Γύρισε σε άνοδο το Χρηματιστήριο, κέρδη για τράπεζες μετά τον αναβαλλόμενο και εν αναμονή των stress tests

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γύρισε σε άνοδο το Χρηματιστήριο, κέρδη για τράπεζες μετά τον αναβαλλόμενο και εν αναμονή των stress tests
O Γενικός Δείκτης έχει συμπληρώσει ένα 8ήμερο ανοδικό σερί με κέρδη 5,95%. O τραπεζικός δείκτης ενισχύεται 2,2%.

Σε ανοδική πορεία κινείται το Χρηματιστήριο, αντιστρέφοντας τις πρωινές απώλειες, με τις τράπεζες ωστόσο να καταγράφουν ισχυρά θετικά πρόσημα, έπειτα από την ευχέρεια στην απόσβεση του αναβαλλόμενου φόρου που τους έδωσε χθες η ΕΚΤ, αλλά και εν αναμονή των καλών νέων από τα stress tests.

O Γενικός Δείκτης, ο οποίος έχει συμπληρώσει ένα 8ήμερο ανοδικό σερί με κέρδη 5,95%, ενισχύεται 0,15% και διαμορφώνεται στις 884,06 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά κατέγραψε υψηλότερη τιμή στις 888 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 20,83 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο 0,46%, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί 0,22%.

Αντίθετα, ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται 2,2%, με την Εθνική Τράπεζα να κερδίζει 3,92%, την Τρ. Πειραιώς 3,84%, τη Eurobank να ενισχύεται 1,97% και την Alpha Bank να σημειώνει μικρότερη άνοδο κατά 0,23%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές του ΟΠΑΠ (1,25%), της Jumbo (0,68%) και του Μυτιληναίου (0,52%). Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της ΕΥΔΑΠ (2,01%), του ΟΤΕ (0,9%) και της Coca Cola HBC (0,87%).

Χωρίς να παραβιάζονται οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ρυθμίζουν τα θέματα του αναβαλλόμενου φόρου, αλλά ούτε και οι διατάξεις του εθνικού φορολογικού δικαίου που προβλέπουν 20ετή περίοδο απόσβεσης των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων, οι ελληνικές τράπεζες δεν δεσμεύονται πλέον να αποσβένουν ετησίως το DTA/DTC, αλλά έχουν την ευχέρεια να μεταθέτουν τον συμψηφισμό ποσών της χρεωστικής διαφοράς σε επιλεγείσα επόμενη κερδοφόρα χρήση. Έτσι, αποσοβείται ο κίνδυνος να υπάρξει αναγκαστική συμμετοχή του Δημοσίου για να καλύψει τα ποσά του DTC τραπεζών σε περίπτωση που αυτές καταγράψουν ζημιές σε μία οικονομική χρήση.

Εξάλλου, τα καλά νέα για τις τράπεζες αναμένεται να συμπληρώσουν τα θετικά αποτελέσματα των stress tests που πρόκειται να ανακοινώσει σήμερα στις 20.30 ώρα Ελλάδος, η ΕΚΤ (SSM). Σύμφωνα με τις πληροφορίες του insider.gr, ο έλεγχος των τεστ αντοχής 2020 που θα δίνει άνετα «green pass» στην κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών, θα περιλαμβάνει μόνο μία υποσημείωση για την Τράπεζα Πειραιώς, με την επισήμανση, ωστόσο, ότι μετά την πρόσφατη επιτυχή αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, παύει να αντιμετωπίζει υστέρηση σε επίπεδο κεφαλαιακών δεικτών.

Εχθές, ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωσε 8 διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις, ξεπερνώντας το εμπόδιο των 880 μονάδων, με ώθηση από τη θετική στάση της JP Morgan, αλλά και της HSBC προς το Χ.Α με κέντρο βάρους τις τράπεζες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider