Στροφή προς τα κάτω για την Wall Street μετά τα νέα για τα επιτόκια της Fed

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στροφή προς τα κάτω για την Wall Street μετά τα νέα για τα επιτόκια της Fed
wall street
Την κατιούσα πήραν οι Dow Jones και S&P 500, ενώ ο Nasdaq διεύρυνε τις απώλειές του, μετά τη δημοσίευση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Fed.

Την κατιούσα πήραν οι Dow Jones και S&P 500, ενώ ο Nasdaq διεύρυνε τις απώλειές του, μετά τη δημοσίευση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Fed που έδειξαν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ενδέχεται να προχωρήσουν πιο γρήγορα και πιο επιθετικα από ό,τι αναμενόταν σε σύσφιξη της πολιτικής τους.

Στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, η Fed είχε πει ότι ενδέχεται να αυξήσει το βασικό της επιτόκιο τρεις φορές φέτος, κάτι που οι αγορές είχαν ήδη προεξοφλήσει. Για να προετοιμαστούν για τις αυξήσεις των επιτοκίων, οι κεντρικοί τραπεζίτες έθεσαν σε εφαρμογή ένα αναθεωρημένο πλάνο tapering, ούτως ώστε οι αγορές ομολόγων να λήξουν τον Μάρτιο, αντί για τον Ιούνιο. Ωστόσο, οι μετέχοντες στην αγορά άρχισαν να προεξοφλούν και μια τέτρατη αύξηση των επιτοκίων εντός του 2022 και μια συρρίκνωση του ισολογισμού της Fed, τα οποία μαζί αντιστοιχούν στη σύσφιξη των πολιτικών χαλαρού χρήματος που εφαρμόζονται από τον Μάρτιο του 2020 λόγω πανδημίας.

Στην κίνηση των δεικτών, ο Dow Jones χάνει 0,71% ή 260 μονάδες στις 36.539 μονάδες.

Ο S&P 500 χάνει 1,49% ή 71 μονάδες στις 4.722 μονάδες.

Ο Nasdaq διολισθαίνει 2.9% ή 451 μονάδες στις 15.171 μονάδες.

Μάκρο

Σημαντικά μεγαλύτερος σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών ήταν ο αριθμός των νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ κατά τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ADP.

Ειδικότερα, για τον τελευταίο μήνα του 2021 κατεγράφησαν 807.000 νέες θέσεις εργασίας από 534.000 θέσεις εργασίας τον Νοέμβριο, έναντι 410.000 θέσεων που ανέμεναν οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Οι φαρμακευτικές Pfizer και BioNTech ανακοίνωσαν τη συμφωνία τους για ανάπτυξη ενός εμβολίου τεχνολογίας mRNA για την αντιμετώπιση του έρπητα ζωστήρα.

Σημειώνεται πως η τεχνολογία mRNA αναπτύχθηκε από τις 2 εταιρείες για την παραγωγή των εμβολίων τους κατά του κορονοϊού.

Ο όμιλος της αυτοκινητοβιομηχανίας Stellantis (πρώην PSA) ανακοίνωσε σήμερα μια μείζονα σύμπραξη με την Amazon για τη συνδεσιμότητα των οχημάτων του, χρησιμοποιώντας κυρίως τους σέρβερ AWS της γιγάντιας αμερικανικής εταιρείας και το σύστημά της φωνητικών εντολών Alexa.

Τα σχέδια της να προσλάβει περισσότερους από 3.000 οδηγούς και να «χτίσει» το δίκτυο παραδόσεων delivery με αποκλειστικά ηλεκτρικά οχήματα, τη νεότερη επένδυση της στο πρόγραμμα ενίσχυσης της παροχής υπηρεσιών της, ανακοίνωσε η Walmart.

Η αμερικανική αλυσίδα καταστημάτων ανακοίνωσε πως αυτή τη στιγμή διαθέτει περίπου 100 οδηγούς που εξυπηρετούν παραδόσεις σε περίπου 6 εκατ. σπίτια, ενώ εκτιμά πως θα μπορεί να «φτάσει» σε 30 εκατ. σπίτια μέχρι το τέλος της χρονιάς, με την ενίσχυση του στόλου της.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider