Τα σενάρια της Goldman Sachs για τις αγορές με φόντο το πολύπλοκο γεωπολιτικό παζλ

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα σενάρια της Goldman Sachs για τις αγορές με φόντο το πολύπλοκο γεωπολιτικό παζλ
Με τη «γεωπολιτική τράπουλα» να ξαναμοιράζεται, οι αγορές έδειξαν να προσαρμόζονται στο νέο σκηνικό. Τα δύο σενάρια της Goldman Sachs και η αλλαγή συστάσεων και στόχων.

Με τη «γεωπολιτική τράπουλα» να ξαναμοιράζεται μετά τους χειρισμούς και τις κινήσεις της Ρωσίας να αναγνωρίσει, σε πρώτο βαθμό, την ανεξαρτησία των αποσχιστικών περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, και σε δεύτερο βαθμό, να προχωρήσει σε μια περαιτέρω διείσδυση στα ουκρανικά εδάφη, οι αγορές έδειξαν να προσαρμόζονται στο νέο σκηνικό. Σύμφωνα με τη Goldman Sachs τα χαρτοφυλάκια εστιάζουν ολοένα και περισσότερο στο μέγεθος του ασφάλιστρου κινδύνου (risk premium) που προστίθενται στα διάφορα περιουσιακά στοιχεία, εξαιτίας της γεωπολιτικής έντασης.

Ο αμερικανικός οίκος εστιάζει στο πως κινήθηκαν τα περιουσιακά στοιχεία κατά τη διάρκεια των απότομων διακυμάνσεων υπό τον γεωπολιτικό κίνδυνο τον Φεβρουάριο και στη βάση του ασφάλιστρου κινδύνου στο ρούβλι. Αυτή τη στιγμή, η ισοτιμία USD/RUB βρίσκεται σε κάπως υψηλότερα επίπεδα από αυτά στις αρχές Ιανουαρίου, όταν άρχισαν να καταγράφονται τα πρώτα δείγματα κλιμάκωσης στην Ουκρανία. Ωστόσο, μια καλύτερη μέτρηση του μεγέθους του ασφάλιστρου κινδύνου που εξακολουθεί να υφίστανται στο ρούβλι, προέρχεται από τη σύγκριση του ρωσικού νομίσματος με αυτά των αναδυόμενων αγορών (Ρεάλ Βραζιλίας, Πέσο Κολομβίας και Μεξικού και Ραντ Νότιας Αφρικής), όπου φαίνεται πως έχει υποαποδώσει σημαντικά έναντι του δολαρίου. Έτσι, η Goldman Sachs, τοποθετεί το ασφάλιστρο κινδύνου από την πρόσφατη κλιμάκωση στο 9% περίπου με βάση τις τιμές κλεισίματος της Παρασκευής.

Σύμφωνα με τον Dominic Wilson της Goldman Sachs, μια αντιστροφή του έντονου αρνητικού κλίματος, θα περιορίσει την υποτίμηση του ρωσικού νομίσματος, ενώ αντίστροφα εάν υπάρξει μια περαιτέρω κλιμάκωση και υπό το σενάριο της «απόλυτης σύγκρουσης» σε συνδυασμό με την επιβολή κυρώσεων θα οδηγήσουν σε υψηλότερα επίπεδα το ασφάλιστρο κινδύνου. Βλέποντας μέχρι και το χαμηλότερο επίπεδο υποτίμησης που έχει βρεθεί το ρούβλι δηλαδή το 2000, ο Wilson σημειώνει πως απέχει πλέον κάτι περισσότερο από 10% μέχρι αυτό το σημείο, κάτι που μπορεί να αποτελεί πιθανώς και ένα συντηρητικό σημείο αναφοράς.

Ο αμερικανικός οίκος εξετάζει την εικόνα που παρουσίασαν οι αγορές στις 11 Φεβρουαρίου, όπου υπήρξε μια αναζωπύρωση των κινδύνων στρατιωτικής σύρραξης επιταχύνοντας έτσι μια ευρεία κίνηση risk off παγκοσμίως, ενώ από τις 14 Φεβρουαρίου έως τις 15 Φεβρουαρίου, όπου κυριάρχησε η ελπίδα για της αποφυγή μιας στρατιωτικής σύγκρουσης, υπήρξε μια αντίστοιχη, σε μέγεθος, ανάκαμψη.

Και τα δύο σύντομα χρονικά διαστήματα προσδιορίστηκαν και καθοδηγήθηκαν κυρίως από τον τον γεωπολιτικό κίνδυνο. Καθώς εντάθηκε αυτός ο κίνδυνος, οι μετοχές υποχώρησαν (με τις ευρωπαϊκές μετοχές να υποαποδίδουν), οι αποδόσεις των ομολόγων υποχώρησαν και τα ευρωπαϊκά νομίσματα υποαπέδωσαν, ενώ «ασφαλή καταφύγια» όπως το φράγκο, το γιεν και ο χρυσός σημείωσαν καλύτερες επιδόσεις.

Για να συνδυάσει αυτές τις δύο όψεις των αγορών, η Goldman Sachs συγκρίνει την απόδοση κάθε περιουσιακού στοιχείου με τη μετατόπιση του ρουβλιού κατά τις ίδιες περιόδους ώστε να υπολογίσει την επίδραση ενός υποκείμενου σοκ «Ρωσίας - Ουκρανίας» στο ρωσικό νόμισμα κατά 1%. Σε αυτή τη βάση συνδυάζει τις εκτιμήσεις της για την πρόσφατη αύξηση του ασφάλιστρου κινδύνου στο ρούβλι για να εκτιμήσει το σωρευτικό ασφάλιστρο κινδύνου που θα μπορούσε εύλογα να αποτιμηθεί σε συγκεκριμένες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων.

Goldman

Έτσι, στο σενάριο μιας πιθανής αποκλιμάκωσης της έντασης, ο S&P 500 θα μπορούσε να κινηθεί κατά 5,6% υψηλότερα, ο Stoxx 600 κατά 8,4% και ο Nikkei 225 κατά 7,7%. Υψηλές πτήσεις (+8,6%) αναμένονται και για τον τεχνολογικό Nasdaq που έχει βγει εκτός του ανοδικού καναλιού που εκτείνονταν από τον Σεπτέμβριο του 2020. Από την άλλη, σημαντικά αναμένεται να αποκλιμακωθούν οι τιμές τόσο στα συμβόλαια χρυσού όσο και για το αμερικανικό αργό, με μια πιθανή υποχώρηση κατά 5,1% και 12,1% αντίστοιχα, ενώ οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων σε όλο το μήκος της καμπύλης θα πάρουν την ανιούσα.

Στο χειρότερο σενάριο και υπό τη μέγιστη υποτίμηση του ρωσικού νομίσματος, η πτώση για μετοχές που στοιχειοθετούν τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq θα φτάσει το 9,6%, με τις ευρωπαϊκές να αναμένεται να υποχωρήσουν κατά 9,3%. Ισχυρές απώλειες αναμένεται να καταγράψουν επίσης οι ιαπωνικές μετοχές (-8,6%) αλλά και οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών του δείκτη MSCI EM (-8,6%). Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων αναμένεται να υποχωρήσουν μέχρι και κατά 27,3% στα δεκαετή. Παράλληλα, οι τιμές του «μαύρου χρυσού» θα ενισχυθούν περαιτέρω κατά 13,4% και ο χρυσός κατά 5,7% με τo ευρώ να υποχωρεί κατά 2% έναντι του δολαρίου (αντίστροφή κίνηση στο θετικό σενάριο, +1,8%).

Αλλαγή συστάσεων και νέοι στόχοι

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Christian Mueller-Glissmann, στρατηγικός αναλυτής της Goldman Sachs, σε νέα και ανάλυση με την ομάδα του (Ferrario, Marrioti, Graziani και Oppenheimer) υποβαθμίζει σε «underweight» τη σύσταση για την πορεία του S&P 500, τοποθετώντας το δείκτη στις 4.500 μονάδες σε τρεις μήνες από τώρα (από 4.850 μονάδες προηγουμένως), στις 4.750 μονάδες σε ένα εξάμηνο (από 5.000 μονάδες) και στις 4.900 μονάδες σε δώδεκα μήνες από τώρα (από 5.100 μονάδες από ανέμενε η Goldman Sachs). Από την άλλη, σταθερά διατηρεί τα περιθώρια ανόδου για το δείκτη Stoxx 600 («overweight» σύσταση) και πιο συγκεκριμένα στις 495, 505 και 530 μονάδες σε τρεις, έξι και δώδεκα μήνες.

Για την απόδοση του δεκαετούς αμερικανικού ομολόγου («ουδέτερη» σύσταση), η Goldman Sachs εκτιμά πως θα κινηθεί στο 2,05% (από 1,79%) σε τρεις μήνες από τώρα, προτού αναρριχηθεί στο 2,15% (από 1,91% προηγουμένως) και στο 2,28% μετά από έξι και δώδεκα μήνες αντίστοιχα (από 2,02%), ενώ για το Bund (underweight) αναμένει μια απόδοση στο 0,28% (από 0,02% προηγουμένως), στο 0,35% (από 0,12%) και στο 0,55% (από 0,32%) στα ίδια χρονικά σημεία. Αναφορικά με τους δείκτες αναφοράς εταιρικών ομολόγων η G.S διαφοροποιείται με σύσταση «ουδέτερη» για τον Bloomberg Barclays US IG, τον Bloomberg Barclays US High Yield και για τον JP Morgan EMBI Div και «underweight» (από «overweight») για τον BAML EUR HY και για τον iBoxx EUR IG.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι στρατηγικοί αναλυτές της Goldman Sachs διατηρούν υψηλά τον «πήχη» για το πετρέλαιο καθώς εκτιμούν πως το αμερικανικό αργό θα φτάσει τα 97 και τα 101 δολάρια το βαρέλι κατά τους επόμενους έξι και δώδεκα μήνες, με το Brent αντίστοιχα στα 100 και 105 δολάρια το βαρέλι.

Goldman Sachs

Photo: Associated Press

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider