Bitcoin: Η «μεγάλη έξοδος» των miners από την Κίνα - Πώς αλλάζει ο παγκόσμιος crypto-χάρτης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Bitcoin: Η «μεγάλη έξοδος» των miners από την Κίνα - Πώς αλλάζει ο παγκόσμιος crypto-χάρτης
Τον Μάιο, η κυβέρνηση κάλεσε σε καταστολή του bitcoin mining και των συναλλαγών, προκαλώντας αυτό που έγινε γνωστό στους σχετικούς κύκλους ως «η μεγάλη μετανάστευση του mining».

Η Κίνα ανέκαθεν ήταν η έδρα για περισσότερους από τους μισούς bitcoin miners παγκοσμίως, αλλά τώρα το Πεκίνο τους διώχνει κακήν-κακώς.

Τον Μάιο, η κυβέρνηση κάλεσε σε καταστολή του bitcoin mining και των συναλλαγών, προκαλώντας αυτό που έγινε γνωστό στους σχετικούς κύκλους ως «η μεγάλη μετανάστευση του mining». Αυτή η μεγάλη έξοδος είναι εν εξελίξει, και μπορεί να αποτελέσει αλλαγή σελίδας για το Τέξας.

Το mining είναι η ενεργοβόρα διαδικασία που από την μια δημιουργεί νέα νομίσματα και από την άλλη διατηρεί εγγραφές για τις συναλλαγές σε όλα τα υπάρχοντα ψηφιακά νομίσματα.

Παρά την έλλειψη αποθεμάτων που προκάλεσε ολοήμερα μπλακάουτ πέρυσι το χειμώνα, το Τέξας έχει από τις φθηνότερες τιμές ενέργειας παγκοσμίως, και το μέρος που αφορά σε ΑΠΕ μεγαλώνει διαρκώς, με το 20% της ενέργειας του να προέρχεται από αιολικές πηγές, από το 2019 και μετά.

Διαθέτει ένα απελευθερωμένο ενεργειακό πλέγμα που επιτρέπει στους πελάτες να επιλέξουν ανάμεσα σε παρόχους, και κυριότερα, οι ηγέτες του είναι πολύ υπέρ των crypto – ονειρικές συνθήκες για τους miners που αναζητούν ένα καλωσόρισμα και χαμηλό κόστος ενέργειας.

Η κινεζική κυριαρχία στο mining

Tα στοιχεία του 2021 για την παγκόσμια διανομή ρεύματος για mining, δεν είναι ακόμα διαθέσιμα, αλλά προηγούμενες εκτιμήσεις έδειξαν πως το 65% με 75% του παγκόσμιου bitcoin mining έλαβε χώρα στην Κίνα – κυρίως σε τέσσερις επαρχίες, Σινγιάνγκ, Έσω Μογγολία, Σιτσουάν και Γιουνάν. Η υδροηλεκτρική ενέργεια των δύο τελευταίων τις καθιστούν Μέκκα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενώ οι δύο πρώτες φιλοξενούν πολλά από τα ανθρακωρυχεία της Κίνας.

Η μείωση των miners έχει ήδη ξεκινήσει στην Έσω Μογγολία. Αφού απέτυχαν να ανταποκριθούν στους κλιματικούς στόχους του Πεκίνου, οι ηγέτες της επαρχίας αποφάσισαν να δώσουν στους bitcoin miners δύο μήνες για να φύγουν, απερίφραστα στοχοποιώντας το mining για τις ενεργειακές τους αστοχίες.

Ο Nic Carter της Castle Island Ventures, σύμφωνα με το CNBC, λέει πως αν και δεν είναι ξεκάθαρο πως θα συνεχίσει στα επόμενα βήματα της η Κίνα «φαίνεται πως πηγαίνουμε από την ανακοίνωση της πολιτικής έως την πρακτική εφαρμογή της σε σχετικά σύντομο χρόνο». Ο τρόπος που μετριέται η «έξοδος» είναι κοιτάζοντας το hashrate, ένας όρος της βιομηχανίας για να περιγραφεί η υπολογιστική δύναμη όλων των miners στο δίκτυο του bitcoin, ισχυρίζεται.

«Δεδομένης της πτώσης στο hashrate, φαίνεται πως αυτές οι εγκαταστάσεις κλείνουν σε όλη την χώρα», συνέχισε ο Κάρτερ, ο οποίος πιστεύει ότι εν τέλει ένα 50%-60% του συνολικού hashrate του bitcoin τελικά θα εγκαταλείψει την Κίνα.

Αν και η ανακοίνωση της Κίνας δεν έχει ακόμα μετουσιωθεί σε επίσημη πολιτική, αυτό δεν σταματά τους miners όπως τον Alejandro De La Torre να κάνουν την έξοδο τους.

«Δεν θέλουμε κάθε χρόνο, να αντιμετωπίζουμε κάποια καινούρια απαγόρευση στην Κίνα», δήλωσε ο αντιπρόεδρος ενός mining pool με έδρα το Χονγκ-Κονγκ. «Έτσι προσπαθούμε να διαφοροποιήσουμε το παγκόσμιο mining hashrate μας, και γι’ αυτό μετακομίζουμε στις ΗΠΑ ή στον Καναδά».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider