Οικονομία | Διεθνή
17-12-2021 | 10:26

Bundesbank: Αναβαθμίζει τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό της Γερμανίας -«Εγρήγορση», ζητά ο Weidmann

Newsroom
Μοιράσου το
Bundesbank: Αναβαθμίζει τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό της Γερμανίας -«Εγρήγορση», ζητά ο Weidmann
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Η Bundesbank προβλέπει ότι ο γερμανικός πληθωρισμός θα παραμείνει πάνω από το 2% έως το 2024 -- μια πρόβλεψη που θα εντείνει τις εκκλήσεις στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης για ταχεία απόσυρση των έκτακτων μέτρων στήριξης της ρευστότητας.

Ο απερχόμενος πρόεδρος Jens Weidmann προειδοποιεί ότι οι πιέσεις στις τιμές θα μπορούσαν να είναι ακόμη ισχυρότερες και προειδοποίησε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν πρέπει να αγνοήσει αυτούς τους κινδύνους.

Η κεντρική τράπεζα προβλέπει ότι οι τιμές καταναλωτή θα αυξηθούν 3,6% κατά μέσο όρο το 2022 προτού επιβραδυνθούν στο 2,2% τα επόμενα δύο χρόνια, σύμφωνα με προβλέψεις που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή. Τα επίπεδα πληθωρισμού που αναμένονται στη Γερμανία είναι υψηλότερα από αυτά της Ευρωζώνης.

Η Bundesbank υποστηρίζει ότι ο πληθωρισμός στη Γερμανία αντανακλά τη μεγάλη αύξηση των μισθών, την «ευνοϊκή οικονομική κατάσταση» και το κόστος που σχετίζεται με τη μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία -- καθώς και μια σειρά προσωρινών παραγόντων. Ανέφερε επίσης ότι οι υψηλότερες τιμές λόγω των σημείων συμφόρησης στην παράδοση και τη μεταφορά αγαθών έχουν μετακυλιστεί στους καταναλωτές.

«Οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό είναι ανοδικοί, τόσο στη Γερμανία όσο και στη ζώνη του ευρώ συνολικά», δήλωσε ο Weidmann. «Οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής δεν πρέπει να αγνοούν αυτούς τους κινδύνους. Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.