Χρηματιστήριο: «Πάτησε» στις 900 μονάδες - Κέρδη 1,58% στην εβδομάδα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: «Πάτησε» στις 900 μονάδες - Κέρδη 1,58% στην εβδομάδα
Με κέρδη ολοκλήρωσε την εβδομάδα το Χρηματιστήριο, ανεβάζοντας ελαφρώς ρυθμούς λίγο πριν τη λήξη της συνεδρίασης πιάνοντας τις 900 μονάδες.

Με κέρδη ολοκλήρωσε την εβδομάδα το Χρηματιστήριο, ανεβάζοντας ελαφρώς ρυθμούς λίγο πριν τη λήξη της συνεδρίασης πιάνοντας τις 900 μονάδες.

Έτσι, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε ήπια άνοδο 0,74% στις 901,60 μονάδες, με τον τζίρο στα 56,88 εκατ. ευρώ. Άνοδο 0,89% σημείωσε ο FTSE 25 στις 2.188 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε κέρδη 2,18% στις 562,81 μονάδες.

Στις τράπεζες, η Eurobank κινήθηκε υψηλότερα με άνοδο 3,74% στα 0,798 ευρώ, η ΕΤΕ ακολούθησε στο 2,20% και στα 2,65 ευρώ, η Πειραιώς στο 1,73% και στα 1,525 ευρώ και Alpha Bank στο 0,46% και τα 1,10 ευρώ.

Ισχυρή άνοδο για ΟΤΕ, Cenergy και Entersoft.

Απώλειες για Ελλάκτωρ και Reds, ενώ ήπιο profit taking σημειώθηκε σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Quest Viohalco

Όπως επισημαίνει η Beta Χρηματιστηριακή, η γενικότερη κόπωση που παρατηρείται στην Αγορά μετά το ράλι ως τις 920 μονάδες σε δεικτοβαρή χαρτιά έδωσε την σκυτάλη της ανόδου σε μετοχές της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης. Το άνοιγμα της ψαλίδας των αποτιμήσεων και η αναζήτηση νέων δυνητικών αποδόσεων έστρεψε ένα μικρό, αλλά ικανό να οδηγήσει σε εξάρσεις, μέρος των εισροών σε μετοχές που έχουν υστερήσει στο πρόσφατο ράλι τιμών αλλά δικαιολογούσαν βάση θεμελιωδών ή ειδικών χαρακτηριστικών (αντικείμενο δραστηριότητας, κλάδος, αξία παγίων, προοπτικές) το ενδιαφέρον της αγοράς. Συνήθως δυνατές αποδόσεις στην εγχώρια αγορά ακολουθούνται από διορθώσεις που έχουν κάποιο αξιόλογο βάθος και αλλαγή επιπέδων. Αυτή την φορά διαπιστώνεται ανακύκλωση της ρευστότητας σε άλλες ιδέες με κύριο γνώρισμα το αυξημένο προφίλ ρίσκου.Το ξύπνημα στα μικρά και μεσαία χαρτιά τηςΑγοράς αποδίδεται και στην σταθερή ενεργοποίηση της επενδυτικής λιανικής καθώς και τον Απρίλιο το ποσοστό συμμετοχής στην αγορά των ιδιωτών επενδυτών διατηρήθηκε πάνω από24%. Παρά την άνευρη εικόνα που παρατηρήθηκε στην πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου σε επίπεδο Δείκτη το επιχειρηματικό τοπίο παραμένει ζωηρά ενδιαφέρον. Η απονομή των πρώτων αδειών διαδικτυακού στοιχήματος ξεκίνησε, η ανακοίνωση του κατασκευαστικού έργου του Βόρειου Άξονα της Κρήτης μπαίνει σε διαδικασία προκήρυξης διαγωνισμού, το ενεργειακό τοπίο παρουσιάζει έντονη δυναμική σε νέες άδειες και σταθμούς αποθήκευσης, η Cenergy ανακοίνωσε ότι μπορεί πλέον να παραδώσει σωλήνες με προδιαγραφές μεταφοράς Υδρογόνου ενώ τέλος είναι ιδιαίτερα ζωηρό το ενδιαφέρον για τα οικιστικά του Ελληνικού από ιδιώτες.Στο προσκήνιο καθημερινά υπάρχουν νέα που θα φτιάξουν κλίμα σε δεύτερο χρόνο, απαραίτητο συστατικό μιας αγοράς της οποίας οι αποτιμήσεις ήδη κοιτάζουν την επόμενη χρήση.

Τεχνικά η εβδομάδα δεν προσέθεσε κάποια ιδιαίτερη πληροφορία που να αλλάξει δραματικά τα δεδομένα. Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε την εβδομάδα που πέρασε σε εύρος μόλις 12 μονάδων το οποίο πρακτικά σημαίνει ότι είχαμε μια εβδομάδα καθαρής συσσώρευσης. Παρόλα αυτά ο MACDστην συνεδρίαση της Πέμπτης επέστρεψε σε θέση αγοράς μετά από ενάμιση μήνα παραμονής σε θέση πώλησης (19/4)έχοντας οριακά κόψει τουςκινητούς μέσους των 30 και 50 ημερών. Οι ταλαντωτές βρίσκονται στην ζώνη της ουδετερότητας και η αισθητή μείωση των μέσω ημερήσιων τζίρων δίνουν την εντύπωση μιας προσωρινής ανακωχής στην περιοχή πριν τις900 μονάδες. Τα καλά νέα για τους αγοραστές είναι ότι οι τιμές έχουν κρατήσει την επαφή τουςμε τα υψηλά έτους παρά τις απαιτητικές εταιρικές πράξεις που έλαβαν χώρα τον Μάιο και έχουν ενσωματώσει μέρος από το αντίκτυπο των επόμενων εταιρικών πράξεων που έρχονται ως το τέλος του μήνα. Η διατήρηση αυτής της ισορροπίας κοντά στην περιοχή των 900 μονάδων εκτιμούμε ότι θα συνεχιστεί και κατά την προσεχή εβδομάδα με τον τζίρο να παίζει πρωτεύοντα λόγο στην κατεύθυνση που θα έχει η διαφυγή από την συσσώρευση.

Από την άλλη, καλά νέα για τις αντοχές της οικονομίας έφεραν οι σημερινές ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ. Με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το ΑΕΠ σε όρους όγκου, κατά το 1ο τρίμηνο 2021 παρουσίασε μείωση κατά 2,3% παρά τα περιοριστικά μέτρα και τη σύγκριση με 2 μήνες χωρίς πανδημία. Καλύτερη είναι η εικόνα σε 3μηνιαίο επίπεδο, λόγω της μεγάλης ύφεσης που προηγήθηκε: Καταγράφεται αύξηση κατά 4,4%, σε σχέση με το 4ο τρίμηνο 2020.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider