Νέο ρεκόρ στις τιμές ακινήτων τον Απρίλιο στην Βρετανία, όμως η ανάπτυξη συρρικνώνεται

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέο ρεκόρ στις τιμές ακινήτων τον Απρίλιο στην Βρετανία, όμως η ανάπτυξη συρρικνώνεται
Τον Απρίλιο, οι τιμές ακινήτων αυξήθηκαν κατά 1,1%, ανεβάζοντας τη μέση τιμή στις 286.079 στερλίνες.

Η μέση τιμή ακινήτων στο Ηνωμένο Βασίλειο άγγιξε νέο ρεκόρ τον Απρίλιο, όμως η ανάπτυξη αναμένεται πως θα συρρικνωθεί το 2022, καθώς ο πληθωρισμός και τα επιτόκια αυξάνονται.

Σύμφωνα με έκθεση της Halifax, οι τιμές ακινήτων αυξήθηκαν κατά 1,1%, ανεβάζοντας τη μέση τιμή στις 286.079 στερλίνες.

Παρά την αύξηση που καταγράφεται στις τιμές ακινήτων επί 10 συνεχόμενους μήνες, το μεγαλύτερο διάστημα από το 2016, η έκθεση της βρετανικής τράπεζας αναφέρει πως «τα εμπόδια που αντιμετωπίζει η ευρύτερη οικονομία δεν μπορούν να παραβλεφθούν».

Η άνοδος στο κόστος διαβίωσης και τα υψηλότερα επιτόκια θα περιορίσουν σημαντικά τον προϋπολογισμό των νοικοκυριών, προβλέπει η τράπεζα.

Την Πέμπτη, η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) προχώρησε σε μια ακόμα αύξηση των βασικών επιτοκίων της, την 4η συνεχόμενη, προκειμένου να καταπολεμήσει την αύξηση του πληθωρισμού στη βρετανική οικονομία που βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών.

Η τράπεζα αναμένει διψήφιο πληθωρισμό εντός του 2022, ενώ εκτιμά πως η ανάπτυξη της οικονομίας θα επηρεαστεί αρνητικά μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Τα νοικοκυριά με στεγαστικά δάνεια σταθερού επιτοκίου έχουν προστατευθεί από τις αυξήσεις μέχρι στιγμής, αναφέρι η Halifax, με τον Γενικό Διευθυντή Russell Galley,να προειδοποιεί πως «Η αναλογία τιμής ακινήτου με εισόδημα είναι ήδη σε ιστορικό υψηλό επίπεδο και - με την άνοδο των επιτοκίων και τον πληθωρισμό - είναι πιθανό πως ο δείκτης ανάπτυξης των τιμών ακινήτων θα μειωθεί μέχρι το τέλος της χρονιάς».

Βραχυπρόθεσμα, οι αγοραπωλησίες στην αγορά ακινήτων και οι εγκρίσεις στεγαστικών δανείων είναι ακόμα σε προ πανδημικό επίπεδο, με την Halifax να εκτιμά πως η αγορά θα παραμείνει θετική προς το παρόν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βουτιά για τη βρετανική λίρα μετά το «καμπανάκι» της BoE

Βρετανία: Δεν μπορούμε να βοηθήσουμε τους πάντες με την ακρίβεια, παραδέχθηκε ο Τζόνσον

gazzetta
gazzetta reader insider insider