Πέρασε και δεν άγγιξε για το Χρηματιστήριο το γ' τρίμηνο της οικονομίας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πέρασε και δεν άγγιξε για το Χρηματιστήριο το γ' τρίμηνο της οικονομίας
Δεν έπεισαν την αγορά ούτε οι ανακοινώσεις για το ΑΕΠ τους τρίτου τριμήνου.

Όχι απλά δεν κατάφερε να ξεκολλήσει από τις 880 μονάδες δίνοντας ώθηση αλλά αντιθέτως συνεχίστηκε η συσσώρευση και η εσωστρέφεια στο Χρηματιστήριο, μετά τις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ του γ' τριμήνου εν αναμονή και τους σήματος από την Κομισιόν για τα ανοιχτά μέτωπα της οικονομίας.

Συγκεκριμένα, με διψήφιο ρυθμό αυξήθηκε το ΑΕΠ της χώρας για έξι συνεχείς μήνες, όπως φαίνεται από τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ. Με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το τρίτο τρίμηνο του 2021 παρουσίασε αύξηση κατά 13,4%.

Παράλληλα, η ανάπτυξη του δεύτερου τριμήνου ήταν τελικά ισχυρότερη, στο 16,6% (από 16,2% που είχε αρχικά ανακοινωθεί), ενώ πιο ρηχή ήταν η ύφεση του πρώτου τριμήνου (στο 1,9% από μείωση ΑΕΠ κατά 2,3% που είχε αρχικά ανακοινωθεί).

Σημειώνεται πως η κυβέρνηση υπολόγιζε σε άνοδο του ΑΕΠ περί το 7% φέτος, η οποία πολύ πιθανόν να αναθεωρηθεί, αφού η άνοδος του ΑΕΠ των πρώτων τριών τριμήνων του 2021, για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, ξεπερνά πλέον το 9,3%.

Παράλληλα, στα της εγχώριας αγοράς, σημαντική ενίσχυση του κύκλου εργασιών και της κερδοφορίας κατέγραψε ένα μεγάλο τμήμα των εισηγμένων της υψηλής κεφαλαιοποίησης στο φετινό εννεάμηνο συγκριτικά με το περυσινό διάστημα με μεικτά πρόσημα και τάσεις σε σύγκριση με το αντίστοιχο του 2019. Καθοριστικό ρόλο σε αυτό κατείχε η αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας υπό τη συνοδεία της καταναλωτικής «έκρηξης» αλλά και της δυναμικής πορείας του τουρισμού. Επιπλέον, μέρος των εισηγμένων που παρότι επλήγη σε ένα βαθμό από το Φεβρουάριο έως τον Μάιο περίπου λόγω των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία (συγκριτικά με το πρώτο καθολικό lockdown) έδειξε μεγαλύτερη ευελιξία κινήσεων και «αντοχές» μέσω της αναπροσαρμογής των μοντέλων ανάπτυξής τους και των logistics, ενώ «ανεβάζοντας στροφές» κατά το τρίτο τρίμηνο ανέκτησαν και μεγάλο μέρος των απωλειών τους.

Η μακροπρόθεσμη τάση για το Χρηματιστήριο παραμένει ανοδική, με τον εκθετικό ΚΜΟ 200 ημερών στις 867 μονάδες. Σημείο στήριξης οι 867 μονάδες (ΚΜΟ 200) και σημείο αντίστασης οι 890 μονάδες.

Στα της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης συνέχισε να συσσωρεύει στα επίπεδα των 870 - 880 μονάδων, κλείνοντας σήμερα με πτώση 0,10% στις 878,34 μονάδες με τον τζίρο στα 48,45 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 έκλεισε σχεδόν αμετάβλητος στο -0,03% και στις 2.110,68 μονάδες, με τον τραπεζικό δείκτη να να πιέζεται κατά 1,16% στις 563,81 μονάδες.

Στις τράπεζες, η Εθνική κατέγραψε απώλειες 1,34% στα 2,726 ευρώ, με την Alpha Bank στο -2,08% και στα 1,0375 ευρώ και τη Eurobank στο -0,22% και 0,908 ευρώ. Ξεχώρισε θετικά η Πειραιώς με κέρδη 0,54% στα 1,30 ευρώ.

Στα μη τραπεζικά blue chips ισχυρή άνοδο της τάξεως του 2,38% κατέγραψε η Coca Cola φτάνοντας στα 28,36 μετά τη διόρθωση, με τη Jumbo στο +2% και τα 12,74 ευρώ και την Aegean στο 1,77% και τα 4,895 ευρώ.

Θετικά ακολούθησαν έστω και ηπιότερα ΟΤΕ, Μυτιληναίος, Motor Oil και ElvalHalcor.

Πιέσεις και μεταβλητότητα στην Ελλάκτωρ, ενώ συνεχίστηκαν οι διορθωτικές κινήσεις σε Titan, με τη Viohalco και τη ΔΕΗ επίσης να κλείνουν με αρνητικό πρόσημο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider