Κατοχύρωση κερδών στις ευρωπαϊκές αγορές μετά τη χθεσινή άνοδο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κατοχύρωση κερδών στις ευρωπαϊκές αγορές μετά τη χθεσινή άνοδο
Ήπια κατοχύρωση κερδών στην Ευρώπη. Στο επίκεντρο οι εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό.

Τελευταία ενημέρωση: 13:55

Κατοχύρωση κερδών καταγράφεται στις ευρωπαϊκές αγορές μετά την έντονη ανοδική χθεσινή κίνηση, με τους επενδυτές να αποκωδικοποιούν τις εκτιμήσεις της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό και τα επιτόκια.

Παρά τις αισιόδοξες εκτιμήσεις της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό, η Bundesbank ανακοίνωσε σήμερα ότι προβλέπει πως ο γερμανικός πληθωρισμός θα παραμείνει πάνω από το 2% έως το 2024 -- μια πρόβλεψη που θα εντείνει τις εκκλήσεις στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης για ταχεία απόσυρση των έκτακτων μέτρων στήριξης της ρευστότητας.

Ο απερχόμενος πρόεδρος Jens Weidmann προειδοποίησε ότι οι πιέσεις στις τιμές θα μπορούσαν να είναι ακόμη ισχυρότερες και προειδοποίησε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν πρέπει να αγνοήσει αυτούς τους κινδύνους. Η Bundesbank προβλέπει ότι οι τιμές καταναλωτή θα αυξηθούν 3,6% κατά μέσο όρο το 2022 προτού επιβραδυνθούν στο 2,2% τα επόμενα δύο χρόνια, σύμφωνα με προβλέψεις που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή. Τα επίπεδα πληθωρισμού που αναμένονται στη Γερμανία είναι υψηλότερα από αυτά της Ευρωζώνης.

Παράλληλα, κατά 19,2% αυξήθηκε ο δείκτης τιμών παραγωγού για τα βιομηχανικά προϊόντα στη Γερμανία τον Νοέμβριο και σε ετήσια βάση, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή η γερμανική στατιστική υπηρεσία Destatis, ενώ σε σύγκριση με τον Οκτώβριο, ο δείκτης αυξήθηκε κατά 0,8%.

Αυτή ήταν η υψηλότερη ετήσια αύξηση από τον Νοέμβριο του 1951, ανέφερε η Destatis.

«Τα νέα στοιχεία υποδεικνύουν μια ζοφερή προοπτική για την περίοδο των Χριστουγέννων, καθώς ο γερμανικός βιομηχανικός κλάδος συνεχίζει να αντιμετωπίζει τις πιέσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα και την απειλή της μετάλλαξης «Όμικρον», δήλωσε ο Thomas Rinn, της Accenture.

Έτσι, στις ευρωπαϊκές επικρατεί και μια σύγχυση με τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 να διορθώνει κατά 0,4% στις 474,53 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρεί κατά 0,4% στις 15.575 μονάδες, στο Λονδίνο ο FTSE 100 καταγράφει οριακή άνοδο 0,04% στις 7.264 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 σημειώνει απώλειες 0,21% στις 6.992 μονάδες.

Από την άλλη, στην περιφέρεια ο FTSE MIB στο Μιλάνο καταγράφει απώλειες 0,69% στις 26.608 μονάδες, και στη Μαδρίτη ο IBEX 35 υποχωρεί κατά 0,8% στις 8.312,90 μονάδες.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως σε έρευνα που διενήργησε η BofA μεταξύ 3 - 9 Δεκεμβρίου, ανάμεσα σε 330 διαχειριστές με κεφάλαια (AUM) κοντά στα 968 δισ. δολάρια, διαπιστώθηκε πως αναμένεται συνέχεια το bull run που ξεκίνησε το Μάρτιο του 2020 στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών.

Συγκεκριμένα, το 28% των ερωτηθέντων αναμένει συνέχιση του «ράλι» στις ευρωπαϊκές μετοχές για τουλάχιστον μέχρι το τέταρτο τρίμηνο του επόμενου έτους, με το 15% να αναμένει κορύφωση της ανόδου κατά το πρώτο τρίμηνο, ενώ το 10% βλέπει ήδη τις μετοχές στο υψηλότερο επίπεδο.

Μάκρο

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 6 μηνών υποχώρησε η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στη Γερμανία για τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία του οικονομικού ινστιτούτου Ifo, επιβεβαιώνοντας τις ανησυχίες στην ισχυρότερα δύναμη της Ευρωζώνης για την αναζωπύρωση του κορονοϊού και για τα προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα.

Ειδικότερα, ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης υποχώρησε στις 94,7 μονάδες έναντι των 96,6 μονάδων για τον Νοέμβριο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στις 95,3 μονάδες. Πρόκειται για τη χαμηλότερη μέτρηση από τον Ιούνιο του 2021.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider