Σήμερα οι αποφάσεις της ΕΚΤ για την νομισματική πολιτική

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σήμερα οι αποφάσεις της ΕΚΤ για την νομισματική πολιτική
Πολλοί είναι αυτοι που πιστεύουν πως έφτασε η ώρα για την ΕΚΤ να μειώσει τα οικονομικά μέτρα στήριξης.

Οι αγορές παρακολουθούν στενά τις κινήσεις τις Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συτή την εβδομάδα, καθώς σήμερα θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση για να λάβουν την απόφαση σχετικά τα επόμενα βήματα του προγράμματος αγοράς ομολόγων PEPP, εν μέσω υψηλού πληθωρισμού, καθώς και η δημοσιοποίηση των φθινοπωρινών προβλέψεων της για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Πολλοί είναι αυτοι που πιστεύουν πως έφτασε η ώρα για την ΕΚΤ να συσφίξει τα οικονομικά μέτρα στήριξης καθώς τα διεθνή προβλήματα στην εφοδιαστική αγορά σπρώχνουν ανοδικά τις τιμές σε πληθώρα αγαθών. Όμως η αβεβαιότητα για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού παραμένει, αναφέρει το CNBC.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική τράπεζα (ΕΚΤ), θα μπορούσε να προχωρήσει σε σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής νωρίτερα από τις εκτιμήσεις, καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις μπορεί να αποδειχθούν επίμονες, υποστήριξε χθες Τετάρτη, το μέλος της ΕΚΤ, Ρόμπερτ Χόλτσμαν.

«Υπάρχει η πιθανότητα να είμαστε σε θέση να ομαλοποιήσουμε τη νομισματική πολιτική νωρίτερα σε σχέση με τις προσδοκίες των επενδυτών», ανέφερε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας, σημειώνοντας πως «βλέπει» ανοδικές πιέσεις στις τιμές από τα συνεχιζόμενα προβλήματα της αλυσίδας εφοδιασμού, τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού, το κόστος των πολιτικών για την κλιματική αλλαγή κ.α..

«Αυτό δεν σημαίνει ότι θα αποσύρουμε τις πολιτικές διευκόλυνσης πρόωρα, αλλά ότι οι πολιτικές αυτές θα απαιτούνται για μικρότερο χρονικό διάστημα από ό, τι αναμένουν οι αγορές», συμπλήρωσε ο ίδιος, τονίζοντας μάλιστα ότι η ιδιαίτερα χαλαρή νομισματική πολιτική μπορεί να οδηγήσει σε οικονομικές ανισορροπίες και αναποτελεσματική κατανομή κεφαλαίου.

Το πρόγραμμα PEPP, δηλαδή το έκτακτο πρόγραμμα παρέμβασης στις χρηματαγορές, που προβλέπει τη διοχέτευση ρευστότητας έως και 1.850 δισ. ευρώ μέχρι τον Μάρτιο του 2022, θα έχει πιθανό συνολικό κόστος στα 1,85 τρισ. ευρώ, ενώ παράλληλα βρίσκονται σε εξέλιξη και οι παρεμβάσεις του APP, ήτοι του «κανονικού» QE στο οποίο δεν συμμετέχει η Ελλάδα.

Αυτή τη στιγμή η ΕΚΤ αγοράζει σε μηνιαία βάση, ομόλογα αξίας 80 δισ. ευρώ, τα οποία πιθανόν να μειωθούν σε 70 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα σενάρια για τις σημερινές αποφάσεις της Τράπεζας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider