Τράπεζες: Δυναμική εκτόξευσης μετά τη ρύθμιση του DTC – Έρχονται σήμερα καλά νέα από τα stress tests

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τράπεζες: Δυναμική εκτόξευσης μετά τη ρύθμιση του DTC – Έρχονται σήμερα καλά νέα από τα stress tests
Το «τρίποντο» της ελληνικής κυβέρνησης για τις τράπεζες με DTC, «Ηρακλή» και μηδενικό RWA για τις τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων, ανοίγει διάπλατα την πόρτα για προσέλκυση επενδυτών και προοπτική κατάκτησης επενδυτικής βαθμίδας.

Δυναμική «εκτόξευσης», προς όφελος της ελληνικής οικονομίας, αποκτούν οι ελληνικές τράπεζες, μετά την ευχέρεια στην απόσβεση του αναβαλλόμενου φόρου που τους έδωσε χθες η ΕΚΤ, αποδεχόμενη σχέδιο διάταξης που υπέβαλε στις 22 Ιουλίου με επιστολή του στην Κριστίν Λαγκάρντ, ο Υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, Γιώργος Ζαββός.

Χωρίς να παραβιάζονται οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ρυθμίζουν τα θέματα του αναβαλλόμενου φόρου (που σημειωτέον δεν αποτελεί μόνο ελληνικό ζήτημα, αλλά θέμα των χωρών όλου του ευρωπαϊκού νότου), αλλά ούτε και οι διατάξεις του εθνικού φορολογικού δικαίου που προβλέπουν 20ετή περίοδο απόσβεσης των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων, οι ελληνικές τράπεζες δεν δεσμεύονται πλέον να αποσβένουν ετησίως το DTA/DTC, αλλά έχουν την ευχέρεια να μεταθέτουν τον συμψηφισμό ποσών της χρεωστικής διαφοράς σε επιλεγείσα επόμενη κερδοφόρα χρήση.

Έτσι, αποσοβείται ο κίνδυνος να υπάρξει αναγκαστική συμμετοχή του Δημοσίου για να καλύψει τα ποσά του DTC τραπεζών σε περίπτωση που αυτές καταγράψουν ζημιές σε μία οικονομική χρήση.

Με το ουσιαστικό βήμα διευθέτησης του αναβαλλόμενου φόρου που επήλθε κατόπιν διαπραγματεύσεων τριών μηνών του αρμόδιου Υφυπουργού Οικονομικών Γ. Ζαββού με τους Θεσμούς, τον «Ηρακλή» και την παράτασή του, αλλά και το μηδενικό ρίσκο στάθμισης των τιτλοποιήσεων κόκκινων δανείων στο ενεργητικό των τραπεζών, η κυβέρνηση επιτυγχάνει «τρίποντο» για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα στην κομβική φάση που ανοίγεται για την ελληνική οικονομία ενόψει της εισροής πακτωλού ρευστότητας από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Τα καλά νέα για τις ελληνικές τράπεζες αναμένεται να συμπληρώσουν τα θετικά αποτελέσματα των stress tests που πρόκειται να ανακοινώσει σήμερα στις 20.30 ώρα Ελλάδος, η ΕΚΤ (SSM). Σύμφωνα με τις πληροφορίες του insider.gr, ο έλεγχος των τεστ αντοχής 2020 που θα δίνει άνετα «green pass» στην κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών, θα περιλαμβάνει μόνο μία υποσημείωση για την Τράπεζα Πειραιώς, με την επισήμανση, ωστόσο, ότι μετά την πρόσφατη επιτυχή αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, παύει να αντιμετωπίζει υστέρηση σε επίπεδο κεφαλαιακών δεικτών.

Η επάρκεια εποπτικών κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών διασφαλίζεται μακροπρόθεσμα με τη χθεσινή απόφαση της ΕΚΤ (σήμερα αναμένεται η δημοσιοποίηση της θετικής γνωμοδότησης στο σχέδιο ρύθμισης του Υφυπουργού Οικονομικών κ. Ζαββού), αφού πλέον οι τράπεζες μπορούν να προχωρήσουν στην πλήρη εκκαθάριση των ισολογισμών τους από τα κόκκινα δάνεια και να επιτύχουν σύγκλιση του δείκτη Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο το αργότερο μέσα στο 2022, χωρίς να ανησυχούν για πλήγμα στα κεφάλαια και την κερδοφορία τους που θα ενεργοποιούσε τον αναβαλλόμενο φόρο.

Υπενθυμίζεται ότι ο αναβαλλόμενος φόρος ήταν μέτρο φορολογικής βοήθειας που δόθηκε στις τράπεζες ως αντιστάθμισμα για τις ζημιές που υπέστησαν από το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων PSI το 2012. Με βάση τον νόμο για τον αναβαλλόμενο φόρο, δόθηκε στις τράπεζες η δυνατότητα να συμψηφίσουν κάποιες από τις απώλειες του κουρέματος των ομολόγων τους με φόρο που θα έπρεπε να καταβάλουν στο μέλλον. Απέκτησαν έτσι έναν «κουμπαρά» κεφαλαίων τον οποίο συνυπολόγισαν στα κεφάλαιά τους, μειώνοντας ισόποσα τις όποιες κεφαλαιακές απαιτήσεις θα προέκυπταν από τα τεστ αντοχής της ΕΚΤ. Καθώς το όφελος αυτό δόθηκε με την εγγύηση του Δημοσίου, ο νόμος προέβλεπε ότι στην περίπτωση ζημιών για κάποια τράπεζα, το Δημόσιο θα πρέπει να καλύψει το ποσό του αναβαλλόμενου φόρου με μετρητά.

Όπως είχε γράψει το insider.gr, το φόβητρο ενεργοποίησης του αναβαλλόμενου φόρου είχε αποδυναμωθεί μετά τη σημαντική μείωση των κόκκινων δανείων που πέτυχαν οι τράπεζες μέσω του «Ηρακλή 1» και τη θετική αλλαγή του μακροοικονομικού περιβάλλοντος που επιτρέπει την επίτευξη κερδοφορίας τα επόμενα χρόνια. Στηρίζοντας με την «βούλα» της την περαιτέρω δραστική απομείωση των ΜΕΔ με τον «Ηρακλή 2», η ΕΚΤ μηδενίζει τον κίνδυνο του DTC. Πράγμα που καθιστά ακόμη περισσότερο ελκυστικές για τους επενδυτές τις ελληνικές τράπεζες και ανοίγει τον δρόμο για νέες αναβαθμίσεις τους και συντομότερη προοπτική κατάκτησης επενδυτικής βαθμίδας των ίδιων και της ελληνικής οικονομίας (investment grade).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: «Ξεριζώνεται» το «αγκάθι» του αναβαλλόμενου φόρου – Ανοιχτός και ασφαλής ο δρόμος για την εξάλειψη των NPLs

gazzetta
gazzetta reader insider insider