Άνοδος για το πετρέλαιο λόγω της σφιχτής προσφοράς

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Άνοδος για το πετρέλαιο λόγω της σφιχτής προσφοράς
Το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 65,44 δολάρια καταγράφοντας άνοδο κατά 0,11% και το μπρεντ στα 68,80 δολάρια καταγράφοντας άνοδο κατά 0,13%.

Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου τη Δευτέρα παρά το γεγονός ότι ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) αναθεώρησε καθοδικά (κατά 270.000 βαρέλια την ημέρα) τις προβλέψεις του για την πορεία της ζήτησης.

Τα χαμηλότερα επίπεδα κατανάλωσης στην Ευρώπη, την Αμερική και την Ινδία αντισταθμίζουν τη μείωση της προσφοράς, η οποία σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς πρέπει επίσης να αναθεωρηθεί.

Προς αυτή την κατεύθυνση, το Ιράκ σκοπεύει να αυξήσει την παραγωγική του ικανότητα σε οκτώ εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα έως το 2029 από τα τρέχοντα 4,8 εκατομμύρια. Στα τέλη Μαρτίου, ο ιρακινός υπουργός πετρελαίου είπε στον Τύπο ότι η παραγωγή της χώρας του θα μπορούσε να φτάσει τα 12 εκατομμύρια. Ομοίως, στα τέλη του περασμένου έτους, το Ανώτατο Συμβούλιο Πετρελαίου του Αμπού Ντάμπι ενέκρινε προϋπολογισμό 122 δισεκατομμυρίων δολαρίων για αύξηση της παραγωγικής ικανότητας αργού στα 5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2030 από τα περίπου τέσσερα εκατομμύρια βαρέλια που είναι σήμερα.

Στις ΗΠΑ, υπάρχει επίσης νέο ενδιαφέρον για αύξηση της σχιστολιθικής παραγωγής στη λεκάνη Permian Basin με την παραγωγή να σημειώνει σημαντική άνοδο και να φθάνει 4,466 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τον Μάιο, το υψηλότερο επίπεδο εδώ και ένα χρόνο.

Η Ρωσία, η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα παραγωγής πετρελαίου στον κόσμο, προσπαθεί να μεγιστοποιήσει τις αποδόσεις από τις εξαγωγές αργού πετρελαίου πριν από το 2027 έως το 2029, ανέφερε ένα εσωτερικό σχέδιο εγγράφου για το ρωσικό ενεργειακό τομέα.

Ο IEA δήλωσε ότι η παγκόσμια μείωση του εφοδιασμού πετρελαίου που προέκυψε από την πανδημία έχει εξαφανιστεί, λόγω της απότομης πτώσης της προσφοράς και των περικοπών παραγωγής του ΟΠΕΚ +.

Τη Δευτέρα το μεσημέρι (12:15 ώρα Ελλάδος), το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 65,44 δολάρια καταγράφοντας άνοδο κατά 0,11% και το μπρεντ στα 68,80 δολάρια καταγράφοντας άνοδο κατά 0,13%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider