Ο απολογισμός του Χρηματιστηρίου στο τρίμηνο και τα επόμενα βήματα

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο απολογισμός του Χρηματιστηρίου στο τρίμηνο και τα επόμενα βήματα
Χρηματιστήριο
Σε επίπεδο τριμήνου ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 1,32%, ενώ ο τραπεζικός ενισχύθηκε κατά 12,8%.

Σε στενό εύρος κίνησης και με περιορισμένες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών και επιλεκτικές τοποθετήσεις, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο, ολοκληρώνοντας το πρώτο τρίμηνο πέριξ των 880 μονάδων και καλλιεργώντας φιλοδοξίες ενόψει της «έλευσης» του Απριλίου, μήνας που παραδοσιακά αποτελεί τον ισχυρότερο των «ταύρων».

Από την άλλη, τα μέτωπα για τις αγορές είναι αρκετά φέροντας ένα υψηλό βαθμό αβεβαιότητας και διατήρησης της μεταβλητότητας. Αυτό φυσικά διατηρεί τον κίνδυνο εκδήλωσης ακραίων short squeezes και sellable rallies, αλλά και του rotation τόσο μεταξύ κλάδων όσο και της ενίσχυσης της κατανομής προς τα εμπορεύματα και της διατήρησης μέρους της ρευστότητας.

Έτσι, (1) ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι συνέπειες που απορρέουν από αυτόν όπως και το ισχυρό πλέγμα κυρώσεων, με τη Ρωσία να ετοιμάζεται να τερματίσει τη ροή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, (2) η πανδημία του κορονοϊού που αναγκάζει τη μεγαλύτερο πόλη της Κίνας, τη Σαγκάη να προβεί στην εφαρμογή νέων περιοριστικών μέτρων, αλλά και (3) οι έντονες πληθωριστικές πιέσεις που αναγκάζουν τις κεντρικές τράπεζες να κινηθούν «επιθετικότερα» γύρω από τις αυξήσεις των επιτοκίων, συνθέτουν ένα δύσκολο «παζλ» για τα χαρτοφυλάκια.

Ως προς το τελευταίο μάλιστα, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αντανακλάται όλο και περισσότερο στους δείκτες πληθωρισμού, με τον πληθωρισμό στη Γερμανία να αυξάνεται στο 7,6% τον Μάρτιο, από 5,5% τον Φεβρουάριο και υψηλότερα ακόμη από το 6,8% που ανέμενε το consensus. Αντίστοιχα, και στην Ισπανία, ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 9,8% (από 7,6% τον Φεβρουάριο), γεγονός που ενισχύει το ενδιαφέρον αναφορικά με την αυριανή flash έκδοση για ολόκληρη την Ευρωζώνη. Με τη σειρά του αυτό οδήγησε σε αύξηση των προσδοκιών γύρω από τις αυξήσεις των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φέτος, με συνολικά 63 μονάδες βάση να τιμολογούνται από τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, που αποτελεί το υψηλότερο pricing μέχρι σήμερα. Επιπλέον, μια αύξηση άνω των 30 μονάδων βάσης τιμολογούνται ακόμη και στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.

Φυσικά, πυροδοτήθηκε νέο sell off στις αγορές ομολόγων, με τις αποδόσεις στο δεκαετές Bund, OAT και BTP να σκαρφαλώνουν σε νέα πολυετή υψηλά, ενώ η απόδοση του διετούς Bund έκλεισε σε θετικό έδαφος για πρώτη φορά από το 2014. Όπως ήταν αναμενόμενο, η τελευταία άνοδος των αποδόσεων προήλθε από τα υψηλότερα breakeven και όχι από τα real rates.

Στα του εγχώριου ενδιαφέροντος, η UniCredit, προχώρησε σε επί τα βελτίω αναθεώρηση για τον ρυθμό μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας, αναμένοντας πλέον ανάπτυξη 4,3% για φέτος (από 3,9% προηγουμένως) και 3,5% για το 2023 (από 4% προηγουμένως). Ωστόσο, όπως σημειώνει, οι εκτιμήσεις της περικλείονται από ένα υψηλό επίπεδο αβεβαιότητας, δεδομένων των «αντίθετων ανέμων» που αντιμετωπίζει η χώρα από την κλιμάκωση των τιμών της ενέργειας, των τροφίμων και άλλων εισαγόμενων πρώτων υλών, οι οποίες ήταν σε σταθερή ανοδική τάση ακόμη και πριν ξεσπάσει η κρίση μεταξύ Ρωσίας - Ουκρανίας. Πέραν του ιταλικού οίκου, και η Moody's προχώρησε σε αναβάθμιση της αξιολόγησης των ελληνικών τραπεζών, με θετικές προοπτικές.

Επιστρέφοντας στα της εγχώριας αγοράς, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με ήπια πτώση 0,59% στις 879,47 μονάδες, ήτοι στα χαμηλά ημέρας, φτάνοντας ενδοσυνεδριακά μέχρι και στις 893,09 μονάδες. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 74,01 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 5,87 εκατ. ευρώ αφορούσαν πακέτα. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση κατά 0,3% στις 2.132,67 μονάδες, με τον τραπεζικό δείκτη να υπεραποδίδει κατά 0,29% στις 643 μονάδες.

Σε επίπεδο τριμήνου ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 1,32%, ενώ ο τραπεζικός ενισχύθηκε κατά 12,8%. Από τις αρχές του έτους η εγχώρια αγορά έχει υποχωρήσει κατά 1,55%, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης κατά 0,97% και ο τραπεζικός βρίσκεται στο +11,84%.

Για την αποκατάσταση της τεχνικής εικόνας της εγχώριας αγοράς οι long θα πρέπει να κινηθούν προς την περιοχή των 885 - 897 μονάδων, υπέρβαση που θα τους φέρει αντιμέτωπους με την περιοχή των 908 - 914 μονάδων. Κίνηση χαμηλότερη από τα αρχικά επίπεδα θα ενεργοποιήσει τους short να πιέσουν προς τις 875 μονάδες (δύο ΚΜΟ 30), τις 855 και τις 830 - 825 μονάδες.

Για τον τραπεζικό δείκτη που βρίσκεται στις 643 μονάδες, κίνηση και έξοδος από την περιοχή των 647 - 628 μονάδων, όπου διέρχονται οι δύο ΚΜΟ 60 μπορεί να δώσει κίνηση προς τις 721 μονάδες. Αντιθέτως, κίνηση χαμηλότερα από την περιοχή των 628 - 623 (διέρχονται οι δύο ΚΜΟ 30) μπορεί να οδηγήσει προς την ζώνη στην περιοχή των 593 - 588 μονάδων όπου διέρχονται οι δύο ΚΜΟ 200, διάσπαση της οποίας μπορεί να οδηγήσει μέχρι τις 550 - 545 μονάδες (αν και απομακρύνεται αυτό το σενάριο).

Μεικτά πρόσημα στις τράπεζες, με την Εθνική Τράπεζα να ενισχύεται κατά 0,72% στα 3,354 ευρώ και τη Eurobank κατά 0,81% στα 1,0625 ευρώ. Από την άλλη, η Alpha Bank υποχώρησε κατά 0,36% στα 1,116 ευρώ όπως και η Τράπεζα Πειραιώς που σημείωσε πτώση 0,35% στα 1,415 ευρώ.

Μεταξύ των τίτλων της υψηλής κεφαλαιοποίησης, Aegean (2,59%), Titan (0,6%), Mytilineos (0,41%), Viohalco (0,57%), ElvalHalcor (0,34%), ΕΛΠΕ (0,27%) και ΟΛΠ (0,59%) ξεχώρισαν θετικά.

Από την άλλη, profit taking καταγράφηκε στη ΔΕΗ, στη Motor Oil και στον ΟΤΕ που υποχώρησαν κατά 2,56% (όπως και στη Motor Oil) και κατά 1,62%, αντίστοιχα. Ηπιότερες ανάλογες κινήσεις σε Ελλάκτωρ αλλά και στους τίτλους του ομίλου ΤΕΡΝΑ, μετά το χθεσινό «ράλι».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η εικόνα της Aegean, που συμπλήρωσε τέσσερις διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις. Κλεισίματα πάνω από τα 5,26 - 5,30 ευρώ φέρουν τη μετοχή προ των πυλών για την «πυρπόληση» των 6 ευρώ περίπου και τα 6,19 ευρώ, ενώ πρώτη στήριξη εντοπίζεται στα 5,40 ευρώ περίπου και επόμενη ισχυρή στην περιοχή των 5,26 - 5,21 ευρώ (διέρχονται οι δύο ΚΜΟ 200).

ΧΑ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Citi: Αυξάνει την τιμή στόχο για την Τράπεζα Πειραιώς, με υψηλά περιθώρια ανόδου

UniCredit: Ανάπτυξη 4,3% αναμένει για την Ελλάδα φέτος - Σε πτωτική τροχιά το χρέος, υψηλές αβεβαιότητες

Ψήφος εμπιστοσύνης από τη Moody's για πέντε ελληνικές τράπεζες - Αναβάθμιση με θετικές προοπτικές

gazzetta
gazzetta reader insider insider