Η Λαγκάρντ επιμένει για την πολιτική της ΕΚΤ - «Μεσοπρόθεσμα» θα υποχωρήσει ο πληθωρισμός

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Λαγκάρντ επιμένει για την πολιτική της ΕΚΤ - «Μεσοπρόθεσμα» θα υποχωρήσει ο πληθωρισμός
Η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ
«Η ΕΚΤ δεν υπεραντιδρά σε «παροδικά σοκ που δεν θα διαρκέσουν σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο» είπε η διοικήτρια για τα προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα.

Τη θέση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το ότι δεν έχει έρθει ακόμα η στιγμή για την άρση των υποστηρικτικών μέτρων για την οικονομία της Ευρωζώνης επανέλαβε η διοικήτρια της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας σε τραπεζικό συνέδριο στη Φρανκφούρτη

Όπως είπε η Γαλλίδα αξιωματούχος, «δεν πρέπει να βιαστούμε για την πρόωρη "σύσφιξη" των υποστηρικτικών μέτρων όταν βλέπουμε πως η οικονομία δοκιμάζεται ακόμα από προκλήσεις».

Μιλώντας για τον πληθωρισμό, η κ. Λαγκάρντ είπε πως «ξέρουμε ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο εντός του 2021, προτού αρχίζει να υποχωρεί σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο». Η ίδια σημείωσε πως η ΕΚΤ διατηρεί τον στόχο για διαμόρφωση του πληθωρισμού στο 2% για μια διαρκή βάση.

Για τις αυξήσεις στην ενεργειακές τιμές, η διοικήτρια της ΕΚΤ υποστήριξε πως πρόκειται για ένα παγκόσμιο φαινόμενο, ενώ για τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα σημείωσε πως η ΕΚΤ δεν υπεραντιδρά σε «παροδικά σοκ που δεν θα διαρκέσουν σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο».

Η ΕΚΤ αναμένεται να αποφασίσει για το μέλλον των προγραμμάτων της αγορών ομολόγων - του έκτακτου λόγω της πανδημίας (PEPP) και του τακτικού (APP) - στη συνεδρίαση της στις 16 Δεκεμβρίου.

Η Λαγκάρντ έχει διαμηνύσει ότι το PEPP, ύψους 1,85 τρισ. ευρώ, θα τερματιστεί τον Μάρτιο, αλλά σημείωσε ότι οι αγορές ομολόγων θα εξακολουθήσουν να είναι σημαντικές και μετά την ημερομηνία αυτή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η ΕΚΤ αναμένει αποκλιμάκωση στα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας

gazzetta
gazzetta reader insider insider