Πετρέλαιο: Ο ΟΠΕΚ ανάχωμα στην ξέφρενη πορεία προς τα 200 δολάρια

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πετρέλαιο: Ο ΟΠΕΚ ανάχωμα στην ξέφρενη πορεία προς τα 200 δολάρια
Τέσσερις πηγές του ΟΠΕΚ+ ανέφεραν ότι οι παραγωγοί εξετάζουν το ενδεχόμενο να προσθέσουν στην αγορά μεγαλύτερες ποσότητες.

Μόλις πριν από μία ημέρα η Bank of America ανέφερε ότι η παγκόσμια έλλειψη ενέργειας θα μπορούσε να οδηγήσει την τιμή του πετρελαίου πάνω από τα 100 δολάρια για πρώτη φορά από το 2014 και να πυροδοτήσει την επόμενη παγκόσμια οικονομική κρίση. Άλλοι διεθνείς αναλυτές βλέπουν επίσης την τιμή να εκτοξεύεται και να φθάνει ακόμη και τα 200 δολάρια έως τα τέλη του 2022.

Σύμφωνα με σχετική ανάλυση του Bloomberg, η εκτίμηση αυτή στοιχειοθετείται από το ότι μέχρι στιγμής έχουν περάσει 1.300 calls για αυτή την τιμή το Δεκέμβριο του 2022 ενώ αυξημένα (20.000) είναι τα calls για τα 100 δολάρια έως το τέλος του ερχόμενου έτους. Αυτό αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι ένας αυξανόμενος αριθμός options traders στοιχηματίζει ότι μια ενεργειακή κρίση αυτό το χειμώνα μπορεί να δει τις τιμές να αναρριχώνται ακόμη υψηλότερα.

Ενώ οι τιμές παραμένουν κοντά στα 80 δολάρια το βαρέλι, με το Brent να διαπραγματεύεται γύρω στα 78 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό αργό στα 74,5 δολάρια, τα αμερικανικά αποθέματα κατέγραψαν αύξηση για πρώτη φορά μέσα σε αυτό το δίμηνο ενώ ο ΟΠΕΚ και κάποιοι σύμμαχοί του (Ρωσία και Καζακστάν) αυξάνουν την προσφορά ασκώντας πιέσεις στις τιμές.

Παράγοντες της αγοράς βλέπουν τη ζήτηση να υπερβαίνει την προσφορά κατά ένα εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα και αναμένουν ότι η στροφή από το φυσικό αέριο στο πετρέλαιο θα μπορούσε να επιδεινώσει αυτό το έλλειμμα. Ωστόσο, ο ΟΠΕΚ+ δεν έχει πει ακόμη την τελευταία του λέξη καθώς αναθεωρεί με προσεκτικά βήματα την πολιτική προμήθειας χαλαρώνοντας σταδιακά τις περικοπές στην παραγωγή.

Ο Οργανισμός συνεδριάζει για άλλη μια φορά την ερχόμενη Δευτέρα, μια συνάντηση η οποία έχει πυροδοτήσει πολλές συζητήσεις σχετικά με τις προθέσεις του καρτέλ να φέρει περισσότερο αργό στην αγορά. Τον Ιούλιο, ο όμιλος συμφώνησε να αυξήσει την παραγωγή κατά 400.000 βαρέλια το μήνα για να σταματήσει σταδιακά τις περικοπές των 5,8 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα.

Τέσσερις πηγές του ΟΠΕΚ+ ανέφεραν ότι οι παραγωγοί εξετάζουν το ενδεχόμενο να προσθέσουν στην αγορά μεγαλύτερες ποσότητες από ό, τι προβλέπει η συμφωνία, αλλά καμία δεν έδωσε λεπτομέρειες για το πόσο ή πότε θα αυξηθεί η προσφορά. Πάντως, αν ο οργανισμός αρχίσει να διοχετεύει μεγαλύτερες ποσότητες στην αγορά και δεδομένου ότι η αμερικανική παραγωγή ανακάμπτει, το πετρέλαιο δύσκολα μπορούσε να συνεχίσει "ανενόχλητο" την ξέφρενη πορεία που προβλέπουν κάποιοι διεθνείς παράγοντες της αγοράς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider