«Βαρίδι» για τις ευρωπαϊκές αγορές ο πληθωρισμός

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Βαρίδι» για τις ευρωπαϊκές αγορές ο πληθωρισμός
Με απώλειες έκλεισαν τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την πρώτη συνεδρίαση του Οκτωβρίου.

Οι ευρωπαϊκές αγορές έκλεισαν με απώλειες τη συνεδρίαση της Παρασκευής, καθώς τα οικονομικά δεδομένα έδειξαν άλμα του πληθωρισμού σε υψηλό 13 ετών για την Ευρώπη.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, σε μηνιαίο επίπεδο, ο πληθωρισμός αυξήθηκε 0,5% έναντι αύξησης 0,4% τον Αύγουστο. Υπενθυμίζεται πως χθες ανακοινώθηκε ότι ο ετήσιος πληθωρισμός στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, αυξήθηκε στο 4,1%

Στην κίνηση των δεικτών, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,42% στις 452.90 μονάδες. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 διολίσθησε κατά 0,84% στις 7.027 μονάδες. Στη Φρανκφούρτη ο DAX έπεσε κατά 0,68% στις 15.156 μονάδες. Στο Παρίσι ο CAC 40 κατέγραψε απώλειες 0,04% στις 6.517 μονάδες.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο υποχώρησε κατά 0,27% στις 25.615 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη κινήθηκε ανοδικά οριακά κατά 0,04% στις 8.799 μονάδες.

Μάκροοικονομικά νέα

Οριακά πιο κάτω από την αρχική πρόβλεψη διαμορφώθηκε στις 58,6 μονάδες η επιχειρηματική δραστηριότητα για τον κλάδο της μεταποίησης στην Ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο, αντί 58,7 μονάδων στην αρχική μέτρηση, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία του δείκτη PMI της Markit.

Οριακά καλύτερα από τις αρχικές εκτιμήσεις κινήθηκε η επιχειρηματική δραστηριότητα στον κλάδο της μεταποίησης στη Βρετανία για τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία για τον δείκτη PMI της Markit.

Χειρότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών κινήθηκαν οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία για τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Η φινλανδική τράπεζα Nordea ανακοίνωσε την Παρασκευή πως θα καταβάλει μέρισμα ύψους ρεκόρ στους μετόχους της, μετά από τη λήξη των μέτρων Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που είχαν τεθεί σε ισχύ λόγω των μέτρων για την πανδημία του κορονοϊού.

Στο κλείσιμο συνολικά 18 εκ των καταστημάτων που διατηρεί στο Ηνωμένο Βασίλειο προχωράει η Virgin Money, καθώς η μειωμένη κίνηση -που οφείλεται κυρίως στο ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού- επιτάχυνε τις εξελίξεις για τον μετασχηματισμό της εταιρείας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider