Με ανοδικές διαθέσεις κινούνται προς το τέλος της εβδομάδας οι ευρωαγορές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με ανοδικές διαθέσεις κινούνται προς το τέλος της εβδομάδας οι ευρωαγορές
Με ανοδικές διαθέσεις κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια βαδίζοντας προς το τέλος της εβδομάδας, καθώς παίρνουν την «σκυτάλη» της αισιοδοξίας από την Ασία.

Με ανοδικές διαθέσεις κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια βαδίζοντας προς το τέλος της εβδομάδας, καθώς παίρνουν την «σκυτάλη» της αισιοδοξίας από την Ασία, όπου νωρίτερα επέδρασαν θετικά τα νέα για την αποπληρωμή κουπονιού από την Evergrande που απομακρύνει τους φόβους για μια άτακτη χρεοκοπία.

Μέσα στην ημέρα, οι ευρωπαίοι επενδυτές αναμένουν και σήμερα σημαντικά εταιρικά αποτελέσματα καθώς και μακροοικονομικά στοιχεία.

Επιχειρηματικά νέα

Όσον αφορά τον γαλλικό κολοσσό της αυτοκίνησης, Renault, σημαντικές επιπτώσεις στην παραγωγή οχημάτων της προκαλούν οι ελλείψεις σε τσιπ και αρκετά ακόμα ανταλλακτικά, αναγκάζοντας την να προχωρήσει σε νέα περικοπή των εκτιμήσεων της για τις παραδόσεις οχημάτων εντός του 2021. Πιο αναλυτικά, η Renault ανακοίνωσε πως οι συνολική της παραγωγή για το 2021 θα είναι μικρότερη κατά περίπου 500.000 οχήματα σε σχέση με τους αρχικούς στόχους της εταιρείας, εκτίμηση που είναι αρκετά χειρότερη από την αντίστοιχη του Σεπτεμβρίου, όταν η εταιρεία εκτιμούσε πως η μείωση της παραγωγής θα περιοριζόταν στα 220.000 οχήματα.

Οι τριμηνιαίες πωλήσεις της γαλλικής εταιρείας καλλυντικών και καταναλωτικών προϊόντων L' Oreal αυξήθηκαν κατά 13,1%, σε σύγκριση με τις προσδοκίες για 7,6%. Η Citi προβλέπει την αύξηση των πωλήσεων της L'Oreal σε 9,4% το τέταρτο τρίμηνο και 15,6% σε ολόκληρο το έτος, με περιθώριο στο 19,6%.

Mάκρο

Στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, επιβράδυνση σε χαμηλό έξι μηνών εμφάνισε η ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη, καθώς οι εταιρείες αντιμετωπίζουν αυξανόμενα κόστη λόγω των περιορισμών στην εφοδιαστική αλυσίδα. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της IHS Markit, ο σύνθετος PMI υποχώρησε στις 54,3 μονάδες τον Οκτώβριο από 56,2 μονάδες τον Σεπτέμβριο, επιβεβαιώνοντας τη χαμηλότερη πρόβλεψη σε δημοσκόπηση του Reuters που έκανε λόγο για πτώση στις 55,2 μονάδες.

Στην Βρετανία, μείωση για πέμπτο συνεχόμενο μήνα κατέγραψαν τον Σεπτέμβριο οι λιανικές πωλήσεις. Αναλυτικότερα, ο όγκος των λιανικών πωλήσεων τον Σεπτέμβριο μειώθηκε ελαφρά κατά 0,2% σε σχέση με τον Αύγουστο, την στιγμή που οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ήπια αύξηση της τάξης του 0,5%. Ωστόσο, ο όγκος των πωλήσεων στο λιανεμπόριο είναι αυξημένος κατά 4,2% σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2020, όταν και η βρετανική οικονομία ήρθε αντιμέτωπη με τους πρώτους περιορισμούς εξαιτίας της πανδημίας. Σύμφωνα με το Reuters, η μείωση των πωλήσεων για πέμπτο συνεχόμενο μήνα αποτελεί την χειρότερη επίδοση του κλάδου από το 1996, όταν και άρχισε η δημοσιοποίηση των στοιχείων, ενώ πλέον δημιουργούνται ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσον τα αδύναμα στοιχεία στο λιανεμπόριο επηρεάσουν τις αποφάσεις της Τράπεζας της Αγγλίας σχετικά με την αύξηση των επιτοκίων δανεισμού.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται 0,50% στις 472,07 μονάδες. Στη Φρανκφούρτη ο DAX κερδίζει 0,47% στις 15.545 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 σημειώνει άνοδο 0,84% στις 6.742 μονάδες, στο Λονδίνο ο FTSE 100 κερδίζει 0,33% στις 7.213 μονάδες. Στην περιφέρεια, ο FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύεται 0,21% στις 26.580 μονάδες και στη Μαδρίτη o IBEX 35 χάνει 0,28% στις 8.919 μονάδες.

Ασία

Η Evergrande κατέβαλε τα αναγκαία κεφάλαια για μια πληρωμή κουπονιού ομολόγου που όφειλε στις 23 Σεπτεμβρίου — εν όψει της λήξης της περιόδου χάριτος 30 ημερών το Σάββατο. Αυτό θα επιτρέψει στην κινεζική εταιρεία κατασκευής ακινήτων να αποτρέψει μια ευρέως αναμενόμενη χρεοκοπία. Το CNBC ανέφερε ότι η Evergrande σχεδιάζει να πραγματοποιήσει την πληρωμή τόκων εγκαίρως για την προθεσμία της 23ης Οκτωβρίου και ότι είχε καταθέσει τα 83,5 εκατομμύρια δολάρια μέσω της Citibank.

Η είδηση καθησύχασε τις ανησυχίες των Ασιατών επενδυτών για μια εξάπλωση της κρίσης.

Στο Τόκιο ο Nikkei 225 κέρδισε 0,34%, ενώ στο Σίδνεϋ ο ASX/S&P 200 έκλεισε χωρίς μεταβολές. Στην Κίνα, ο Shanghai υποχώρησε 0,34% και ο SZSE Component ενισχύθηκε 0,33%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Evergrande: Λίγο πριν την λήξη της διορίας πληρώνει κουπόνι 83,5 εκατ. δολαρίων

Renault: Οι ελλείψεις τσιπ θα προκαλέσουν διπλάσια μείωση της παραγωγής από όσο αναμενόταν

Βρετανία: Μειωμένες για πέμπτο συνεχόμενο μήνα οι λιανικές πωλήσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider