Σε υψηλό 31 ετών ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο - Πάνω από τις εκτιμήσεις

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε υψηλό 31 ετών ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο - Πάνω από τις εκτιμήσεις
Ξεπέρασε το 6% ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην αμερικανική οικονομία, σε ετήσια βάση. Η μεγαλύτερη ετήσια αύξηση τιμών σημειώθηκε στην βενζίνη (49,6%).

Σε νέο ιστορικό υψηλό κινήθηκε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ για τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της χώρας, με την αύξηση των τιμών να προβληματίζει για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.

Ειδικότερα, ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 6,2% έναντι 5,4% τον Οκτώβριο και αντί εκτίμησης των αναλυτών για μια μέτρηση στο 5,9%, στο υψηλότερο επίπεδο του ετήσιου δείκτη τιμών καταναλωτή από το 1990.

Σε μηνιαίο επίπεδο, ο πληθωρισμός αυξήθηκε 0,9% έναντι ανόδου 0,4% τον Σεπτέμβριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια άνοδο στο 0,6%.

Ο δομικός πληθωρισμός, εκτός των τιμών τροφίμων και ενέργειας, αυξήθηκε κατά 4,6% σε ετήσια βάση (έναντι 4,3% που ανέμεναν οι αναλυτές) και κατά 0,6% σε μηνιαία βάση (έναντι 0,4% που ανέμεναν οι αναλυτές).

Ανά κλάδο, η μεγαλύτερη ετήσια αύξηση τιμών σημειώθηκε στην βενζίνη (49,6%), στα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα (26,4%) και σε τρόφιμα όπως τα κρέατα, ψάρια και αυγά (11,9%).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μικτές τάσεις στις ευρωπαϊκές αγορές, εν μέσω αποτελεσμάτων και πληθωρισμού

gazzetta
gazzetta reader insider insider