Πετρέλαιο: Θεαματική άνοδος 55% το 2021

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πετρέλαιο: Θεαματική άνοδος 55% το 2021
Την καλύτερη ετήσια επίδοση της τελευταίας δεκαετίας κατέγραψε το πετρέλαιο.

Με την καλύτερη ετήσια επίδοση της τελευταίας δωδεκαετίας αποχαιρετά το 2021 το πετρέλαιο, παρά την πτώση που κατέγραψε στη σημερινή συνεδρίαση ο «μαύρος χρυσός» διακόπτοντας το ανοδικό σερί των τελευταίων οχτώ συνεδριάσεων.

Τα συμβόλαια του αμερικανικού αργού, παράδοσης Φεβρουαρίου, έχασαν 1,78 δολάρια ή 2,3% στα 75,21 δολάρια ανά βαρέλι, μετά από κέρδη 0,6% στη συνεδρίαση της Πέμπτης. Σε εβδομαδιαίο επίπεδο, το WTI είχε άνοδο 1,9%, ενώ για τον μήνα η ανοδος έφτασε στο 13,7%. Το τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς τα κέρδη ήταν 0,3% και για το έτος σημείωσε άλμα 55%.

Πρόκειται για την καλύτερη ετήσια επίδοση της τελευταίας δωδεκαετίας, από το 2009, σύμφωνα με στοιχεία της FactSet.

Η μεγάλη ώθηση στην τιμή δόθηκε από την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη που διαδέχτηκε τη βουτιά της πανδημίας -παρά το γεγονός ότι τα κρούσματα βρίσκονται σε επίπεδο ρεκόρ σε πολλές περιοχές του πλανήτη- αλλά και τους περιορισμούς στην παραγωγή.

Και το Brent αλλά και το WTI πέτυχαν υψηλό έτους τον Οκτώβριο -το brent στα 86,70 δολάρια το βαρέλι, το υψηλότερο επίπεδο από το 2018 και το WTI στα 85,41 δολ. το βαρέλι, το υψηλότερο από το 2014.

Τι αναμένεται το νέο έτος

Οι τιμές του πετρελαίου αναμένεται να συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία το επόμενο έτος καθώς θα ανακάμπτει η ζήτηση για καύσιμα αεροσκαφών.

«Είχαμε την Δέλτα και την Όμικρον και όλα τα είδη lockdown και ταξιδιωτικών περιορισμών, αλλά η ζήτηση για πετρέλαιο παρέμεινε σχετικά ισχυρή. Μπορείτε να το αποδώσετε στα μέτρα των κυβερνήσεων που στήριξαν τη ζήτηση αλλά και στους περιορισμούς της προσφοράς», σχολιάζει στο Reuters, ο επικεφαλής οικονομολόγος της αυστραλιανής CommSec, Craig James.

Σήμερα, μετά από πολλές ημέρες απερίσπαστης ανόδου, οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν καθώς τα κρούσματα της covid-19 έχουν εκτοξευτεί σε νέα υψηλά σε όλη την υφήλιο, από την Αυστραλία έως τις ΗΠΑ, εξαιτίας της έντονα μεταδοτικής παραλλαγής Όμικρον.

Οι εμπειρογνώμονες της υγείας προειδοποίησαν τους Αμερικανούς να προετοιμαστούν για μεγάλες διαταραχές στην παραγωγή τις επόμενες εβδομάδες, καθώς ο ρυθμός μετάδοσης αναμένεται να επιδεινωθεί λόγω της αύξησης της ταξιδιωτικής κίνησης, των εορτασμών της Πρωτοχρονιάς και του ανοίγματος των σχολείων.

Με την τιμή του πετρελαίου να κυμαίνεται κοντά στα 80 δολάρια, ο OPEC, η Ρωσία και οι σύμμαχοί τους, γνωστοί ως OPEC+ πιθανότατα θα διατηρήσουν το σχέδιό τους να προσθέτουν 400.000 βαρέλια ημερησίως στην παραγωγή τον Φεβρουάριο όταν θα συνεδριάσουν στις 4 Ιανουαρίου, εκτιμούν πηγές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χρυσός: Το 2021 «έγραψε» απώλειες - Η μεγαλύτερη ετήσια πτώση από το 2015

gazzetta
gazzetta reader insider insider