Τουρκική λίρα: Μία «ανάσα» από το 10 η ισοτιμία με το δολάριο - Απώλειες 25% στο 2021

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τουρκική λίρα: Μία «ανάσα» από το 10 η ισοτιμία με το δολάριο - Απώλειες 25% στο 2021
Σχεδόν το ένα τέταρτο της αξίας του έχει χάσει μέσα στο 2021 το τουρκικό νόμισμα, το οποίο πλέον βρίσκεται πολύ κοντά στο «σπάσιμο» του φράγματος των 10 δολαρίων.

Τελευταία ενημέρωση 16.00

Σχεδόν το ένα τέταρτο της αξίας του έχει χάσει μέσα στο 2021 το τουρκικό νόμισμα, το οποίο πλέον βρίσκεται πολύ κοντά στο «σπάσιμο» του φράγματος των 10 λιρών/δολάριο.

Πιο αναλυτικά, η ισοτιμία λίρας - δολαρίου επιδεινώθηκε περαιτέρω για το τουρκικό νόμισμα, το οποίο βρέθηκε στις 9,9145 λίρες (στη 1 το μεσημέρι ώρα Ελλάδας) σημειώνοντας απώλειες της τάξης του 1,2%, απέχοντας πλέον ελάχιστα από τις 10 λίρες.

Πλέον, οι απώλειες του τουρκικού νομίσματος για το τρέχον έτος ανέρχονται στο 25% (ποσοστό που ανέρχεται σε 66% σε βάθος πενταετίας) σύμφωνα με το Reuters, με την κατάσταση να μοιάζει μη αναστρέψιμη για την πορεία της λίρας, την στιγμή που η διαμόρφωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ σε υψηλά 31 ετών αναμένεται να πλήξει ακόμα περισσότερο την ήδη αδύναμη λίρα, καθώς η ενίσχυση του δολαρίου συνεχίζεται ενόψει και των αποφάσεων της Fed.

Σημειώνεται, τέλος, πως οι νέες απώλειες για την λίρα έρχονται σε μία χρονική στιγμή που η Deutsche Bank εκτιμά πως η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας θα προχωρήσει σε διαδοχικές μειώσεις των επιτοκίων δανεισμού κατά 100 μονάδες βάσεις στις συνεδριάσεις του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου, με τις εκτιμήσεις της τράπεζας για το βασικό επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 14%, πρόβλεψη μειωμένη σε σχέση με την προηγούμενη που έκανε λόγο 15%.

Αναλυτές αναμένουν μεγαλύτερες μειώσεις, αν και το πραγματικό επιτόκιο είναι ήδη έντονα αρνητικό.

«Η Τουρκία είναι όλο και λιγότερο ελκυστική» για ξένους επενδυτές, δήλωσε αναλυτής της TD Securities, προσθέτοντας: «Αν υπάρξουν και άλλες μειώσεις επιτοκίων, οι πραγματικές αποδόσεις θα μπορούσαν να μειωθούν στο -5% ή -6%. Και ιστορικά, όποιο επίπεδο βρίσκεται σε τόσο μεγάλη αναντιστοιχία με την υπόλοιπη αγορά δεν φέρνει καλά πράγματα στην Τουρκία».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Deutsche Bank: «Βλέπει» διαδοχικές μειώσεις στα επιτόκια της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας

gazzetta
gazzetta reader insider insider