Τι «σήμα» δίνουν τώρα τα αμερικανικά ομόλογα για την οικονομία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι «σήμα» δίνουν τώρα τα αμερικανικά ομόλογα για την οικονομία
Η τελευταία λέξη από την αγορά ομολόγων είναι ότι η οικονομία μπορεί τελικά να μην είναι καταδικασμένη σε μια ύφεση, αλλά είναι πολύ νωρίς για κάτι τέτοιο...

Η τελευταία λέξη από την αγορά ομολόγων είναι ότι η οικονομία μπορεί τελικά να μην είναι καταδικασμένη σε μια ύφεση, αλλά είναι πολύ νωρίς για κάτι τέτοιο...

Η αμερικανική καμπύλη απόδοσης έχει περάσει εκ νέου σε πιο απότομα επίπεδα μετά την αναστροφή. Αυτό σημαίνει ότι οι αποδόσεις στο μακρινό άκρο της καμπύλη, ναι για άλλη μια φορά υψηλότερες από ό,τι του βραχυπρόθεσμου άκρου, αφού υποχώρησαν χαμηλότερα τον περασμένο μήνα.

Αυτό σημαίνει ότι η αγορά είναι σχετικά σίγουρη ότι η οικονομική ανάπτυξη και ο πληθωρισμός δεν θα καταρρεύσουν τα επόμενα χρόνια. Στα τέλη Μαρτίου, οι βραχυπρόθεσμες αποδόσεις είχαν αυξηθεί τόσο γρήγορα που ήταν υψηλότερες από τις μακροπρόθεσμες. Αυτό συνέβη επειδή οι αγορές περίμεναν ότι η Fed θα αυξήσει το βραχυπρόθεσμο βασικό επιτόκιο δανεισμού της σε τόσο υψηλά επίπεδα - για να μειώσει τον πληθωρισμό - που η ζήτηση θα υποχωρούσε μακροπρόθεσμα. Εάν η ζήτηση μειωνόταν σημαντικά, θα μειωνόταν και ο πληθωρισμός, πράγμα που σημαίνει ότι οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων θα μειωνόταν επίσης.

Η καμπύλη έχει προχωρήσει πολύ από τότε. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου βρίσκεται στο 2,83%, 0,38 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα από την απόδοση του 2ετούς στο 2,45%. Αυτή είναι μια μεγάλη βελτίωση από τις 29 Μαρτίου, όταν η απόδοση του 10ετούς στο 2,34% ήταν χαμηλότερα από την απόδοση του 2,38%.

Η ανατροπή, ή η επαναφορά, είναι βασικά ένα υγιές σημάδι για την οικονομία. Αλλά δεν είναι μόνο το αποτέλεσμα της μείωσης της ανησυχίας.

Η πρόσφατη άνοδος της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου οφείλεται εν μέρει στο ότι η Fed είπε αυτόν τον μήνα ότι σύντομα θα περιορίσει το τεράστιο χαρτοφυλάκιο ομολόγων που αγόρασε καθώς προσπάθησε να στηρίξει την οικονομία όλα αυτά τα χρόνια. Αυτό θα σήμαινε λιγότερα χρήματα σε μακροπρόθεσμα ομόλογα, μείωση των τιμών και αύξηση των αποδόσεων. Οι traders στα ομόλογα πωλούν εν αναμονή αυτής της δυναμικής, επομένως η απόδοση του 10ετούς έχει αυξηθεί.

Τα καλύτερα νέα, ωστόσο, βρίσκονται στη διαπραγμάτευση του 2ετούς ομολόγου. Αυτή η απόδοση δείχνει πόσο υψηλό αναμένουν οι επενδυτές να είναι το βασικό επιτόκιο δανεισμού τα επόμενα δύο χρόνια. Και μειώθηκε τον Απρίλιο, από λίγο πάνω από 2,5% νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

«Είναι αβέβαιο εάν η Fed θα μπορέσει να προχωρήσει επιθετικά», δήλωσε ο Chip Hughey, διευθύνων σύμβουλος σταθερού εισοδήματος στην Truist Advisory Services. «Υπάρχει κάποια αβεβαιότητα που συγκρατεί αυτή την [απόδοση]».

Ο Tom Essaye, ιδρυτής της Sevens Report Research, έγραψε σε σημείωμά του ότι εάν η καμπύλη αποδόσεων παραμείνει στις 0,4 ποσοστιαίες μονάδες για αρκετές ημέρες συναλλαγών, αυτό θα ήταν πραγματικά ενδεικτικό της εμπιστοσύνης στην οικονομία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider