Goldman Sachs: Επιδείνωση της ανάπτυξης φοβούνται οι αγορές - Κίνδυνος πυροδότησης «σοκ» στις μετοχές

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Goldman Sachs: Επιδείνωση της ανάπτυξης φοβούνται οι αγορές - Κίνδυνος πυροδότησης «σοκ» στις μετοχές
Τι έδειξε το απότομο sell off στις αγορές μετοχών, σύμφωνα με τους στρατηγικούς αναλυτές της Goldman Sachs. Τι εκτιμά ο Christian Mueller-Glissmann και τι φοβούνται οι αγορές. Νέοι στόχοι για δείκτες.

Το απότομο sell-off που καταγράφηκε στις αγορές μετοχών με αιχμή τη Wall Street και με αφετηρία τις «growth» - long duration μετοχές συνεχίστηκε και διευρύνθηκε, όπως σημειώνει ο Christian Mueller-Glissmann, στρατηγικός αναλυτής της Goldman Sachs, σε νέα ανάλυσή του.

Ο Nasdaq 100 διόρθωσε περισσότερο από 10% τον περασμένο μήνα, με το δείκτη μεταβλητότητας VIX να εκτινάσσεται πάνω από τις 38 μονάδες και το Δείκτη Risk Appetite της Goldman Sachs να υποχωρεί στο -1. Όσον αφορά επιπλέον δεδομένα, ο αμερικανικός δείκτης μεταποίησης Empire υποχώρησε στο πιο αδύναμο επίπεδο από τον Μάιο του 2020, ο δείκτης μεταποίησης της Phily Fed αυξήθηκε, ενώ ο σύνθετος δείκτης flash PMI της Ευρωζώνης υποχώρησε.

Σε αυτή τη βάση, η ομάδα της GS υπό τον Christian Mueller-Glissmann, επισημαίνει πως η έκταση του rotation στις value μετοχές παραμένει πολύ έντονη, συγκριτικά με άλλες κατηγορίες από τις κυκλικές μετοχές, με τις «value» μετοχές να έχουν ξεπεράσει την απόδοση που θα έπρεπε να έχουν σημειώσει βάσει του συντελεστή beta τον περασμένο μήνα. Αντιθέτως, σχεδόν όλοι οι άλλοι προκυκλικοί τρόποι έκφρασης που δεν συσχετίζονται τόσο θετικά με τα πραγματικά επιτόκια, όπως τα ομόλογα investment grade, high yield και των αναδυόμενων αγορών σε δολάριο, το pricing του πληθωρισμού από την αγορά και οι κυκλικές αμερικανικές μετοχές που έχουν μείνει πίσω. Μια αξιοσημείωτη εξαίρεση αποτελούν οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών, οι οποίες έχουν υποστηριχθεί από την ευκολότερη εσωτερική πολιτική της Κίνας και προηγουμένως είχαν υποαποδώσει. Σύμφωνα με τη Goldman Sachs το rotation από τις αρχές του έτους οφείλεται κατά βάση στο de-rating των αποτιμήσεων έναντι της βελτίωσης των αναπτυξιακών προοπτικών.

Goldman Sachs

Από την άλλη το sell off που έχει καταγραφεί στα αγορές ομολόγων από τις αρχές του έτους, οφείλεται στην αύξηση των πραγματικών επιτοκίων στις ΗΠΑ εξαιτίας των προσδοκιών για ένα πιο «επιθετικό» κύκλο από τη Fed. Παράλληλα, η σύνθεση της αύξησης των yields βοηθά στην ερμηνεία και την εξήγηση των συντελεστών απόδοσης των μετοχών. Έτσι, η αύξηση του κόστους κεφαλαίου επηρέασε περισσότερο τις long duration μετοχές και τις «growth». Από την άλλη πλευρά, οι κυκλικές μετοχές δεν υπεραπέδωσαν έναντι των «αμυντικών», σύμφωνα με την πορεία των breakevens, τα οποία άρχισαν να υποχωρούν πιο πρόσφατα. Πράγματι, οι προσδοκίες της αναπτυξιακή δυναμικής έχει αρχίσει να επιδεινώνεται σε όλα τα assets, ειδικά τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με τους στρατηγικούς αναλυτές του αμερικανικού οίκου. Ο δείκτης RAI PC1 για την «παγκόσμια ανάπτυξη» της Goldman Sachs έχει αρχίσει να υποχωρεί απότομα, κάτι που αντανακλά πέρα από τις αυστηρότερες ανησυχίες για τις οικονομικές συνθήκες και τις ανησυχίες για την αναζωπύρωση της έντασης μεταξύ Ρωσίας - Ουκρανίας, την ασθενέστερη μεταποίηση στις ΗΠΑ και (ενώ είναι κάπως νωρίς) μια κάπως απογοητευτική σεζόν αναφορικά με τα εταιρικά αποτελέσματα.

Η Goldman Sachs διαπίστωσε ότι οι μετοχές τείνουν να αφομοιώνουν τελικά τις υψηλότερες αποδόσεις στα ομόλογα κατά τη διάρκεια του κύκλου αυξήσεων της Fed, εφόσον ο συνδυασμός ανάπτυξης/επιτοκίων είναι ευνοϊκός, αλλά υφίστανται ο κίνδυνος ενός σοκ στα επιτόκια να πυροδοτήσει ένα «αναπτυξιακό σοκ». Αυτός ο κίνδυνος μάλιστα φαίνεται υψηλότερος, καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις είναι πολύ υψηλότερες από ό,τι από τη δεκαετία του 1980 – οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs βλέπουν πλέον τον κίνδυνο η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) να αυξάνει τα επιτόκια σε κάθε συνεδρίαση μέχρι να αλλάξει η εικόνα του πληθωρισμού.

Από τη δεκαετία του '90, η Fed ακολούθησε μια αντικυκλική πολιτική και το βασικό ερώτημα της GS είναι εάν υφίστανται ακόμη το «Fed put», πόσο χαμηλότερο είναι το χτύπημα και πώς εξελίσσεται σε συνάρτηση με τον πληθωρισμό και την αγορά εργασίας. Η Goldman Sachs είναι υπέρ της ανάληψης ρίσκου (pro-risk) στην κατανομή των assets για το 2022, αλλά «βλέπει» κινδύνους μεγαλύτερης μεταβλητότητας στο άμεσο μέλλον – η αλληλεπίδραση της ανάπτυξης, του πληθωρισμού και της πολιτικής έχει κρίσιμη σημασία. Για τις ΗΠΑ, ο αμερικανικός οίκος προτείνει ποιοτικές μετοχές με ισχυρούς ισολογισμούς (αλλά μέτριες αποτιμήσεις) και μετοχές με υψηλό pricing power.

Αναφορικά με την πορεία του S&P 500 («ουδέτερη» σύσταση), η Goldman Sachs τοποθετεί το δείκτη στις 4.850 μονάδες σε τρεις μήνες από τώρα, στις 5.000 μονάδες σε ένα εξάμηνο και στις 5.100 μονάδες σε δώδεκα μήνες. Από την άλλη, χαμηλότερα περιθώρια ανόδου θέτει για το δείκτη Stoxx 600 («ουδέτερη» σύσταση) και πιο συγκεκριμένα στις 495, 505 και 530 μονάδες σε τρεις, έξι και δώδεκα μήνες.

Για την απόδοση του δεκαετούς αμερικανικού ομολόγου («ουδέτερη» σύσταση), η Goldman Sachs εκτιμά πως θα κινηθεί στο 1,79% σε τρεις μήνες από τώρα, προτού αναρριχηθεί στο 1,91% και στο 2,02% μετά από έξι και δώδεκα μήνες αντίστοιχα, ενώ για το Bund (underweight) αναμένει μια απόδοση στο 0,02%, στο 0,12% και στο 0,32% στα ίδια χρονικά σημεία. Αναφορικά με τους δείκτες αναφοράς των εταιρικών ομολόγων η G.S διαφοροποιείται με σύσταση «underweight» για τον Bloomberg Barclays US IG και για τον iBoxx EUR IG, «ουδέτερη» για τον Bloomberg Barclays US High Yield, και για τον JP Morgan EMBI Div και «overweight» για τον BAML EUR HY.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι στρατηγικοί αναλυτές της Goldman Sachs διατηρούν υψηλά τον «πήχη» για το πετρέλαιο καθώς εκτιμούν πως το αμερικανικό αργό θα φτάσει τα 97 και τα 101 δολάρια το βαρέλι κατά τους επόμενους έξι και δώδεκα μήνες, με το Brent αντίστοιχα στα 100 και 105 δολάρια το βαρέλι.

Goldman Sachs

Photo: Associated Press

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider