Σε νέο ιστορικό υψηλό ο S&P σε ένα ισχυρό α' εξάμηνο για τη Wall

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε νέο ιστορικό υψηλό ο S&P σε ένα ισχυρό α' εξάμηνο για τη Wall
Η Τετάρτη ήταν η τελευταία ημέρα για το δεύτερο τρίμηνο αλλά και για το πρώτο εξάμηνο του 2021, με τον S&P 500 να ενισχύεται 8,2% τον Nasdaq 9,5% και τον Dow 4,6% σε επίπεδο τριμήνου. 

Σε νέο ιστορικό υψηλό ολοκλήρωσε ο S&P την τελευταία συνεδρίαση του μήνα, στο 34ο για το 2021 και στο 5ο διαδοχικό, με τη Wall Street να σημειώνει ένα ιδιαίτερα ισχυρό πρώτο εξάμηνο, εν μέσω πανδημίας και με τη νέα μετάλλαξη Δέλτα να απειλεί τις εύθραυστες ισορροπίες.

Η Τετάρτη ήταν η τελευταία ημέρα για το δεύτερο τρίμηνο αλλά και για το πρώτο εξάμηνο του 2021, με τον S&P 500 να ενισχύεται 8,2% τον Nasdaq 9,5% και τον Dow 4,6% σε επίπεδο τριμήνου. Σε επίπεδο εξαμήνου, οι δείκτες σημείωσαν κέρδη 14%, 12% και 12% αντίστοιχα, ενώ μόνο τον Ιούνιο, ο S&P 500 έχει ενισχυθεί πάνω από 2%.

Την Τετάρτη, ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,6% ή 210 μονάδες στις 34.502,5 μονάδες. Ο S&P 500 κέρδισε 0,1% στις 4.297,5 μονάδες, ενώ αντίθετα ο Nasdaq υποχώρησε 0,2% στις 14.503 μονάδες.

Σημειώνεται πως οι τρεις μεγαλύτεροι κερδισμένοι του Dow έως τώρα φέτος είναι οι Goldman Sachs, American Express και Walgreens Boots Alliance, έχοντας ενισχυθεί πάνω από 30%, ενώ Chevron, Microsoft και JPMorgan Chase έχουν κερδίσει πάνω από 20%.

Οι επενδυτές αναμένουν τα στοιχεία για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ τον Ιούνιο, που θα ανακοινωθούν την Παρασκευή, καθώς αυτά αναμένεται να δώσουν μια σαφή εικόνα για την πορεία προσλήψεων των επιχειρήσεων εν μέσω των αυξημένων πιέσεων που ασκεί ο πληθωρισμός στο μεγαλύτερο ΑΕΠ του κόσμου.

Στο μέτωπο της Fed, κινήσεις γύρω από τη μείωση των προγραμμάτων αγοράς ομολόγων και της στήριξης της Fed φαίνεται πως επιθυμεί ο πρόεδρος της Fed στο Ντάλας Robert Kaplan και μάλιστα πριν το τέλος του έτους, προκειμένου να μειώσει την πιθανότητα για μια πιο απότομη προσαρμογή της πολιτικής της.

Στα εμπορεύματα, ήπια άνοδο κατέγραψαν τα συμβόλαια χρυσού, αποχαιρετώντας με κέρδη το β' τρίμηνο. Ωστόσο σε επίπεδο μήνα όπως και για το εξάμηνο ο χρυσός έκλεισε με απώλειες.

Το αργό WTI, παραδόσεως Αυγούστου ενισχύθηκε κατά 49 σεντς ή 0,7%, στα 73,47 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, με τους επενδυτές να αναμένουν την απόφαση του OPEC+ για την παραγωγή, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για νέα αύξηση από τον επόμενο μήνα και έπειτα από τα στοιχεία που έδειξαν πως τα αμερικανικά αποθέματα του αργού πετρελαίου μειώθηκαν για έκτη διαδοχική εβδομάδα.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, το ποσό των 4,4 δισ. δολαρίων συγκέντρωσε η δημόσια προσφορά (IPO) για την εισαγωγή της κινεζικής εταιρείας μίσθωσης υπηρεσιών οχημάτων DiDi. Η DiDi πούλησε περίπου 317 εκατομμύρια μετοχές περίπου 10% περισσότερες από ό, τι είχε αρχικά προγραμματιστεί, με βάση μια ενημερωμένη κατάθεση την Τρίτη.

Στα μακροοικονομικά, σημαντική κάμψη στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό των ΗΠΑ τον Ιούνιο προκύπτει από τα στοιχεία της έρευνας της ADP. Ειδικότερα, δημιουργήθηκαν 692.000 νέες θέσεις εργασίας από 886.000 τον Μάιο, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στις 600.000 νέες θέσεις.

Παράλληλα, τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Μάιο του 2005 σημείωσαν οι πωλήσεις κατοικιών σε εκκρεμότητα στις ΗΠΑ. Οι πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 8% για τον Μάιο, έναντι υποχώρησης 4,4% τον Απρίλιο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια συρρίκνωση των πωλήσεων κατά 1%.

Σημειώνεται πως από αύριο ξεκινούν οι ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων για το β' τρίμηνο του έτους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider