Αγορές | Commodities
05-01-2022 | 22:29

Κέρδη άνω του 1% για το πετρέλαιο

Newsroom
Μοιράσου το
Κέρδη άνω του 1% για το πετρέλαιο
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Κέρδη άνω του 1% κατοχύρωσε η τιμή του πετρελαίου, με το αμερικανικό συμβόλαιο να σημειώνει το υψηλότερο κλείσιμο από τα τέλη Νοεμβρίου, μετά τα στοιχεία των ΗΠΑ που έδειξαν ότι τα εγχώρια αποθέματα αργού συρρικνώθηκαν για έκτη διαδοχική εβδομάδα, την ίδια στιγμή που τα αποθέματα βενζίνης αυξήθηκαν κατά περισσότερα από 10 εκατομμύρια βαρέλια.

«Η μείωση των αποθεμάτων αργού την περασμένη εβδομάδα ήταν μικρότερη της αναμενόμενης, αλλά είδαμε μια εντυπωσιακή άνοδο στη βενζίνη και μια πολύ μεγάλη συσσώρευση στο Cushing της Οκλαχόμα», σχολιάζει ο Tariq Zahir, διευθυντικό στέλεχος της Tyche Capital Advisors. Ο ίδιος εξήγησε πως την περίοδο στο τέλος του έτους παρατηρείται μείωση των αποθεμάτων αργού και ενίσχυση των προϊόντων για φορολογικούς λόγους, καθώς ο φόρος υπολογίζεται με βάση τον όγκο και των τιμή των αποθεμάτων αργού πετρελαίου, οπότε οι εταιρείες σπεύδουν να ξεφορτωθούν αυτά τα φορολογητέα assets από τα βιβλία τους.

Η τιμή του WTI, παραδόσεως Φεβρουαρίου ενισχύθηκε κατά 86 σεντς ή κατά 1,1% στα 77,85 δολ. το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Παρότι η τιμή υποχώρησε από το ενδοσυνεδριακό υψηλό των78,58 δολ. έκλεισε και πάλι στο υψηλότερο επίπεδοα από τις 24 Νοεμβρίου.

Η τιμή του brent, παραδόσεως Μαρτίου, ενισχύθηκε κατά 80 σεντς ή 1% στα 80,80 δολάρια το βαρέλι. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από τις 25 Νοεμβρίου.

ΗΠΑ: Συρρικνώθηκαν τα αποθέματα αργού, αλλά αυξήθηκαν τα αποθέματα βενζίνης

Πτωτικά κινήθηκαν τα αποθέματα αργού πετρελαίου των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, ενώ σημαντική άνοδο κατέγραψαν αντίθετα τα αποθέματα βενζίνης και πετρελαίου ντίζελ, σύμφωνα με στοιχεία της αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας (EIA).

Η τιμή του αμερικανικού αργού που σημείωσε ισχυρή άνοδο πριν το report, περιόρισε τα κέρδη της στη συνέχεια και αυτή την ώρα κινείται στο +1,7% και τα 78,30 δολάρια.

Τα αποθέματα αργού συρρικνώθηκαν κατά 2,1 εκατομμύρια βαρέλια, στα 417,9 εκατομμύρια βαρέλια και πλέον βρίσκονται περίπου 8% πιο κάτω από τον μέσο όρο 5ετίας. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα της The Wall Street Journal ανέμεναν ότι τα αποθέματα θα μειώνονταν κατά 3 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα.

Το πετρέλαιο που αποθηκεύεται στο Cushing αυξήθηκε κατά 2,6 εκατομμύρια βαρέλια από την προηγούμενη εβδομάδα, στα 37,3 εκατ. βαρέλια, σύμφωνα με την ΕΙΑ.

Η αμερικανική παραγωγή παρέμεινε αμετάβλητη σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα στο υψηλό 19 μηνών των 11,8 εκατομμυρίων βαρελιών, σύμφωνα με την ΕΙΑ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.