BofA: Πώς αναμένεται να κινηθούν τα μεγαλύτερα χαρτοφυλάκια για το 2022 - «Risk on» στο τέλος του 2021

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
BofA: Πώς αναμένεται να κινηθούν τα μεγαλύτερα χαρτοφυλάκια για το 2022 - «Risk on» στο τέλος του 2021
Τι εκτιμούν σε έρευνα της Bank of America οι μεγαλύτεροι διαχειριστές χαρτοφυλακίων ανά τον κόσμο. Ποιες αποδόσεις θα υπεραποδώσουν το 2022. Τι «βλέπουν» για το Bitcoin και τα contrarian trades.

Σε πιο εποικοδομητική γυρίζουν πλέον τη στάση τους τα μεγαλύτερα χαρτοφυλάκια ανά τον κόσμο, από «bearish» τον Οκτώβριο, όπως αποτυπώνεται σε έρευνα που διενήργησε η Bank of America στο χρονικό διάστημα 5 - 11 Νοεμβρίου, ανάμεσα σε 388 fund managers με υπό διαχείριση κεφάλαια 1,2 τρισ. δολάρια.

Όπως αποτυπώνεται στην έρευνα της BofA (στο σκέλος του Global συμμετείχαν 345 fund managers με υπό διαχείριση κεφάλαια 1,1 τρισ. δολάρια) τα χαρτοφυλάκια κλείνουν τη φετινή χρονιά με risk on διάθεση, εμφανίζοντας μάλιστα τη μεγαλύτερη «overweight» θέση για τις αμερικανικές μετοχές από το μακρινό Αύγουστο του 2013, καθώς εμφανίζονται πεπεισμένοι πως η άνοδος του πληθωρισμού θα είναι παροδική, αναμένοντας παράλληλα από τη Fed, να κινηθεί αργά ως προς την πορεία αυστηροποίησης του νομισματικού πλαισίου. Για το 2022, διαχειριστές αναμένουν περίπου μία έως δύο αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed, με το ποσοστό που τοποθετείται στην πρώτη να διαμορφώνεται στο 37%, ενώ στο 39% ανέρχεται το ποσοστό που αναμένει δύο αυξήσεις.

Συγκεκριμένα, το 65% αναμένει ένα «boom», (δηλαδή μια ταχεία και έντονη αναπτυξιακή μεσοπρόθεσμη έως μακροπρόθεσμη δυναμική που μπορεί ωστόσο να οδηγήσει σε «υπερθέρμανση» μιας οικονομίας με ανεξέλεγκτο πληθωρισμό), ενώ το 61% εκτιμά ότι ο πληθωρισμός είναι παροδικός. Παράλληλα, το 11% εξ αυτών επισημαίνει ότι οι αποδόσεις των ομολόγων θα είναι χαμηλότερες το 2022, με το 10% να αναμένει αύξηση των επιτοκίων από τη Fed στο α' εξάμηνο του 2022. Αξίζει να σημειωθεί πως μόλις το 8% έχει «underweight» θέσεις για τις μετοχές, με το 6% να αναμένει ύφεση.

Αναφορικά με το ποιο σκέλος των επενδύσεων θα αποφέρει τα μέγιστα για το 2022, το 34% των fund managers στρέφεται στις αναδυόμενες αγορές, το 30% στον S&P 500, το 12% στο Bitcoin, το 10% στον χρυσό, ενώ αντίστοιχο ποσοστό καταγράφεται και για το πετρέλαιο. Στο 3% το ποσοστό των FMS που «βλέπουν» τις υψηλότερες αποδόσεις να καταγράφονται από την πορεία του 30ετούς αμερικανικού ομολόγου και στο 1% από τα τρίμηνα έντοκα του Αμερικανικού Δημοσίου. Αξίζει να σημειωθεί πως τα χαρτοφυλάκια διατηρούν τις πιο «bullish» θέσεις στις μετοχές και μάλιστα σε Ευρώπη και ΗΠΑ, σε ποσοστό 58%, με τα commodities να ακολουθούν στο 26%, ενώ από την αντίπερα όχθη η πιο «bearish» θέση είναι για τα ομόλογα σε ποσοστό 69% σύμφωνα με τους fund managers.

Για το Bitcoin, το 59% των FMS εκτιμούν πως πρόκειται για «φούσκα», ωστόσο υπάρχει έντονη διαφοροποίηση για την πορεία του το 2022. Συγκεκριμένα, οι περισσότεροι επενδυτές (20%) αναμένουν ότι το Bitcoin θα παραμείνει μεταξύ του εύρους των 50.000 - 75.000 δολαρίων, το 19% εκτιμά ότι θα υποχωρήσει στην περιοχή των 25.000 - 50.000 δολαρίων, ενώ ένα ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό που διαμορφώνεται σωρευτικά στο 25% αναμένει να κινηθεί πάνω από τα 75.000 και τα 100.000 δολάρια.

Σε επίπεδο κλάδων, με rotation από cash σε αμερικανικές μετοχές στρέφονται από την ενέργεια, τη βιομηχανίες και τις τράπεζες σε προαιρετικά καταναλωτικά είδη και την τεχνολογία. Όπως επισημαίνεται στην έρευνα της BofA, οι επενδυτές μείωσαν την έκθεση σε value μετοχές έναντι των growth, με ενίσχυση της δυναμικής και του momentum έναντι της ποιότητας της έκθεσης.

Contrarian trades σύμφωνα με τους fund managers θα μπορούσαν να είναι, «long σε ομόλογα - «short» σε μετοχές», «long σε cash, short στα commodities», «long στις αναδυόμενες αγορές (EM), short σε ΗΠΑ», «long σε μετοχές κοινής ωφέλειας, short σε τράπεζες». Μεγαλύτερα «tail risks» σύμφωνα με τους επενδυτές είναι ο πληθωρισμός, οι αυξήσεις των επιτοκίων, η πορεία της Κίνας και οι «φούσκες» στις αγορές.

Φωτογραφία: Associated Press

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider