Αισιόδοξο κλείσιμο στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, παρά τις πληθωριστικές πιέσεις

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αισιόδοξο κλείσιμο στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, παρά τις πληθωριστικές πιέσεις
Σε νέα ιστορικά υψηλά ο Stoxx 600 και ο DAX στη Φρανκφούρτη. Απώλειες στις αγορές της Ιταλίας και της Ισπανίας.

Με μικρά κέρδη ολοκλήρωσαν τη δεύτερη μέρα συνεδριάσεων τα περισσότερα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές περιμένουν με προσοχή τις αυριανές ανακοινώσεις της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν νωρίτερα την Τρίτη και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού έδειξαν πως αυξάνονται οι πληθωριστικές πιέσεις στα μεγάλα ΑΕΠ του κόσμου, με το ενδιαφέρον για τις ανακοινώσεις της Fed να στρέφεται στο εάν θα «μπει στο κάδρο» χρονική στιγμή κατά την οποία θα αρχίσουν να αίρονται τα υποστηρικτικά μέτρα των κεντρικών τραπεζών για τη μετα-κορονοϊού εποχή.

Εξάλλου, θετικό «πάτημα» για τις ευρωπαϊκές μετοχές έδωσε η συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ για ανακωχή στον «πόλεμο» μεταξύ της Boeing και της Airbus.

Στην κίνηση των δεικτών, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,15% στις 458,51 μονάδες, φτάνοντας σε νέο ιστορικό υψηλό.

Ο Euro Stoxx 50 ανέβηκε 0,26% στις 4.134 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ισχυροποιήθηκε 0,32% στις 7.169 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX κέρδισε 0,36% στις 15.729 μονάδες, το υψηλότερο κλείσιμο όλων των εποχών για τον γερμανικό δείκτη.

Στο Παρίσι ο CAC 40 έγραψε άνοδο 0,35% στις 6.639 μονάδες.

Αντίθετη εικόνα επικράτησε στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, με τον FTSE MIB στο Μιλάνο να χάνει 0,08% στις 25.736 μονάδες και τον IBEX 35 στη Μαδρίτη να υποχωρεί 0,54% στις 9.230 μονάδες.

Στα οικονομικά δεδομένα της μέρας, υπό των 10 δισ. ευρώ υποχώρησε το πλεόνασμα στο εμπορικό ισοζύγιο της Ευρωζώνης για τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat.

Ειδικότερα, το εμπορικό πλεόνασμα των χωρών του ευρώ διαμορφώθηκε στα 9.48 δισ. ευρώ από 18.3 δισ. ευρώ τον Μάρτιο του 2021 και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στα 15 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την Eurostat, οι εξαγωγές μηχανημάτων και οχημάτων από το σύνολο της ΕΕ, αυξήθηκαν 11,9% στο πρώτο τετράμηνο του 2021, διευρύνοντας το πλεόνασμα σε αυτή την κατηγορία στα 58.5 δισ. ευρώ από τα 48.5 δισ. ευρώ πριν από ένα χρόνο.

Το εμπορικό έλλειμμα με τον μεγαλύτερο της εμπορικό εταίρο της Ένωσης, την Κίνα, διευρύνθηκε, αλλά αντισταθμίστηκε από τα αυξημένα εμπορικά πλεονάσματα με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία.

Συνολικά το εμπόριο με τη Βρετανία υποχώρησε καθώς η χώρα έφυγε από την εσωτερική αγορά της ΕΕ στην αρχή του έτους, αλλά το πλεόνασμα αυξήθηκε διότι οι εισαγωγές από τη Βρετανία υποχώρησαν 27,1% στο διάστημα Ιανουαρίου-Απριλίου, ενώ οι εξαγωγές μειώθηκαν μόνο 3,3%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ψυχραιμία στη Wall Street μετά από τα αμερικανικά μάκρο, εν αναμονή της Fed

gazzetta
gazzetta reader insider insider