Νευρικότητα και ήπιες ρευστοποιήσεις στη Wall Street λίγο πριν τη Fed

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νευρικότητα και ήπιες ρευστοποιήσεις στη Wall Street λίγο πριν τη Fed
Συγκρατημένες απώλειες στη Wall Street, εν αναμονή των αποφάσεων της Fed.

Νευρικότητα και ήπιες ρευστοποιήσεις ήταν αυτό που κυριάρχησε στη Wall Street την Τρίτη, εν αναμονή των αποφάσεων της Fed γύρω από τα προγράμματα στήριξης, αλλά και τις εκτιμήσεις της γύρω από τον πληθωρισμό και τους ρυθμούς ανάπτυξης.

Η εικόνα που θα μεταφέρει ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ είναι και αυτή που θα δώσει κατεύθυνση στις αγορές για το επόμενο διάστημα, με τα εμβολιαστικά προγράμματα να επιταχύνονται, ενισχύοντας τις προσδοκίες για δυναμική ανάκαμψη.

Έτσι, ο Dow Jones κατέγραψε πτώση 0,27% στις 34.299 μονάδες, ο S&P 500 υποχώρησε ελαφρώς κατά 0,20% στις 4.246 μονάδες και ο Nasdaq διολίσθησε κατά 0,71% στις 14.072 μονάδες.

Τη μεγαλύτερη πτώση στον βιομηχανικό δείκτη κατέγραψε η JP Morgan στο 1,55% αλλά και η Salesforce σε ανάλογα επίπεδα. Κέρδη για την Chevron και την American Express.

Αξίζει να αναφερθεί πως η JPMorgan Chase μέσω του CEO της Τζέιμς Ντίμον έκανε γνωστό πως έχει συγκεντρώσει ρευστότητα, αντί να τη χρησιμοποιήσει για την αγορά κρατικών ομολόγων και άλλων χρεογράφων καθώς θεωρεί πιθανό ότι ο υψηλότερος πληθωρισμός θα αναγκάσει την Fed να αυξήσει τα επιτόκια, είπε ο Dimon στη διάρκεια συνεδρίου. Η μεγαλύτερη αμερικανική τράπεζα βάσει παγίων είναι καλά τοποθετημένη για να επωφεληθεί από τα ολοένα και αυξανόμενα επιτόκια, γεγονός που θα της επιτρέψει να αγοράσει assets υψηλότερων αποδόσεων, σημείωσε.

Στα οικονομικά δεδομένα της μέρας, οι πωλήσεις του λιανεμπορίου στις ΗΠΑ για τον Μάιο υποχώρησαν κατά 1,3% σε σχέση με τον Απρίλιο, έναντι αύξηση 0,9% προηγουμένως και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια πτώση 0,7%.

Η αύξηση των τιμών στα αγαθά εξακολούθησε να είναι η κυρίαρχη πηγή πληθωρισμού, σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 1,5% σε αντίθεση με την αύξηση κατά 0,6%, η οποία καταγράφηκε στις υπηρεσίες.

Εξάλλου, ο δείκτης τιμών παραγωγού στις ΗΠΑ για τον Μάιο ενισχύθηκε 0,8% σε μηνιαίο επίπεδο έναντι αύξηση 0,6% τον Απρίλιο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια αύξηση κατά 0,5%.

Σε ετήσια βάση, ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε κατά 6,6% συγκριτικά με τον Μάιο του 2020, στη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση των τελευταίων 11 χρόνων.

Ακόμα, η βιομηχανική παραγωγή των ΗΠΑ για τον Μάιο ενισχύθηκε κατά 0,8% σε μηνιαίο επίπεδο, έναντι αύξησης 0,1% τον Απρίλιο και αντί μέτρησης 0,7% που ανέμεναν οι αναλυτές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider