Wall Street: Πιέσεις για τους δείκτες στη «σκιά» του πληθωρισμού

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: Πιέσεις για τους δείκτες στη «σκιά» του πληθωρισμού
«Βαρίδι» για την αμερικανική αγορά η εκτίναξη του πληθωρισμού σε νέα υψηλά 40 ετών.

Τελευταία ενημέρωση 19:54

Σημαντικές απώλειες καταγράφουν στη συνεδρίαση της Πέμπτης οι κυριότεροι δείκτες στην αμερικανική αγορά, στον απόηχο της εκτίναξης του πληθωρισμού στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο σε νέα υψηλά 40 ετών.

Πιο αναλυτικά, σε ετήσιο επίπεδο ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ διαμορφώθηκε στο 7,5% έναντι 7,3% τον Δεκέμβριο του 2021 και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν να παραμείνει στα επίπεδα του 7,3%. Πρόκειται για τον υψηλότερο ρυθμό πληθωρισμού από τον Φεβρουάριο του 1982.

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχωρεί 0,76% και βρίσκεται στα επίπεδα των 35.538 μονάδων, ενώ παρόμοια πορεία ακολουθεί και ο διευρυμένος δείκτης S&P 500, που υποχωρεί κατά 0,92% στις 4.545 μονάδες.

Ο δείκτης Nasdaq, των τεχνολογικών εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης, καταγράφει απώλειες 1,02% και βρίσκεται στις 14.348 μονάδες, ενώ ο δείκτης VIX -που μετρά την μεταβλητότητα στην αγορά- ενισχύεται κατά 10,82%, σκαρφαλώνοντας πάνω από τις 20 μονάδες, που αποτελούν και το «όριο του συναγερμού».

Στο ταμπλό, απώλειες της τάξης του 1% σημειώνουν οι τίτλοι των τεχνολογικών κολοσσών Apple και Amazon, στον απόηχο των ανακοινώσεων από το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, ενώ η μετοχή της Microsoft υποχωρεί κατά 2,3% και της Shopify κατά 3%.

Στον αντίποδα ανοδικά κινούνται οι τραπεζικές μετοχές, καθώς αναμένεται να επωφεληθούν από την διαμόρφωση των αποδόσεων των αμερικανικών κρατικών ομολόγων πάνω από το 2%, με τις JPMorgan και Wells Fargo να ενισχύονται περίπου κατά 1%.

Σημειώνεται πως μετά την ανακοίνωση για το ύψος του πληθωρισμού, η απόδοση του δεκαετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ ξεπέρασε το 2%, σημειώνοντας σημαντική άνοδο μέσα στο τελευταίο δίμηνο, καθώς στα τέλη του προηγούμενου έτους βρισκόταν στα επίπεδα του 1,51%. «Αυτά δεν είναι ενθαρρυντικά νέα για την Fed η οποία δίνει μάχη να οδηγήσει τον πληθωρισμό πίσω κοντά στον στόχο του 2%», σχολιάζει ο James Knightley, επικεφαλής διεθνής οικονομολόγος στην ING. «Οι αυξήσεις επιτοκίων δεν θα βοηθήσουν στην άμβλυνση των πιέσεων στην αλυσίδα προσφοράς και στην έλλειψη εργατικού δυναμικού, αλλά μπορούν να βοηθήσουν στη μερική αποθέρμανση της οικονομίας και να επιτρέψουν στη ζήτηση και την προσφορά να επανέλθουν σε μια καλύτερη ισορροπία σε βάρος της ταχύτερης ανάπτυξης».

Επιχειρήσεις

Στο μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων, σημαντικά καλύτερες των εκτιμήσεων των αναλυτών ήταν οι επιδόσεις της Disney κατά το δ' τρίμηνο του 2021, με τον κολοσσό στον κλάδο της ψυχαγωγίας να αναφέρει πως τα συνολικά έσοδα της Disney στο τρίμηνο Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου 2021 ανήλθαν στα 21,82 δισ. δολάρια, με την μετοχή της εταιρείας να ενισχύεται άνω του 6%.

Κέρδη άνω του 1% καταγράφει και ο τίτλος της Coca-Cola, καθώς νωρίτερα σήμερα η εταιρεία ανακοίνωσε πως τα συνολικά έσοδα από πωλήσεις της εταιρείας διαμορφώθηκαν σε 9,46 δισ. δολάρια, αυξημένα κατά 10% σε σχέση με το δ' τρίμηνο του 2020.

Μάκρο

Πτωτικά κινήθηκαν για την περασμένη εβδομάδα οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας και τα οποία χρησιμοποιούντα ως μετρητής για την απασχόληση στη χώρα.

Ειδικότερα, οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας διαμορφώθηκαν στις 223.000 έναντι 239.000 την περασμένη εβδομάδα και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στις 230.000 αιτήσεις. Πρόκειται για την 3η συνεχόμενη εβδομάδας πτώσης των νέων αιτήσεων.

Οι διαρκείς αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας ανήλθαν σε 1,621 εκατ. από 1,62 εκατ. την περασμένη εβδομάδα και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στις 1,628 εκατ. αιτήσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider