Ήπια αντίδραση στο Χρηματιστήριο και επιλεκτικό ενδιαφέρον

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ήπια αντίδραση στο Χρηματιστήριο και επιλεκτικό ενδιαφέρον
Συνέχεια στο stock picking στο Χρηματιστήριο. Έντονο ενδιαφέρον στα mid caps.

Ήπια ήταν αντίδραση που καταγράφηκε στη σημερινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο μετά το χθεσινό sell off, καθώς οι ευρωπαϊκές αγορές ανέβασαν υψηλότερα τον πήχη σε αντίθεση με την εικόνα της εγχώριας αγοράς.

Έτσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε ήπια ανοδικά στο 0,25% στις 894,33 μονάδες με τον τζίρο στα 7848 εκατ. ευρώ, ενώ ο FTSE 25 κινήθηκε σε ανάλογα επίπεδα στο +0,28% στις 2.161,90 μονάδες. Από την άλλη ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,83% στις 560,51 μονάδες, υπό την επίδραση της Citi και της Moody's.

Συγκεκριμένα τη θετική σύστασή της, ευρύτερα για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες διατηρεί η Citi μετά και την αναβάθμισή τους από τον οίκο Moody's της βασικής αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας (BCA).

Η Moody's έθεσε παράλληλα, θετικό outlook εκτιμώντας πως οι τράπεζες θα συνεχίσουν να βελτιώνουν το πιστωτικό τους προφίλ και θα είναι σε καλή θέση να διαχειριστούν κάθε νέο σχηματισμό προβληματικών δανείων ως συνέπεια της πανδημίας του κορονοϊού. Ο οίκος σημειώνει παράλληλα, πως θα μπορούσαν να υπάρξουν περαιτέρω αναβαθμίσεις τα επόμενα τρίμηνα, εάν οι τράπεζες διατηρήσουν τα επίπεδα κεφαλαίων και τη ρευστότητά τους, εφαρμόζοντας πλήρως τα σχέδια μετασχηματισμού τους, μειώνοντας περαιτέρω τα προβληματικά τους δάνεια, και αξιοποιώντας τις προοπτικές οικονομικής και πιστωτικής ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, με κυριότερο «πυλώνα» τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Έτσι, παρά την έντονη μεταβλητότητα η ΕΤΕ έκλεισε με άνοδο 1,97% στα 2,539 ευρώ, η Eurobank παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη στα 0,838 ευρώ, με την Alpha Bank να υποχωρεί κατά 0,09% στα 1,119 ευρώ. Η Πειραιώς από την άλλη σημείωσε έντονη ανοδική κίνηση με κέρδη 2,63% στα 1,405 ευρώ.

Ρυθμό στην αγορά φαίνεται πως έδωσε επίσης και η Coca Cola στο 2,37% και τα 29,37 ευρώ ευθυγραμμισμένη με τη διεθνή πορεία της εταιρείας αλλά και η Jumbo στο 1,89% και τα 14,04 ευρώ.

Παράλληλα με κέρδη άνω του 1% έκλεισαν και οι Aegean και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, τη στιγμή που τοποθετήσεις πραγματοποιήθηκαν και στα mid caps και κυρίως σε Autohellas, Profile, Πλαστικά Θράκης και Cenergy.

Παράλληλα, εχοντας προσφέρει απόδοση της τάξεως του 12% από την αρχή του έτους, η εγχώρια αγορά δείχνει να έχει κολλήσει σε ένα περιορισμένο εύρος κίνησης από τον Μάιο, υποαποδίδοντας σε σύγκριση με τις ευρωπαϊκές αγορές, όπως σημειώνει η Eurobank Equities.

Σύμφωνα με τη Χρηματιστηριακή, από τη μία πλευρά, οι ανησυχίες σχετικά με τις συνέπειες της μετάλλαξης «Δέλτα» και τα σημάδια επιβράδυνσης της παγκόσμιας ανάπτυξης - σε συνδυασμό με τις ανησυχίες για την πορεία της νομισματικής πολιτικής - έχουν επιβαρύνει την ευρεία διάθεση της αγοράς. Παράλληλα, οι αυξήσεις κεφαλαίου και η σημαντική εκδοτική δραστηριότητα για την άντληση κεφαλαίων από τις εισηγμένες έχουν επίσης αποστραγγίσει τη ρευστότητα, αποτελώντας έναν επιπλέον ιδιότυπο εμπόδιο για την εγχώρια αγορά.

Η Eurobank Equities διατηρεί στα top picks της, τη μετοχή του ΟΠΑΠ, της ΔΕΗ, της Μυτιληναίος και της Εθνική Τράπεζας. Από άποψη τακτικής, υποστηρίζει μια ισορροπημένη έκθεση στις ελληνικές μετοχές, εστιάζοντας σε εταιρείες με «καταλύτες» όπως η ΔΕΗ και ο ΟΠΑΠ, ισχυρή στήριξη των αποδόσεων όπως ο ΟΠΑΠ και ισχυρή δυναμική κερδοφορίας όπως είναι η Μυτιληναίος. Η Eurobank Equities αφαιρεί την ΕΧΑΕ από τα top picks της, καθώς η δυναμική της συναλλακτικής δραστηριότητας φαίνεται να έχει σταματήσει. Στο πλαίσιο των τραπεζών διατηρεί την προτίμησή της για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, δεδομένου πως διαθέτει ένα ισχυρό ισολογισμό που προσφέρει ένα ξεκάθαρο δρόμο προς την ανάκαμψη των κερδών, σε συνδυασμό με μια ελκυστική αποτίμηση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider