Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό «συγκρατούν» τις ευρωπαϊκές αγορές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό «συγκρατούν» τις ευρωπαϊκές αγορές
Άλλη μια ημέρα με επιφυλακτικότητα στις ευρωπαϊκές αγορές στον «απόηχο» των χθεσινών ανακοινώσεων για τον πληθωρισμό.

Επιφυλακτικές κινήσεις με μεικτά πρόσημα καταγράφονται την Πέμπτη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που ανακοινώθηκαν χθες συνεχίζουν να απασχολούν τις διεθνείς αγορές και να επηρεάζουν το επενδυτικό κλίμα.

Υπενθυμίζεται πως την Τετάρτη ανακοινώθηκαν στοιχεία για τον πληθωρισμό σε Ευρωζώνη και Βρετανία.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στη Βρετανία βρέθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2011, επαναφέροντας τις ανησυχίες για τις επιπτώσεις που θα έχουν οι αυξημένες τιμές στην πορεία της ανάκαμψης.

Ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωζώνης τον Οκτώβριο αυξήθηκε 4,1%, σύμφωνα με την αρχική εκτίμηση της Eurostat και έναντι αύξησης 3,4% τον Σεπτέμβριο.

Σε άλλα στοιχεία, οι ταξινομήσεις επιβατικών αυτοκινήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση μειώθηκαν τον Οκτώβριο εν μέσω της έλλειψης ημιαγωγών, καθιστώντας τον τέταρτο συνεχόμενο μήνα πτώσης φέτος. Οι ταξινομήσεις, που συνιστούν μια αντανάκλαση των πωλήσεων, μειώθηκαν 30% τον Οκτώβριο σε ετήσια βάση σε 665.001 οχήματα, δήλωσε η ACEA την Πέμπτη. Εν τω μεταξύ, οι ταξινομήσεις νέων επιβατικών αυτοκινήτων σε όλη την ΕΕ την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου αυξήθηκαν 2,2% σε 8,2 εκατομμύρια.

Ενδιαφέρον για τους επενδυτές έχουν και τα στοιχεία που αναμένονται σήμερα από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ και τις νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινείται στο όριο του +0,02% και στις 490,04 μονάδες.

Ο Euro Stoxx 50 κερδίζει 0,19% στις 4.408 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί 0,18% στις 7.278 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύεται 0,21% στις 16.285 μονάδες.

Στο Παρίσι CAC 40 κερδίζει 0,16% στις 7.168 μονάδες.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης ο FTSE MIB στο Μιλάνο υποχωρεί 0,03% στις 27.817 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη διολισθαίνει 0,02% στις 8 996 μονάδες.

Επιχειρηματικά νέα

Η βρετανική Royal Mail ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα διανείμει 400 εκατ. λίρες στους μετόχους, αφού η ταχυδρομική εταιρεία προέβλεψε υψηλότερα ετήσια κέρδη στις δραστηριότητές της στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά από ένα ισχυρό α’ εξάμηνο. Η Royal Mail ανέφερε αύξηση στα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη του ομίλου στα 404 εκατ. λίρες για το εξάμηνο που έληξε στις 26 Σεπτεμβρίου και προέβλεψε κέρδη για το σύνολο του έτους για τις δραστηριότητές της στο Ηνωμένο Βασίλειο περίπου στα 500 εκατ. λίρες. Η μετοχή της κερδίζει περί τα 6%.

Η Thyssenkrupp ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι οι πωλήσεις και οι παραγγελίες ανέκαμψαν το δ’ τρίμηνο σε σύγκριση με την πανδημία πέρυσι, βοηθούμενη από την άνοδο των τιμών του χάλυβα, αν και εξακολουθούν να υπάρχουν «τεράστιες προκλήσεις». Οι πωλήσεις αυξήθηκαν στα 9,44 δισ. ευρώ το τρίμηνο έως το τέλος Σεπτεμβρίου, από 7,95 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο πέρυσι, ανέφερε ο γερμανικός βιομηχανικός όμιλος. Τα προσαρμοσμένα κέρδη προ τόκων και φόρων ήταν 232 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικού EBIT 530 εκατ. ευρώ πέρυσι. Οι πωλήσεις και τα προσαρμοσμένα EBIT ξεπέρασαν τις προσδοκίες των 8,92 δισ. ευρώ και 178 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν στα 116 εκατ. ευρώ, από 11,58 δισ. ευρώ πέρυσι, αν και το ποσό του 2020 περιελάμβανε κέρδη από την πώληση της επιχείρησης ανελκυστήρων της Thyssenkrupp. Όσον αφορά τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες, τα κέρδη βελτιώθηκαν σημαντικά στα 105 εκατ. ευρώ από ζημία 3,59 δισ. ευρώ.

Ασία

Αρνητική ήταν η εικόνα και στα χρηματιστήρια της Ασίας, που πήραν την σκυτάλη από την Wall Street.

Στο Τόκιο, ο Nikkei 225 υποχώρησε 0,30%, στο Σύδνεϋ ο S&P/ASX 200 κέρδισε 0,13%, ενώ στην Κίνα οι Shanghai και SZSE Composite έχασαν 0,47% και 0,90% αντιστοίχως.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider