Σε υψηλά επίπεδα εξακολουθεί να κινείται το πετρέλαιο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε υψηλά επίπεδα εξακολουθεί να κινείται το πετρέλαιο
Το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 75,17 δολάρια και το Brent στα 78,57 δολάρια.

Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου την Παρασκευή καθώς η πρόθεση της Κίνας να αγοράσει περισσότερο πετρέλαιο και άλλους ενεργειακούς πόρους για να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση αντιστάθμισε την πίεση που άσκησαν στις τιμές η απροσδόκητη άνοδος των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ και το ισχυρό δολάριο.

Ο πρωθυπουργός της Κίνας δεσμεύθηκε να εξασφαλίσει περισσότερη ενέργεια αυξάνοντας την τροφοδοσία, τα αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ καταγράφουν άνοδο καθώς η παραγωγή ανακάμπτει μετά από τους τυφώνες και το δολάριο κινείται σε υψηλό ενός έτους λόγω της νομιsματικής πολιτικής της Fed. Παράλληλα, ο ΟΠΕΚ+ παραμένει πιστός στα πλάνα παραγωγής για το Νοέμβριο παρά το γεγονός ότι οι τιμές εξακολουθούν να φλερτάρουν με τα 80 δολάρια ενώ δεν αποκλείεται να σκαρφαλώσουν και ακόμη πιο ψηλά.

Η παγκόσμια ενεργειακή κρίση θα μπορούσε να ωθήσει τις τιμές του πετρελαίου πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από το 2014 και να πυροδοτήσει μια παγκόσμια οικονομική κρίση, σύμφωνα με την Bank of America.

Οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν ήδη αυξηθεί στο διπλάσιο αυτού του επιπέδου σε ισοδύναμους όρους πετρελαίου και η BofA λέει ότι η άνοδος της ζήτησης για ντίζελ θα μπορούσε να ωθήσει το αργό σε παρόμοια περιοχή. Με τη νομισματική και δημοσιονομική πολιτική να φτάνει στο όριο και το ενεργειακό κόστος να αυξάνεται ως μερίδιο της οικονομικής παραγωγής, οι υψηλότερες τιμές πετρελαίου θα μπορούσαν με τη σειρά τους να δημιουργήσουν μακροοικονομική κρίση, ανέφερε η Τράπεζα την Παρασκευή σε σημείωμά της.

Η στροφή στο αργό οφείλεται σε τρεις παράγοντες: τη μετατόπιση από το φυσικό αέριο σε πετρέλαιο ως αποτέλεσμα των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου, την αύξηση της κατανάλωσης αργού κατά τη διάρκεια ενός κρύου χειμώνα και την υψηλότερη ζήτηση αεροπορικών καυσίμων καθώς οι ΗΠΑ ανοίγουν ξανά τα σύνορά τους.

«Εάν συνδυαστούν όλοι αυτοί οι παράγοντες, οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να αυξηθούν και να οδηγήσουν σε δεύτερο γύρο πληθωριστικών πιέσεων σε όλο τον κόσμο», έγραψαν στο σημείωμα αναλυτές, συμπεριλαμβανομένου του Francisco Blanch.

Την Παρασκευή το απόγευμα (18:57 ώρα Ελλάδος), το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 75,17 δολάρια καταγράφοντας άνοδο κατά 0,19% και το Brent στα 78,57 δολάρια καταγράφοντας άνοδο κατά 0,33%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider