Οι αισιόδοξες προβλέψεις για οικονομική ανάκαμψη ωθούν ανοδικά το πετρέλαιο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι αισιόδοξες προβλέψεις για οικονομική ανάκαμψη ωθούν ανοδικά το πετρέλαιο
Η προσδοκία ότι η οικονομία και η ζήτηση θα ανακάμψουν γρήγορα επέτρεψαν για άλλη μια φορά στο μπρεντ να σημειώσει άνοδο.

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν την Τετάρτη λαμβάνοντας ώθηση από τα σημάδια ταχείας οικονομικής ανάκαμψης και τις αισιόδοξες προβλέψεις για τη ζήτηση ενέργειας που υποστηρίζονται από τους εντατικούς εμβολιασμούς κατά του COVID-19, παρόλο που τα κύματα μολύνσεων στην Ινδία και τη Βραζιλία εξακολουθούν να μειώνουν τα κέρδη.

Η προσδοκία ότι η οικονομία και η ζήτηση θα ανακάμψουν γρήγορα επέτρεψαν για άλλη μια φορά στο μπρεντ να σημειώσει άνοδο, δήλωσε ο αναλυτής της Commerzbank, Carsten Fritsch.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) στη μηνιαία έκθεσή του ανέφερε ότι η ζήτηση για πετρέλαιο θα υπερβεί την παραγωγή των κορυφαίων παραγωγών.

«Η αναμενόμενη αύξηση της προσφοράς μέχρι το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους δεν πλησιάζει τις προβλέψεις μας για τη σημαντικά ισχυρότερη ζήτηση μετά από το δεύτερο τρίμηνο», δήλωσε ο IEA. Συγκεκριμένα, ο οργανισμός εκτιμά ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου το 2021 αναμένεται να ανακάμψει περίπου 5,4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα από τις απώλειες 8,5 εκατομμυρίων βαρελιών στη ζήτηση το 2020 λόγω του αντίκτυπου του Covid-19 στην παγκόσμια οικονομία και μεταφορές. Φαίνεται όμως να επιστρέφει στα επίπεδα πριν από το Covid-19 έως το 2022. Η Κίνα πρωτοστατεί, με αύξηση στην ζήτηση το 2021 κατά περίπου 9% πάνω από τα επίπεδα του 2019. Με βάση αυτά τα δεδομένα, η Rystad Energy προειδοποιεί ότι τα παγκὀσμια αποθέματα θα εξαντληθούν εντός 15 ετών εάν δεν γίνουν γρήγορα νέες, μεγάλες ανακαλύψεις.

Οι τιμές του πετρελαίου υποστηρίχθηκαν επίσης από τις προοπτικές του ΟΠΕΚ, ο οποίος την Τρίτη επέμεινε σε μια πρόβλεψη για ισχυρή ανάκαμψη της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το 2021, με την ανάπτυξη στην Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες να ξεπερνούν τον αντίκτυπο της την κρίση του κορονοϊού στην Ινδία.

Την Τετάρτη το μεσημέρι (14:18 ώρα Ελλάδος), το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 66,03 δολάρια καταγράφοντας άνοδο κατά 1,15% και το μπρεντ στα 69,30 δολάρια καταγράφοντας άνοδο κατά 1,11%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider