Jefferies: «Έκρηξη» των εταιρικών κερδών στην Ευρώπη το 2021 - Τι «βλέπει» για την εγχώρια αγορά

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Jefferies: «Έκρηξη» των εταιρικών κερδών στην Ευρώπη το 2021 - Τι «βλέπει» για την εγχώρια αγορά
«Έκρηξη» των εταιρικών κερδών ανά μετοχή (EPS) των εισηγμένων που απαρτίζουν τον δείκτη Stoxx 600, αλλά και για την εγχώρια αγορά αναμένει η Jefferies. Ποιες 20 μετοχές προτείνει λόγω Capex.

«Έκρηξη» των εταιρικών κερδών ανά μετοχή (EPS) των εισηγμένων που απαρτίζουν τον δείκτη Stoxx 600 κατά 67% για τη φετινή χρονιά και κατά 22% για το 2022 σε ετήσια βάση, αναμένει η Jefferies, ενισχύοντας κατά 10% την εκτίμησή της για την πορεία του δείκτη στις 500 μονάδες (για το 2021).

Η εικόνα του αμερικανικού οίκου αντικατοπτρίζει το πλήθος των μετοχών, εξαιρουμένων των χρηματοοικονομικών, με υψηλή απόδοση ελεύθερων ταμειακών ροών (FCF), χαμηλό δείκτη PEG (δείκτης P/E προς ρυθμό αύξησης κερδών) και θετικές αναθεωρήσεις σε EPS και τιμές στόχους, που εξακολουθεί να παραμένει ευρύ. Παράλληλα, όπως σημειώνει, οι ευρωπαϊκές αγορές έχουν στηριχθεί στην έλλειψη αποπληθωρισμού στις τιμές των ακινήτων, στα χαμηλά επίπεδα αποθεμάτων και στο pricing της δυναμικής του εταιρικού τομέα, ενώ καταλυτικός είναι και ο ρόλος του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως και η θέση της ΕΚΤ που δεν αναμένεται να ακολουθήσει με τον ίδιο ρυθμό, το βηματισμό της Fed γύρω από το tapering.

Έτσι, κατά την Jefferies, η ανάπτυξη στην περιοχή της Ευρωζώνης τοποθετείται στο 5,2% για το εφέτος προτού υποχωρήσει ελαφρώς στο 4,8% το 2022, τη στιγμή που το αμερικανικό ΑΕΠ αναμένεται να ενισχυθεί κατά 7% το 2021 και 5% το 2022. Όπως αναφέρουν οι αναλυτές του οίκου, «εάν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις μας σε μεγάλο βαθμό, τότε η Ευρώπη είναι έτοιμη για μια εκτόξευση των ονομαστικών κερδών, ενώ υπάρχουν απτά δείγματα ανάκαμψης των κεφαλαιουχικών δαπανών (Capex) που πρέπει να στηρίξουν μια πιο βιώσιμη ανάκαμψη».

Παράλληλα, από τις 258 ευρωπαϊκές εταιρείες που εξέτασε η Jefferies και ανακοίνωσαν αποτελέσματα τριμήνου, σε ένα σύνολο 272 εταιρειών, το 71,9% ανακοίνωσε EPS υψηλότερα των εκτιμήσεων, το 21,6% χαμηλότερα, ενώ αντίστοιχα στο σκέλος των πωλήσεων, ένα ποσοστό της τάξεως του 62,7% ξεπέρασε τις εκτιμήσεις, με το 24,1% να παραμένει χαμηλότερα. Θετικότερα σήματα προήλθαν από τον κλάδο του IT, των χρηματοοικονομικών, της ενέργειας και του real estate από τις πωλήσεις των εταιρειών.

Jefferies
Jefferies

Ως προς το σκέλος της εγχώριας αγοράς, οι μετοχές σύμφωνα με την Jefferies διαπραγματεύονται με δείκτη τιμής προς κέρδη (P/E) στο 7,6x για τους επόμενους 12 μήνες, δείκτη τιμής προς λογιστική αξία (P/B) στο 0,81x, μερισματική απόδοση (D/Y) στο 3,33% και αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων (ROE) στο 13,4%. Πέραν αυτού, ο οίκος αναμένει αύξηση στα EPS της τάξεως του 99,8% τους επόμενους 12 μήνες και 56,3% για τους επόμενους 24 μήνες, τη στιγμή που στην Ευρωζώνη αναμένεται να ενισχυθούν κατά 40,3% και 15,3% αντίστοιχα, στις ΗΠΑ 24,1% και 12,6% και στη Βρετανία κατά 38,9% και 11,5% σε 12μηνο και 24μηνο αντίστοιχα. Παράλληλα, στο scorecard, η εγχώρια αγορά τοποθετείται υψηλότερα στις αναθεωρήσεις των κερδών ανά μετοχή σε σύγκριση με άλλες αγορές, με το 2022 να αναμένεται πιο δυναμικό.

Jefferies

Τέλος, ο αμερικανικός οίκος προβαίνει και στη δημιουργία ενός ειδικού «καλαθιού» που αποτελείται από 20 μετοχές που επωφελούνται λόγω των κεφαλαιουχικών δαπανών (Capex).

Jefferies

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Jefferies: «Ψαλιδίζει» τις προσδοκίες της για το Χρηματιστήριο αν και είναι «φθηνό»

gazzetta
gazzetta reader insider insider