγκ, και ιδιαίτερα οι τεχνολογικές μετοχές του που ακολούθησαν το ξεπούλημα των «χαρτιών» του Nasdaq λίγες ώρες πριν.

Στο Τόκιο ο Nikkei 225 κέρδισε 0,69% και στο Σύδνεϋ ο S&P/ASX 200 υποχώρησε 2,16%. Στο Χονγκ Κονγκ ο HangSeng διολίσθησε 4%, ενώ στην ηπειρωτική Κίνα, ο Shanghai σημείωσε απώλειες 2,16% και ο SZSE Component 2,14%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Adidas: «Κόβει» τον στόχο για την κερδοφορία λόγω βουτιάς των εσόδων από Κίνα

To selloff της Wall και οι προειδοποιήσεις της BOE «έριξαν» τις ευρωπαϊκές αγορές

Wall: Βουτιά 1200 μονάδων για τον Dow, στο -5% ο Nasdaq, ίσως η χειρότερη ημέρα σε διάστημα 2 ετών

gazzetta
gazzetta reader insider insider