Γερμανία: Στα ύψη ο δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία - «Άλμα» στις τιμές φυσικού αερίου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γερμανία: Στα ύψη ο δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία - «Άλμα» στις τιμές φυσικού αερίου
Αυτή ήταν η υψηλότερη ετήσια αύξηση από τον Νοέμβριο του 1951, ανέφερε η Destatis.

Κατά 19,2% αυξήθηκε ο δείκτης τιμών παραγωγού για τα βιομηχανικά προϊόντα στη Γερμανία τον Νοέμβριο και σε ετήσια βάση, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή η γερμανική στατιστική υπηρεσία Destatis, ενώ σε σύγκριση με τον Οκτώβριο, ο δείκτης αυξήθηκε κατά 0,8%.

Αυτή ήταν η υψηλότερη ετήσια αύξηση από τον Νοέμβριο του 1951, ανέφερε η Destatis.

«Τα νέα στοιχεία υποδεικνύουν μια ζοφερή προοπτική για την περίοδο των Χριστουγέννων, καθώς ο γερμανικός βιομηχανικός κλάδος συνεχίζει να αντιμετωπίζει τις πιέσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα και την απειλή της μετάλλαξης «Όμικρον», δήλωσε ο Thomas Rinn, της Accenture.

Ο κύριος μοχλός της αύξησης ήταν οι τιμές ενέργειας που αυξήθηκαν κατά 49,4% σε ετήσια βάση λόγω της ισχυρής αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου κατά 83,4%. Ο συνολικός δείκτης, αν αφαιρεθεί το σκέλος της ενέργειας, σημείωσε άνοδο 9,9% σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τη στατιστική αρχή.

Οι τιμές των ενδιάμεσων αγαθών αυξήθηκαν 19,1% σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2020, ενώ αυξήθηκαν ιδιαίτερα για τα μέταλλα, τις πρώτες ύλες, την ξυλεία και το ξύλο.

Οι τιμές των μη ανθεκτικών καταναλωτικών αγαθών αυξήθηκαν 3,7% σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2020, κυρίως λόγω της αύξησης των τιμών στα λάδια και τα λίπη, ενώ οι τιμές των ακατέργαστων φυτικών ελαίων αυξήθηκαν κατά 59% και του βουτύρου αυξήθηκαν κατά 37,3%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider