Η Fed τρόμαξε τις αγορές - Πτώση 260 μονάδων για τον Dow Jones

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Fed τρόμαξε τις αγορές - Πτώση 260 μονάδων για τον Dow Jones
Η Fed αναθεώρησε ανοδικά τις εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό, ενώ «βλέπει» δύο αυξήσεις των επιτοκίων της έως το τέλος του 2023. Οι τρέχουσες συνθήκες απέχουν πολύ από το σημείο όπου η οικονομία θα έπρεπε να είναι, είπε ο Πάουελ.

Με απώλειες έκλεισαν οι δείκτες της Wall Street, έπειτα από την ανακοίνωση της Fed για τα επιτόκια αλλά και την ομιλία του προέδρου της Τζερόμ Πάουελ.

Οι δείκτες του αμερικανικού χρηματιστηρίου βρέθηκαν να υποχωρούν ισχυρά έπειτα από την ανακοίνωση της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ ότι «βλέπει» δύο αυξήσεις των επιτοκίων της έως το τέλος του 2023. Παράλληλα, η Fed αναθεώρησε ανοδικά τις εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό, στο 3,4%, μια ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με τις εκτιμήσεις του Μαρτίου.

Εξάλλου, όπως αναμενόταν, διατήρησε αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια της και σταθερό το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων που έχει θέσει σε ισχύ για την ενίσχυση της οικονομίας απέναντι στην κρίση του κορονοϊού. Για την πορεία του προγράμματος ομολόγων, η Fed ανέφερε πως «θα παραμείνει στα σημερινά επίπεδα μέχρι να εκπληρωθούν σε σημαντικό επίπεδο οι στόχοι που έχει θέσει η τράπεζα για την ανάκαμψη της οικονομίας».

Ωστόσο, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος της Fed είπε πως οι τρέχουσες συνθήκες απέχουν πολύ από το σημείο όπου η οικονομία θα έπρεπε να είναι προκειμένου η κεντρική τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια, περιορίζοντας τις απώλειες των δεικτών.

Επίσης, προειδοποίησε ότι κάποιες από τις δυναμικές που σχετίζονται με το άνοιγμα της οικονομίας μετά την πανδημία «αυξάνουν την πιθανότητα ο πληθωρισμός να αποδειχθεί υψηλότερος και πιο επίμονος από ό, τι αναμένουμε».

Ο Dow Jones υποχώρησε 0,8% ή 265,66 μονάδες στις 34.033,67 μονάδες, ενώ μετά τη Fed έφτασε να χάνει πάνω από 380 μονάδες. Ο S&P 500 έχασε 0,5% στις 4.223,70 μονάδες. Ο Nasdaq αν και άλλαξε πρόσημα κατά τη συνεδρίαση, σημείωσε πτώση 0,2% στις 14.039,68 μονάδες.

Στα εμπορεύματα, μικρή άνοδο κατέγραψε η τιμή του χρυσού αλλά και του πετρελαίου.

Στα οικονομικά στοιχεία της μέρας, ο δείκτης τιμών εισαγωγών στις ΗΠΑ ενισχύθηκε 1,1% τον Μάιο, έναντι της εκτίμησης των αναλυτών για αύξηση 0,7%. Παράλληλα, οι τιμές εισαγωγών σκαρφάλωσαν 11,3% τους τελευταίους 12 μήνες που αποτελεί τον ταχύτερο ρυθμό αύξησης από το 2011.

Φωτογραφία: AP

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τζ. Πάουελ: Ο πληθωρισμός μπορεί να αποδειχθεί «υψηλότερος και πιο επίμονος» από τις προσδοκίες

Αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια της Fed - «Σήμα» για δύο αυξήσεις έως το τέλος του 2023

gazzetta
gazzetta reader insider insider