«Έσπασε» το ανoδικό σερί του Dow Jones - Έντονη διόρθωση σε Nasdaq

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Έσπασε» το ανoδικό σερί του Dow Jones - Έντονη διόρθωση σε Nasdaq
Πιέσεις στη Wall Street καθώς το αμερικανικό 10ετές ενισχύθηκε φτάνοντας στο 1,628%.

Νευρικότητα ήταν το συναίσθημα που κυρίαρχησε στη Wall Street την Πέμπτη, καθώς όλα κινούνται στους ρυθμούς όπου οι κεντρικές τράπεζες θα αρχίσουν να απαγκιστρώνονται από τις αγορές μέσω των προγραμμάτων.

Ο πληθωρισμός πιέζει συνεχώς τόσο τη Fed όσο και την ΕΚΤ, γεγονός που αποτυπώνεται στις σπασμωδικές κινήσεις των αγορών. Παράλληλα, το ενδιαφέρον των επενδυτών ήταν στραμμένο και στις αυριανές ανακοινώσεις για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας που ανακοινώνει το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ, με τα δεδομένα να θεωρούνται ως καλός «μετρητής» για την πορεία ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας.

Ο Dow Jones υποχώρησε οριακά κατά 0,07% στις 34.412 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,36% στις 4.192 μονάδες, ενώ ο Nasdaq δέχθηκε τις υψηλότερες πιέσεις που ξεπέρασαν το 1% (1,03%) φτάνοντας στις 13.614 μονάδες. Έτσι μετά από πέντε ανοδικές συνεδριάσεις ο Dow Jones έκλεισε με αρνητικό πρόσημο.

Αξίζει να σημειωθεί πως το αμερικανικός 10ετές ενσχύθηκε την Πέμπτη φτάνοντας στο 1,628%

Στα μάκρο, οι προσλήψεις εργαζομένων στις ΗΠΑ έφτασαν κοντά στο 1 εκατ. για τον Μάιο, ενώ θετικά μηνύματα ήρθαν και από το «μέτωπο» των επιδομάτων ανεργίας, με τις νέες αιτήσεις να υποχωρούν κάτω από τις 400.000 σε εβδομαδιαίο επίπεδο, για πρώτη φορά από την κρίση της πανδημίας του κορονοϊού.

Το αρνητικό κλίμα στη Wall Street δεν «γύρισε» ούτε μετά από τις ανακοινώσεις της Markit για τον κλάδο των υπηρεσιών στις ΗΠΑ, που ανήλθε σε επίπεδο ρεκόρ τον Μάιο.

Έντονη πτώση κατέγραψε η μετοχή της Tesla την Πέμπτη υποχωρώντας άνω του 5% (5,35%) στα 572 δολάρια.

Ο λόγος οφείλεται σε δημοσίευμα που έκανε λόγο, σύμφωνα με το Marketwatch, ότι οι παραγγελίες ηλεκτρικών οχημάτων της εταιρείας του Έλον Μασκ κατέγραψαν «βουτιά» σχεδόν στο μισό το Μάιο σε σύγκριση με τον Απρίλιο.

Η Tesla έχει αντιμετωπίσει έντονες επικρίσεις στην Κίνα τους τελευταίους μήνες σχετικά με το πως αντιμετωπίζει τις ανησυχίες των καταναλωτών για την ασφάλεια και την ποιότητα των αυτοκινήτων της, ενώ παράλληλα είναι αντιμέτωπη και με αυξημένο ανταγωνισμό από κινεζικές εταιρείες όπως η Nio.

Τον περασμένο μήνα, η Ένωση Επιβατικών Αυτοκινήτων της Κίνας ανακοίνωσε ότι η Tesla πούλησε 25.845 οχήματα τον Απρίλιο που αντιπροσωπεύει μια πτώση 27% σε σύγκριση με τον Μάρτιο.

Η μετοχή της Tesla έχει υποχωρήσει 17% από την αρχή του έτους αλλά έχει κερδίσει 230% τους τελευταίους 12 μήνες, συγκριτικά με την άνοδο 12% και 34% που έχει σημειώσει ο S&P 500 για το ίδιο διάστημα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider