Στο «πράσινο» το κλείσιμο του Μαΐου στη Wall Street 

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο «πράσινο» το κλείσιμο του Μαΐου στη Wall Street 
Άνοδος για την Παρασκευή και για το σύνολο της εβδομάδας στο αμερικανικό χρηματιστήριο.

Με θετικά πρόσημα ολοκλήρωσαν την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και του μήνα οι δείκτες του αμερικανικού χρηματιστηρίου, καθώς οι επενδυτές επέλεξαν να αγνοήσουν τα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας των ΗΠΑ.

Η Wall Street «χώνεψε» τα πρώτα δεδομένα από το σχέδιο προϋπολογισμού της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν για το 2022, καθώς ο Δημοκρατικός πρόεδρος θέλει να δώσει έμφαση στις κρατικές δαπάνες για τη στήριξη της αμερικανικής οικονομίας.

Ωστόσο, τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου επαναφέρουν τις ανησυχίες για περιορισμό των υποστηρικτικών μέτρων της ομοσπονδιακής τράπεζας (Fed), την ώρα που παραμένει ερωτηματικό το μέγεθος ανάπτυξης του ΑΕΠ των ΗΠΑ στην μετά-κορονοϊού εποχή.

Στην κίνηση των δεικτών, ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,19% ή 64,81 μονάδες στις 34.259 μονάδες.

Ο S&P 500 ισχυροποιήθηκε 0,11% ή 4,42 μονάδες στις 4.205 μονάδες.

Ο Nasdaq ανέβηκε 0,09% στις 13.748 μονάδες.

Και οι 3 δείκτες έκλεισαν με κέρδη την εβδομάδα.

Σημειώνεται πως την ερχόμενη Δευτέρα το αμερικανικό χρηματιστήριο θα μείνει κλειστό λόγω της εθνικής αργίας για την Memorial Day, γεγονός που ώθησε τους επενδυτές σε μια περισσότερο αισιόδοξη διάθεση για τη σημερινή συνεδρίαση.

Στα οικονομικά δεδομένα της μέρας, ο δείκτης τιμών προσωπικής δαπάνης καταναλωτή στις ΗΠΑ για τον Απρίλιο να αυξάνεται κατά 3,1% σε ετήσια βάση, από 1,9% προηγουμένως.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ετήσια ενίσχυση του σχετικού δείκτη εδώ και 13 χρόνια.

Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν άνοδο στο 2,9%.

Υπενθυμίζεται πως η αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα (Fed) εκτιμά πως μια «υγιή» μέτρηση του δείκτη είναι στο 2%, με τη σημερινή ανακοίνωση να «διαβάζεται» ως ακόμα ένα δείγμα πληθωριστικών πιέσεων στην οικονομία της χώρας.

Ακόμα, το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ μειώθηκε κατά 7,3% για τον Απρίλιο σε μηνιαία βάση, διαμορφωμένο στα 85,2 δισ. δολάρια από το ρεκόρ ελλείμματος των 92 δισ. δολαρίων τον Μάρτιο

Εξάλλου, το διαθέσιμο προσωπικό εισόδημα των πολιτών στις ΗΠΑ υποχώρησε κατά 13,1% για τον Απρίλιο, έναντι αύξησης 20,9% για τον Μάρτιο και αντί πρόβλεψης των αναλυτών για μείωση στο -14,2%.

Ο δείκτης ατομικών δαπανών ενισχύθηκε 0,5% για τον Απρίλιο έναντι αύξηση 4,7% για τον Μάρτιο, εντός των προβλέψεων των αναλυτών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Με άνοδο η Wall Street προς το τέλος της εβδομάδας, κόντρα στα μάκρο

Με κέρδη αποχαιρέτησαν την εβδομάδα οι ευρωπαϊκές αγορές

gazzetta
gazzetta reader insider insider