Χρηματιστήριο: Σε θέσεις μάχης μετά τη Black Friday - Τα νέα δεδομένα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Σε θέσεις μάχης μετά τη Black Friday - Τα νέα δεδομένα
Νέα δεδομένα στο Χρηματιστήριο μετά το ξεπούλημα της Παρασκευής. Μπάσιμο από τους αγοραστές σε τράπεζες και δεικτοβαρείς.

Τελευταία ενημέρωση, 13:30

Θέσεις μάχης λαμβάνουν οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο, μετά τη Black Friday όπου προκλήθηκε ένα μίνι sell off εξαιτίας τους φόβου και της αβεβαιότητας σχετικά με τη νέα μετάλλαξη «Όμικρον».

Οι επενδυτές λειτουργώντας ενστικτωδώς στο άκουσμα της είδησης μιας νέας μετάλλαξης με υψηλή μεταδοτικότητα, έκλεισαν θέσεις κατοχυρώνοντας κέρδη που είχαν, χωρίς να στραφούν σε μεγάλο βαθμό σε ασφαλή καταφύγια. Αντιθέτως κράτησαν το μεγαλύτερο μέρος της ρευστότητας εκτός, αν αναμονή σημείων εισόδου σε μετοχές που χτυπήθηκαν από την «Όμικρον», κάτι που είχε επισημάνει και το insider.gr. Έτσι αναμένεται ισχυρό μπάσιμο σε τίτλους με ισχυρά θεμελιώδη όπως ο ΟΠΑΠ, ο ΟΤΕ, η Titan, αλλά και η Τέρνα Ενεργειακή και η Μυτιληναίος.

Πιθανώς λοιπόν αυτό το pullback να φρεσκάρει ευρύτερα την αγορά με κεφάλαια που ανέμεναν μια διόρθωση για να τοποθετηθούν.

Να υπενθυμίσουμε πως την Παρασκευή καταγράφηκε «μίνι κραχ» με ιδιαίτερα υψηλό τζίρο και αλλεπάλληλα χτυπήματα από margin calls. Κατά την έναρξη της συνεδρίασης υπήρξε ένα ισχυρό πτωτικό gap, με τις τράπεζες να πιέζονται ιδιαίτερα από τους πωλητές. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε «βουτιά» κατά 4,45% (40,04 μονάδες, με 3 δισ. ευρώ περίπου να γίνονται «καπνός» από την κεφαλαιοποίηση) στις 858,93 μονάδες με εκτόξευση του τζίρου στα 121,2 εκατ. ευρώ. Βαριές απώλειες της τάξεως του 4,61% κατέγραψε ο FTSE 25 στις 2.058 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης «βούλιαξε» κατά 6,41% στις 546,35 μονάδες.

Η βραχυπρόθεσμη τάση γύρισε πλέον ξεκάθαρα σε πτωτική, μετά τη βίαιη πυροδότηση ρευστοποιήσεων, με το Γενικό Δείκτη να διασπά τους δύο ΚΜΟ 200 στις 881 μονάδες και στις 867 μονάδες αλλάζοντας ευρύτερα και τη μεγάλη εικόνα της αγοράς.

Στη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 1,26% στις 869,75 μονάδες με τον τζίρο στα 26,93 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 καταγράφει άνοδο κατά 1,41% στις 2.087 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός σημειώνει κέρδη 2,35% στις 559,17 μονάδες.

Ισχυρό μπάσιμο πραγματοποιείται στις τράπεζες, με την ΕΤΕ να ενισχύεται κατά 2,93% στα 2,636 ευρώ, την Alpha Bank να καταγράφει άνοδο 2,92% στα 1,0395 ευρώ, την Eurobank στο +1,22% και τα 0,894 ευρώ και την Πειραιώς αλλάζοντας και τα δύο πρόσημα να κερδίζει 1,89% στα 1,294 ευρώ. Παράλληλα θετική, αλλά με αστερίσκους, είναι η εικόνα της Keefe, Bruyette & Woods (KBW) για τα αποτελέσματα που ανακοίνωσαν η Eurobank και η Εθνική Τράπεζα για το τρίτο τρίμηνο, διατηρώντας τη σύσταση «market perform».

Από τα blue chips και τις δεικτοβαρείς, ο ΟΤΕ καταγράφει άνοδο 1,8% στα 15,29 ευρώ, η ΔΕΗ στο +2,11% και τα 9,41 ευρώ, τη Jumbo στο 2,79% και τα 12,51 ευρώ και τη Μυτιληναίος που ενισχύεται κατά 2,12% στα 14,42 ευρώ.

Αντιθέτως πιέσεις καταγράφονται σε τίτλους όπως της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ σε Motor Oil και Coca Cola.

«Ράλι» σημειώνει στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, η Profile με κέρδη 5,71% στα 5,92 ευρώ, με την ΑΒΑΞ και την Intracom να ακολουθούν με άνοδο 3,4% και 2,6%. Η μόνη μετοχή με αρνητικό πρόσημο στα mid caps είναι αυτή της Κρι Κρι.

Αξίζει να επισημανθεί πως σύμφωνα με τη Eurobank Equities, οι αγορές είναι πιθανό να καταγράψουν έντονη μεταβλητότητα τις επόμενες δύο εβδομάδες, με τα δεδομένα σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι της «Omicron» να είναι ο κύριος μοχλός. Ωστόσο, με τους αξιωματούχους της Moderna να δηλώνουν αισιόδοξοι ότι μια αναδιαμόρφωση του εμβολίου –αν χρειαστεί– θα μπορούσε να έχει ολοκληρωθεί στις αρχές του επόμενου έτος, η Eurobank Equities υποστηρίζει ότι οποιαδήποτε πιθανή διόρθωση θα πρέπει να θεωρεί ότι προσφέρει ένα ενδιαφέρον σημείο εισόδου.

Σε αυτό το στάδιο λοιπόν η Eurobank Equities, συμβουλεύει να υπάρξει μια έκθεση σε 1) μετοχές με υψηλές και βιώσιμες μερισματικές αποδόσεις, με περιορισμένες επιπτώσεις από τον πληθωρισμό κόστους (π.χ. ΟΠΑΠ), 2) μετοχές που προσφέρουν έκθεση στην «πράσινη μετάβαση» (ΔΕΗ, Μυτιληναίος), 3) τραπεζικούς τίτλους, εν όψει της «μεγάλης εξυγίανσης» από τα NPEs, της πιστωτικής επέκτασης και των ακόμη ελκυστικών αποτιμήσεων (ΕΤΕ) 4) «reopening stories» και κυκλικές μετοχές (ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Motor Oil).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider