ΗΠΑ: Στα 6 τρισ. δολάρια οι δαπάνες στον πρώτο προϋπολογισμό του Μπάιντεν

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: Στα 6 τρισ. δολάρια οι δαπάνες στον πρώτο προϋπολογισμό του Μπάιντεν
Το προσχέδιο της αμερικανικής κυβέρνησης προβλέπει αύξηση του ΑΠΕ της χώρας κατά 5,2% για το 2021.

Στα 6 τρισ. δολάρια ανέρχεται το προσχεδίο του προϋπολογισμού των ΗΠΑ για το 2022, του πρώτου επί της προεδρίας του Τζο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με το Reuters, το αρχικό κείμενο που στάλθηκε στο στο Κογκρέσο προς διαβούλευση, περιλαμβάνει τις δύο εμβληματικές προτάσεις του αρχηγού του αμερικανικού κράτους, το American Families Plan και το American Jobs Plan, κανένα εκ των οποίων δεν έχει ακόμη συζητηθεί επί της ουσίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία.

Στον προϋπολογισμό αποτυπώνονται οι διαφορετικές προτεραιότητες της προεδρίας Μπάιντεν σε σχέση με τις αντίστοιχες εκείνης του προκατόχου του νυν προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ. Στο σχέδιο ζητείται η αύξηση του προϋπολογισμού του υπουργείου Παιδείας κατά 41%, ενώ 23% προτείνεται να είναι η αύξηση των πόρων για το υπουργείο Υγείας και Ανθρώπινων Υπηρεσιών. Η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος προτείνεται να λάβει πόρους αυξημένους κατά 22%.

Η χρηματοδότηση του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας προτείνεται να μειωθεί ελαφρώς, κατά 0,1%. Πρόκειται για το υπουργείο που χειρίζεται το ζήτημα της αντιμετώπισης της παράτυπης μετανάστευσης. Για το υπουργείο Άμυνας, η αύξηση που προβλέπεται είναι μόλις 2%.

Στο νομοσχέδιο προβλέπονται δαπάνες 6 τρισ. δολ., μόνον όμως 300 δισ. δολ. αποτελούν νέες δαπάνες, καθώς το μεγαλύτερο μέρος αφορά προγράμματα που ήδη η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να χρηματοδοτεί, όπως το Medicare, υπηρεσίες κοινωνικής ασφάλισης και πληρωμή τόκων για το δημόσιο χρέος.

Άλλο 1,5 τρισ. δολ. αφορά χρηματοδότηση ομοσπονδιακών υπηρεσιών, με τα μισά από αυτά τα χρήματα να είναι ήδη δεσμευμένα υπέρ του Υπ. Άμυνας, ενώ τα υπόλοιπα θα μοιραστούν στα υπόλοιπα υπουργεία και τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες.

Στο πεδίο των εσόδων, ο προϋπολογισμός Μπάιντεν ενσωματώνει σημαντικές αλλαγές στον φορολογικό κώδικα, προκειμένου ο Λευκός Οίκος να μπορέσει να χρηματοδοτήσει την αύξηση των κρατικών δαπανών κατά πολλά τρισ. δολ. Ο εταιρικός φορολογικός συντελεστής αυξάνεται στο 28%, από 21%, καθώς και νέους πόρους για ελέγχους από την ομοσπονδιακή αρχή δημοσίων εσόδων (IRS), καθώς και υψηλότερους φόρους για τους οικονομικά εύρωστους φορολογούμενους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider