Κέρδη στο Χρηματιστήριο με το βλέμμα στις 910 μονάδες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κέρδη στο Χρηματιστήριο με το βλέμμα στις 910 μονάδες
Σημαντική άνοδο στο Χρηματιστήριο, χωρίς ωστόσο να διατηρηθούν οι 910 μονάδες.

Με το «δεξί» μπήκε στην εβδομάδα το Χρηματιστήριο καταγράφοντας σημαντική άνοδο με ώθηση κυρίως από τίτλου που ποντάρουν στο άνοιγμα και στην επανεκκίνηση της οικονομίας. Παράλληλα, έντονο είναι το ενδιαφέρον για την αυριανή ανακοίνωση της Morgan Stanley γύρω από την προσθήκη μετοχών στο βασικό δείκτη MSCI Greece Standard.

Επιπλέον, η εγχώρια αγορά δεν κατάφερε να διατηρήσει το «μαξιλάρι ασφαλείας» πάνω από τις 910 μονάδες. Έτσι, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 1,01% στις 906,07 μονάδες, με τον τζίρο στα 94 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο 0,98% στις 2.210,68 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε απώλειες 1,24% στις 606,14 μονάδες.

Από τις τράπεζες η Eurobank κατέγραψε ήπια διόρθωση 1,18%% στα 0,835 ευρώ, η Εθνική Τράπεζα κατέγραψε άνοδο 1% στα 2,737 ευρώ, ενώ η Alpha Bank έκλεισε με απώλειες 2,82% στα 1,31 ευρώ. Η μετοχή της Τρ. Πειραιώς σημείωσε απώλειες 1,88%, ενώ σήμερα επανήλθε, επίσης, σε διαπραγμάτευση η μετοχή της Attica Bank καταγράφοντας ιδιαίτερα έντονη μεταβλητότητα, κλείνοντας στο -4,56% και στα 0,134 ευρώ.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Jumbo (5,26%), της Aegean Airlines (5,77%), της Lamda (3,34%) και του ΟΤΕ (3,20%). Αντιθέτως πτώση σημείωσε οι μετοχές της Quest (1,53%), της Τερνα Ενεργειακής (0,67%) και της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-0,2%).

Σημαντική άνοδο κατέγραψαν επίσης οι Ελλάκτωρ, τα ΕΛΠΕ, και η Viohalco.

Παράλληλα, η Jumbo ανακοίνωσε πως οι πωλήσεις του Ομίλου, κατά το πρώτο τετράμηνο του 2021 πέρασαν για πρώτη φορά από την έναρξη της χρήσης σε θετικό έδαφος καταγράφοντας αύξηση κατά 24% περίπου σε σχέση με το αντίστοιχο τετράμηνο του 2020, ενώ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021 οι πωλήσεις ήταν μειωμένες κατά 11% περίπου.

Με την Ελλάδα να απέχει τρία «σκαλοπάτια» από το investment grade, ήτοι στο «Ba3» με σταθερό outlook σύμφωνα με το rating της Moody's, ο Colin Ellis Chief Credit Officer για την περιοχή Ευρώπης – Μέσης Ανατολής (EMEA) του οίκου αξιολόγησης, χαρτογραφεί την πορεία της ελληνικής οικονομίας, θέτοντας στην πρώτη γραμμή την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων μέσω του σχεδίου «Ελλάδα 2.0».

Σε συνέντευξή του στο insider.gr, ο Ellis αναφέρει πως «το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης εστιάζει στην ενίσχυση των επενδύσεων και ευθυγραμμίζεται σε μια κοινή στρατηγική με θεσμικές μεταρρυθμίσεις. Αυτά τα δύο σημεία είναι credit positive για το προφίλ της Ελλάδας».

Από την άλλη, σε ερώτημα του κατά πόσο βλέπει ορατό τον κίνδυνο επιστροφής της χώρας σε ένα νέο γύρο μέτρων λιτότητας μετά την άρση των μέτρων δημοσιονομικής και νομισματικής στήριξης, ο Ellis δεν δίνει ξεκάθαρο σήμα λέγοντας πως «η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να επιτύχει τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων που καθορίζονται από τους ευρωπαίους εταίρους, και αναμένουμε να συνεχίσει να το κάνει. Ο κίνδυνος οποιασδήποτε αναδιάρθρωσης του ιδιωτικού χρέους -τυπικά, μια αθέτηση πληρωμών- εντάσσεται στο rating μας. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η αξιολόγησή μας δεν αντικατοπτρίζει τους κινδύνους τυχόν αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους (όπως μια παράταση λήξης)».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider