Επιφυλακτικότητα στις ευρωαγορές με το βλέμμα στην έξαρση της πανδημίας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επιφυλακτικότητα στις ευρωαγορές με το βλέμμα στην έξαρση της πανδημίας
Επιστροφή στα «κόκκινα» για τις ευρωαγορές εν μέσω ανησυχίας για την πανδημία και τον πληθωρισμό.

Τελευταία ενημέρωση 12.50

Απώλειες καταγράφουν οι δείκτες στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς παρά την αρχική αντίδραση μετά τις χθεσινές απώλειες, η έκδηλη ανησυχία που προκαλεί η επέλαση της πανδημίας του κορονοϊού, αποτυπώνεται και στα ταμπλό των συνεδριάσεων.

Μάλιστα, η ανακοίνωση της αυστριακής κυβέρνησης για καθολικό lockdown όλων ανεξαιρέτως των πολιτών αλλά και ο «χρησμός» της επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρνν αναφορικά με την στάση που θα κρατήσει η Τράπεζα στο θέμα της αύξησης των επιτοκίων, έσβησαν αρκετά γρήγορα τα κέρδη που σημείωναν οι δείκτες τις πρώτες ώρες των συνεδριάσεων.

Στο επίκεντρο της προσοχής βρίσκονται εκ νέου τα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας σε Βρετανία και Γερμανία, ενώ στο κάδρο παραμένουν και τα επιδημιολογικά δεδομένα ανά την Ευρώπη, υπό τον φόβο για νέα lockdown λόγω του νέου κύματος κορονοϊού.

Στην κίνηση των δεικτών, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει απώλειες 0,02% και διαμορφώνεται στις 487,07 μονάδες, υποχωρώντας περισσότερο από τα επίπεδα ρεκόρ.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,21% στις 7.240 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX χάνει 0,03% και βρίσκεται στις 16.214 μονάδες.

Στο Παρίσι ο CAC 40 καταγράφει απώλειες 0,08% στις 7.136 μονάδες.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο υποχωρεί 0,80% στις 27.438 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη χάνει 1,36% και βρίσκεται στις 8.786 μονάδες.

Μάκρο

Αύξηση κατέγραψαν οι λιανικές πωλήσεις στη Βρετανία για τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η στατιστική αρχή της χώρας (ONS), εν μέσω των ανησυχιών για την άνοδο των πληθωριστικών πιέσεων στη βρετανική οικονομία.

Ειδικότερα, σε μηνιαίο επίπεδο οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 0,8% έναντι συρρίκνωσης 0,2% τον Σεπτέμβριο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν άνοδο 0,5%.

Στο υψηλότερο σημείο από τις αρχές της δεκαετίας του '60 έφτασαν οι τιμές παραγωγού στη Γερμανία για τον Οκτώβριο, δείγμα των επιπτώσεων που έχει ο αυξημένος πληθωρισμός στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας (Destatis), ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε κατά 18,4% σε ετήσια βάση έναντι ανόδου 14,2% τον Οκτώβριο του 2020 και αντί ανόδου 16,2% που ανέμεναν οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Η Ryanair κατέθεσε επίσημα το αίτημα της για διαγραφή της μετοχής της από το χρηματιστήριο του Λονδίνου (LSE), όπως μετέδωσε το Reuters.

Η Ryanair ζητά να αποσυρθεί η μετοχή από την βρετανική αγορά στις 20 Δεκεμβρίου, με την τελευταία μέρα συναλλαγής του τίτλου στα ταμπλό του Λονδίνου να είναι η Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου.

Η εικόνα στην Ασία

Με θετικά πρόσημα ολοκλήρωσαν την εβδομάδα οι περισσότερες μεγάλες αγορές της Ασίας, καθώς οι επενδυτές «έκαναν ταμείο» για την τηλεδιάσκεψη του Κινέζου προέδρου, Σι Τζινπινγκ, με τον Αμερικανό ομόλογο του, Τζο Μπάιντεν, προ ημερών.

Ακόμα, στο επίκεντρο παραμένουν τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσαν οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείας της Κίνας, όπως η ALibaba.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Nikkei στην Ιαπωνία κέρδισε 0,50% στις 29.745 μονάδες, ο ASX/200 στην Αυστραλία ενισχύθηκε 0,23% στις 7.396 μονάδες, ο Kospi στη Νότια Κορέα ανέβηκε 0,80% στις 2.971 μονάδες, ο Shenzhen Component στην ηπειρωτική Κίνα ισχυροποιήθηκε 1,19% στις 14.752 μονάδες και ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ υποχωρεί 1,25% στις 25.002 μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider