BofA: Έχει ακόμη δρόμο το bull run στις ευρωπαϊκές μετοχές

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
BofA: Έχει ακόμη δρόμο το bull run στις ευρωπαϊκές μετοχές
Συνέχεια αναμένεται να έχει το bull run που ξεκίνησε το Μάρτιο του 2020 στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών όπως αποτυπώνεται σε έρευνα που διενήργησε η BofA μεταξύ 3 - 9 Δεκεμβρίου, ανάμεσα σε 330 διαχειριστές με κεφάλαια κοντά στα 968 δισ. δολάρια.

Συνέχεια αναμένεται να έχει το bull run που ξεκίνησε το Μάρτιο του 2020 στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών όπως αποτυπώνεται σε έρευνα που διενήργησε η BofA μεταξύ 3 - 9 Δεκεμβρίου, ανάμεσα σε 330 διαχειριστές με κεφάλαια (AUM) κοντά στα 968 δισ. δολάρια.

Συγκεκριμένα, το 28% των ερωτηθέντων αναμένει συνέχιση του «ράλι» στις ευρωπαϊκές μετοχές για τουλάχιστον μέχρι το τέταρτο τρίμηνο του επόμενου έτους, με το 15% να αναμένει κορύφωση της ανόδου κατά το πρώτο τρίμηνο, ενώ το 10% βλέπει ήδη τις μετοχές στο υψηλότερο επίπεδο.

Παράλληλα, το 62% αναμένει άνοδο της τάξεως του 5% - 10% για τις ευρωπαϊκές μετοχές το 2022, ενώ το 12% αναμένει να ξεπεραστεί αυτό το εύρος, τη στιγμή που αρκετά χαμηλά παραμένουν τα ποσοστά των απαντήσεων που αναμένουν πτώση. Σύμφωνα με την έρευνα της BofA, το 20% των χαρτοφυλακίων και των διαχειριστών θεωρούν πως οι ευρωπαϊκές μετοχές είναι υποτιμημένες, ήτοι το μεγαλύτερο ποσοστό από τον Μάρτιο του 2019.

Από την άλλη, περίπου το 42% θεωρεί την αρκετά νωρίτερα χρονικά, μείωση της έκθεσης στις μετοχές ως τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τα χαρτοφυλάκια, ενώ σημαντικά αυξημένο (στο 23% από 9% στην έρευνα του Νοεμβρίου) είναι το ποσοστό όσων εκτιμούν ότι ο βασικός κίνδυνος είναι η πιο αργή μείωση της έκθεσης στις μετοχές. Σε αυτά τα επίπεδα κυμαίνεται και η ανησυχία των διαχειριστών και των αναλυτών γύρω από το ενδεχόμενο μειωμένης αντιστάθμισης των χαρτοφυλακίων σε τίτλους και κλάδους με πιο «αμυντικά» χαρακτηριστικά, ενώ χαμηλότερα βρίσκεται η μειωμένη έκθεση σε «reopening plays».

Επιπλέον, ένα καθαρό ποσοστό της τάξεως του 28% των Ευρωπαίων επενδυτών αναμένει υψηλότερα εταιρικά κέρδη τους επόμενους δώδεκα μήνες, από το 20% που ήταν τον Νοέμβριο, με το 10% να αναμένει διψήφια αύξηση κερδών, από 6% τον προηγούμενο μήνα. Το καθαρό ποσοστό των επενδυτών σε παγκόσμια κλίμακα που διατηρεί «overweight» θέσεις στις ευρωπαϊκές μετοχές, διαμορφώνεται πλέον στο 31%, ελαφρώς μειωμένο συγκριτικά με τον Νοέμβριο και «underweight» για τις βρετανικές μετοχές, σε ποσοστό 11% από 15%. Για τις αμερικανικές μετοχές ένα καθαρό ποσοστό της τάξεως του 18% διατηρεί «overweight» θέσεις, ποσοστό σημαντικά χαμηλότερο από το 29% του Νοεμβρίου, υποδηλώνοντας και τη μετακίνηση των χαρτοφυλακίων και την αναζήτηση καλύτερων ευκαιριών σε αγορές που έχουν μείνει πίσω.

Πιο «bullish» εμφανίζονται οι διαχειριστές για τις ιταλικές μετοχές και πιο «bearish» για τις ελβετικές, ενώ μεταξύ των κλάδων, ξεχωρίζουν τις ευρωπαϊκές τράπεζες, με το 78% να τις θεωρεί είτε ως ελκυστικό «όχημα» για τοποθέτηση στην αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων είτε ως μέσο έκθεσης στην ισχυρότερη ανάπτυξη, τη στιγμή που μόλις το 12% των διαχειριστών εκτιμά ότι ο κλάδος έχει κάνει pricing όλα τα θετικά νέα και δεδομένα.

Περνώντας στο σκέλος του πληθωρισμού και στις ανησυχίες γύρω από τα πιο μόνιμα χαρακτηριστικά που λαμβάνει, ένα ποσοστό της τάξης του 33% των ερωτηθέντων σε παγκόσμιο επίπεδο (371 συμμετέχοντες με υπό διαχείριση assets άνω του 1 τρισ. δολαρίων) καθώς και ένα 27% στην Ευρώπη, αναμένει χαμηλότερο πληθωρισμό το επόμενο έτος, όταν τον Μάρτιο ένα ποσοστό άνω του 90% ανέμενε υψηλότερο. Επιπλέον, το ποσοστό των επενδυτών που θεωρούν τον πληθωρισμό ως το βασικό downside risk για τις αγορές υποχώρησε από 48% τον Οκτώβριο σε 22% τώρα.

Ωστόσο, παρά τις πιο αισιόδοξες προοπτικές για τον πληθωρισμό, οι επενδυτές αναμένουν από τις κεντρικές τράπεζες να αρχίσουν να αυστηροποιούν την πολιτική τους, με το καθαρό 59% των ερωτηθέντων να θεωρεί την παγκόσμια νομισματική πολιτική ως υπερβολικά ενθαρρυντική (κοντά στο ανώτατο επίπεδο που έφτασε το 2004) και το 42% να θεωρεί τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες ως το μεγαλύτερο «tail risk» για τις αγορές, καθιστώντας τον τον πιο συχνά αναφερόμενο παράγοντα κινδύνου, ξεπερνώντας τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider