Jefferies: «Ψαλιδίζει» τις προσδοκίες της για το Χρηματιστήριο αν και είναι «φθηνό»

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Jefferies: «Ψαλιδίζει» τις προσδοκίες της για το Χρηματιστήριο αν και είναι «φθηνό»
Γιατί η Jefferies μειώνει τη σύστασή για την εγχώρια αγορά σε «μέτρια bullish» από «bullish» Τι βλέπει τώρα για τις μετοχές «survivors».

Σε μείωση της σύστασής της για την εγχώρια αγορά, προχώρησε η Jefferies, επισημαίνοντας πως έχει δυσκολευθεί να διατηρηθεί κοντά στις ευρωπαϊκές αγορές, αν και απέχει λίγο από τα προ πανδημίας επίπεδα. Εν αντιθέσει με την υπόλοιπη Ευρώπη, στην περίπτωση της ελληνικής οικονομίας, η αγορά προεξοφλεί ένα καλύτερο 2022 (5,3%) από 2021 (3,45%), εξαιτίας του πιο αργού εμβολιαστικού προγράμματος.

Υπό αυτό το πρίσμα, σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, το Χρηματιστήριο είναι πιθανό να υποαποδώσει και ως εκ τούτου αναθεωρεί την εκτίμηση του σε μέτρια «bullish» από «bullish», μειώνοντας τη στάθμισή της για τη χώρα. Όπως σημειώνει, η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 8,2% το 2020, κάτι που ήταν καλύτερο από το αναμενόμενο, δεδομένου του αντίκτυπου στο σκέλος των υπηρεσιών, με το ΔΝΤ να αναμένει ανάπτυξη 3,3% για τη φετινή χρονιά, επιταχύνοντας στο 5,4% το 2022. Ωστόσο, είναι πιθανό να υπάρξει ένα «μόνιμο» έλλειμμα στη δυνητική παραγωγή από την πανδημία ή «ουλές» που προβλέπεται πως θα διαμορφωθούν στο 3%.

Από την άλλη μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης η Ελλάδα θα λάβει 7,5 δισ. ευρώ φέτος - σχεδόν διπλάσιο μέγεθος από αυτό που αναμένονταν αρχικώς. Το «Ελλάδα 2.0» αποτελεί μέρος ενός εξαετούς εθνικού σχεδίου ανάκαμψης (Jefferies: Ταμείο Ανάκαμψης όπως... σχέδιο Μάρσαλ - Παραμένει «bullish» για την Ελλάδα), με τη χώρα να αναμένεται να λάβει περίπου 30 δισ. ευρώ (RRF) κινητοποιώντας άλλα 27 δισ. ευρώ από δάνεια και επενδύσεις κατά τη διάρκεια του προγράμματος, που στηρίζεται στους τέσσερις πυλώνες, της πράσινης, ψηφιακής, κοινωνικής, και οικονομικής και θεσμικής μεταρρύθμισης. Μερικά έργα που ενσωματώνονται στο «Ελλάδα 2.0» είναι η ανάπτυξη υποδομής wireless network 5G σε αυτοκινητοδρόμους, η ψηφιοποίηση δημόσιων υπηρεσιών και έργα υποδομών ΣΔΙΤ.

Ως προς το σκέλος της εγχώριας αγοράς, η Jefferies επισημαίνει πως είναι φθηνή, ενώ η υποχώρηση της ανάπτυξης έχει επίσης αποτυπωθεί στις αναθεωρήσεις των κερδών και των πωλήσεων σε σύγκριση με άλλες οικονομίες. Η τεχνική εικόνα της φαίνεται ανοδική και υπάρχει αρκετός χώρος για περισσότερες μετοχές να φτάσουν σε νέα υψηλά 52 εβδομάδων. Ωστόσο στο Χρηματιστήριο κυριαρχούν εταιρείες που έχουν επιβιώσει από την ευρωπαϊκή κρίση του 2011-13, έχουν περιορισμένο λειτουργική μόχλευση έναντι των αντίστοιχων ευρωπαϊκών και βασίζονται λιγότερο στον κύκλο εργασιών αποθέματος και στο παγκόσμιο εμπόριο.

Jefferies

Όπως αναλύει, οι ελληνικές μετοχές διαπραγματεύονται με δείκτη τιμής προς κέρδη (P/E) στο 12,7x τους επόμενους 12 μήνες με δείκτη τιμής προς λογιστική αξία (P/B) στο 0,97x, με δείκτη PEG (λόγος του P/E προς τον αναμενόμενο ρυθμό αύξησης των κερδών) 0,56x, και μερισματική απόδοση (D/Y) στο 3,2% για το επόμενο 12μηνο. Παράλληλα, η Jefferies προτιμά μετοχές που δεν είναι εισηγμένες στην εγχώρια αγορά πλην της Coca Cola, ενώ στο «καλάθι» των «survivors» περιλαμβάνονται οι Jumbo, ΕΧΑΕ, ΟΤΕ, Motor Oil.

Jefferies

Η Jumbo διαπραγματεύεται με δείκτη τιμής προς κέρδη (P/E) στο 11,9x τους επόμενους 12 μήνες με δείκτη τιμής προς λογιστική αξία (P/B) 1,5x, ο ΟΤΕ με 13,3x και 3,7x αντίστοιχα, ενώ η Motor Oil με 8,5x και 1,4χ.

Jefferies

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider