Χρηματιστήριο: Πού πόνταραν οι αγοραστές για την επιστροφή στις 925 μονάδες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Πού πόνταραν οι αγοραστές για την επιστροφή στις 925 μονάδες
Ράλι σε Mytilineos, Τέρνα Ενεργειακή και Jumbo. Από κοντά η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που ξεπέρασε τα 10 ευρώ.

Πάνω από τις 925 μονάδες επανήλθε το Χρηματιστήριο, μετά από μια μικρή διακοπή λόγω του Πάσχα των Καθολικών ενώ έπονται και οι αργίες για το Πάσχα των Ορθοδόξων (Παρασκευή, Δευτέρα).

Στην πρώτη γραμμή παραμένουν τα εταιρικά αποτελέσματα, αλλά και το σήμα που έδωσε σήμερα το ΔΝΤ, με την αξιολόγηση της Standard & Poor's να ακολουθεί την Παρασκευή. Επιπλέον, οι αγορές προσπαθούν να αξιολογήσουν τον αντίκτυπο του αυστηρού lockdown στην Σαγκάη και το κατά πόσο θα επιβαρύνει την οικονομική δραστηριότητα.

Στα εταιρικά νέα, την πιστοληπτική ικανότητα της Mytilineos στο «BB» με σταθερές προοπτικές προοπτικές επιβεβαίωσε η Fitch, στέλνοντας ωστόσο ισχυρό «σήμα» για τις αναπτυξιακές προοπτικές του ομίλου, καθώς αναμένει άμεση και ισχυρή άνοδο της κερδοφορίας του.

Η επιβεβαίωση της αξιολόγησης αντανακλά την αναμενόμενη ισχυρή αύξηση των EBITDA και των κεφαλαίων από λειτουργικές δραστηριότητες (FFO) το 2022-2023, συνοδευόμενη από μια σταθερή ικανότητα απομόχλευσης, με μια καλή θέση ρευστότητας. Ο οίκος προβλέπει πως η καθαρή μόχλευση FFO θα μειωθεί από τις 3,3 φορές το 2021 σε περίπου 3 φορές το 2022 και χαμηλότερα από 2,5 φορές από το 2023. Παρά τις υψηλές κεφαλαιουχικές δαπάνες το 2022-25, που αποδίδεται κυρίως στην οργανική επέκταση στον κλάδο ενέργειας και αερίου, η Fitch αναμένει πως οι ελεύθερες ταμειακές ροές (FCF) θα γίνουν θετικές από το 2023. Παράλληλα θεωρεί πιστωτικά θετική την επέκταση του ομίλου στη λιγότερο κυκλικό τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας. Μεταξύ άλλων η Fitch στην αξιολόγηση της επισημαίνει και τα εξής:

Παράλληλα, ως προς τα της εγχώριας αγοράς, ενδιαφέρον παρουσιάζει η θέση της Société Générale για τις αλλαγές στον MSCI Greece. Συγκεκριμένα, «μικρό καλάθι» διατηρεί ο γαλλικός οίκος για την ένταξη ελληνικών μετοχών στους δείκτες MSCI κατά την εξαμηνιαία αναθεώρηση των δεικτών της, εξετάζοντας την πιθανή προσθήκη της Εθνικής Τράπεζας και την εκ νέου διαγραφή της Jumbo, χωρίς να κάνει κάποια αναφορά στη Mytilineos (αν και εξέταζε το ενδεχόμενο ένταξης λίγο πριν την τριμηναία αναθεώρηση τον Φεβρουάριο, που αφορούσε κυρίως αλλαγές σε σταθμίσεις).

Επιπλέον, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι το ΑΕΠ φέτος στην Ελλάδα θα αυξηθεί με ρυθμό 3,5% και με 2,6% το 2023. Ο λόγος για μία πρόβλεψη η οποία είναι καλύτερη σε σχέση με το μέσο όρο της Ευρωζώνης (αναμένει ανάπτυξη κατά 2,8% φέτος και κατά 2,3% το 2023). Μακροχρόνια, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιμένει στην εκτίμησή του για βραδύτερο ρυθμό ανάπτυξης κατά 1,2% το 2027 στην Ελλάδα, έναντι 1,3% σε επίπεδο ευρωζώνης.

Επιστρέφοντας στο ΧΑ, η αγορά επέστρεψε πάνω από τις 925 μονάδες με ώθηση από συγκεκριμένους τίτλους που πρωταγωνιστούν το τελευταίο διάστημα. Έτσι, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο κατά 0,81% στις 926,41 μονάδες με τον τζίρο να ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ, στα 101,8 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημείωσε άνοδο 0,71% στις 2.243,26 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,78% στις 645,99 μονάδες.

Ποιοι τίτλο ξεχώρισαν

Στις τράπεζες η Εθνική Τράπεζα ήταν ο απολυτός πρωταγωνιστής με άνοδο 4,17% στα 3,85 ευρώ, με τους επενδυτές να λαμβάνουν θέση προεξοφλώντας είσοδο στον MSCI.

Ήπια άνοδο για τη Eurobank κατά 0,05% στα 1,022 ευρώ, ενώ πτωτικά έκλεισαν η Alpha Bank κατά 0,6% στα 1,075 ευρώ αλλά και η Πειραιώς στο -1,47% και τα 1,34 ευρώ.

Από τους υπόλοιπους τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης, η Mytilineos κατέγραψε εκρηκτική άνοδο 5,9% στα 17,60 ευρώ μετά τα θετικά σχόλια από τη Fitch. Η άνοδος μάλιστα συνοδεύτηκε από ισχυρό όγκο συναλλαγών που ξεπέρασε τα 1,62 εκατ. τεμάχια.

Ράλι και για τη μετοχή της Τέρνα Ενεργειακής με κέρδη 5,46% στα 17,95 ευρώ, κίνηση που συμπαρασύρει και την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που ξεπέρασε τα 10 ευρώ με άνοδο 3,05% στα 10,12 ευρώ.

Το τρίπτυχο των τίτλων που ξεχώρισαν συμπληρώνει η Jumbo με άνοδο 5,23% στα 15,70 ευρώ.

Από την άλλη, μερική κατοχύρωση κερδών καταγράφηκε σε ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΜΟΗ, ΟΛΠ και Quest, ώστε να υπάρξει rotation στους τίτλους που υπεραπέδωσαν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τι εκτιμά η Société Générale για τις αλλαγές στον MSCI Greece - Οι υποψήφιοι

Fitch για Μυτιληναίο: Άμεση και ισχυρή η άνοδος της κερδοφορίας

ΔΝΤ για Ελλάδα: Πίεση σε ΑΕΠ και ακρίβεια λόγω Ουκρανίας, καμπανάκι για εξωτερικό «άνοιγμα» – Υψηλή παγκόσμια αβεβαιότητα

gazzetta
gazzetta reader insider insider