Ήπιες μεταβολές στην αγορά ομολόγων πριν το σήμα της ΕΚΤ

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ήπιες μεταβολές στην αγορά ομολόγων πριν το σήμα της ΕΚΤ
Η ΕΚΤ θα καθορίσει σήμερα τον ρυθμό των αγορών ομολόγων στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματός της (PEPP) στο τρίμηνο Σεπτεμβρίου - Δεκεμβρίου.

Οι αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης παρέμεναν κοντά στα υψηλά επίπεδα οκτώ εβδομάδων σήμερα, πριν από τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η οποία αναμένεται να ανακοινώσει ένα συμβολικό βήμα στην κατεύθυνση μείωσης των αγορών ομολόγων.

Η ΕΚΤ θα καθορίσει σήμερα τον ρυθμό των αγορών ομολόγων στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματός της (PEPP) στο τρίμηνο Σεπτεμβρίου - Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με έρευνα του Reuters αναμένεται μία μικρή μόνο μείωση των μηνιαίων αγορών ομολόγων - στα 70 δισ. ευρώ από 80 δισ. ευρώ σήμερα - με τον ρυθμό τους να παραμένει ιστορικά υψηλός.

Οι αγορές ομολόγων της Ευρωζώνης βρίσκονται σε εγρήγορση μετά την αναστάτωσή τους την περασμένη εβδομάδα από δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΚΤ υπέρ μίας πιο σφιχτής νομισματικής πολιτικής.

Το διακύβευμα της σημερινής συνεδρίασης έχει αυξηθεί σε συνδυασμό με την ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης και τις χαλαρές χρηματοπιστωτικές συνθήκες καθώς οι προσαρμοσμένες με τον πληθωρισμό αποδόσεις των ομολόγων κινούνται κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Η προσοχή των επενδυτών θα επικεντρωθεί και στις νέες οικονομικές προβλέψεις της ΕΚΤ (για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό), οι οποίες αναμένεται να αναθεωρηθούν ανοδικά.

Πολλοί αναλυτές θεωρούν την επιβράδυνση των αγορών στο πλαίσιο του PEPP ως κατά βάση τεχνική προσαρμογή, δεδομένου ότι με βάση το μέγεθος του προγράμματος (1,85 τρισ. ευρώ) η ΕΚΤ δεν θα μπορεί, ούτως ή άλλως, να αγοράζει πάνω από 73 δισ. ευρώ τον μήνα κατά μέσο όρο, σύμφωνα με την UniCredit.

Η απόδοση των γερμανικών 10ετών ομολόγων διαμορφώθηκε νωρίτερα στο -0,32% ενώ των ιταλικών 10ετών τίτλων στο 0,76%.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάζονται αυτή τη στιγμή

Εφορία: Διακοπή εργασιών για επαγγελματίες και επιχειρήσεις με λίγα κλικ - Η ψηφιακή διαδικασία, οι αιτήσεις, οι προϋποθέσεις

Πόσο βουτηγμένες στο χρέος είναι οι 25 σημαντικότερες οικονομίες του κόσμου

Τραμπ: Στέλνει επιστολές για τους δασμούς σε 12 χώρες - Τake it or leave it

gazzetta
gazzetta reader insider insider