Moody's στο insider: Οι επενδύσεις και οι μεταρρυθμίσεις του σχεδίου ανάκαμψης είναι credit positive για την Ελλάδα

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Moody's στο insider: Οι επενδύσεις και οι μεταρρυθμίσεις του σχεδίου ανάκαμψης είναι credit positive για την Ελλάδα
Στο insider.gr μιλά ο Colin Ellis, Chief Credit Officer για την περιοχή Ευρώπης – Μέσης Ανατολής (EMEA) του οίκου αξιολόγησης Moody's. Ο κρίσιμος ρόλος του σχεδίου Ανάκαμψης, ο παράγοντας χρέος, και ο δρόμος για την κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Με την Ελλάδα να απέχει τρία «σκαλοπάτια» από το investment grade, ήτοι στο «Ba3» με σταθερό outlook σύμφωνα με το rating της Moody's, ο Colin Ellis Chief Credit Officer για την περιοχή Ευρώπης – Μέσης Ανατολής και Αφρικής (EMEA) του οίκου αξιολόγησης, χαρτογραφεί την πορεία της ελληνικής οικονομίας, θέτοντας στην πρώτη γραμμή την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων μέσω του σχεδίου «Ελλάδα 2.0».

Σε συνέντευξή του στο insider.gr, ο Ellis αναφέρει πως «το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης εστιάζει στην ενίσχυση των επενδύσεων και ευθυγραμμίζεται σε μια κοινή στρατηγική με θεσμικές μεταρρυθμίσεις. Αυτά τα δύο σημεία είναι credit positive για το προφίλ της Ελλάδας».

Από την άλλη, σε ερώτημα του κατά πόσο βλέπει ορατό τον κίνδυνο επιστροφής της χώρας σε ένα νέο γύρο μέτρων λιτότητας μετά την άρση των μέτρων δημοσιονομικής και νομισματικής στήριξης, ο Ellis δεν δίνει ξεκάθαρο σήμα λέγοντας πως «η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να επιτύχει τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων που καθορίζονται από τους ευρωπαίους εταίρους, και αναμένουμε να συνεχίσει να το κάνει. Ο κίνδυνος οποιασδήποτε αναδιάρθρωσης του ιδιωτικού χρέους -τυπικά, μια αθέτηση πληρωμών- εντάσσεται στο rating μας. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η αξιολόγησή μας δεν αντικατοπτρίζει τους κινδύνους τυχόν αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους (όπως μια παράταση λήξης)».

Σε ό,τι αφορά το χρέος και τη βιωσιμότητά του, αναφέρει πως «το κομμάτι του χρέους που κατέχουν οι επίσημοι πιστωτές, είναι μεγάλο και αποτελεί τη βασική διαφορά κατά τη σύγκριση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας με άλλες. Επιπλέον οι ευνοϊκοί όροι δανεισμού αποτελούν ένα βασικό στοιχείο της ανάλυσής μας, όπως για παράδειγμα η μεγάλη ωρίμανση του χρέους».

Σε ερώτημα γύρω από το αν η Ελλάδα θα πρέπει να προσφύγει στις προληπτικές πιστωτικές γραμμές του ESM (ECCL, PCCL) ώστε να συμμετέχει μέσω waiver στο επόμενο «κανονικό» QE της ΕΚΤ, (αν δεν επιτευχθεί ο στόχος του investment grade) ο Ellis διατηρεί ένα «συγκρατημένο προφίλ», λέγοντας πως «προς το παρόν η θέση ρευστότητας της χώρας παραμένει ισχυρή, με ένα υπολογίσιμο cash buffer και αποπληρωμές που περιορίζονται τα επόμενα χρόνια». Ο ίδιος συμπληρώνει πως «θα παρακολουθούμε από πολύ κοντά τυχόν αποφάσεις που λαμβάνουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής».

Colin Ellis Moody's

Στο αν θα υπάρξουν πιέσεις στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων από μια τέτοια κίνηση, ή από το σταδιακό tapering της ΕΚΤ, όποτε αυτό ξεκινήσει, ο Colin Ellis επισημαίνει πως «είναι σημαντικό να γίνει μια διάκριση μεταξύ της ροής νέων αγορών στο πλαίσιο των προγραμμάτων της ΕΚΤ και του όγκου τίτλων που έχει αγοράσει. Το ενδεχόμενο tapering θα μπορούσε ενδεχομένως να ασκήσει πιέσεις στα yields, αλλά οι μεταβολές αυτών εξαρτώνται επίσης από μια σειρά άλλων παραγόντων. Για παράδειγμα, στις ΗΠΑ, η Fed έχει δεσμευτεί για συνεχείς αγορές assets χωρίς tapering, ωστόσο οι αποδόσεις των ομολόγων αυξήθηκαν πρόσφατα».

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά την πορεία της χώρας για την κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, ο Ellis επισημαίνει πως «για την ώρα υπάρχει ισορροπία μεταξύ των κινδύνων και των προοπτικών για μια μεταβολή του rating είτε προς υψηλότερα, είτε προς χαμηλότερα επίπεδα. Είναι πολύ σπάνιο να αναβαθμιστεί μια χώρα από το «Ba3» σε επενδυτική βαθμίδα με μία κίνηση». Όπως τονίζει «η ανάλυση της Moody's δεν επηρεάζεται από τις κινήσεις άλλων οίκων», ειδικά μετά την τελευταία απρόσμενη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τη Standard & Poor's σε «BB» με θετικό outlook. Υπό αυτό το πρίσμα φαίνεται πως η Moody's θα διατηρήσει μια στάση αναμονής, με φόντο της αξιολόγηση της 21ης Μαΐου, αναμένοντας την πορεία και τη διαχείριση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Τέλος, σχετικά με την αναβάθμιση του outlook (σε θετικό) του εγχώριου τραπεζικού κλάδου και της πορείας του το 2021 και το 2022, ο Colin Ellis αναφέρει πως «η τελευταία αναβάθμιση αντικατοπτρίζει την εικόνα μας πως ότι αναπτυξιακή δυναμική θα ανακάμψει φέτος, ενισχύοντας την πιστωτική ανάπτυξη και τα τραπεζικά κέρδη. Η ποιότητα των assets θα παραμείνει αδύναμη σε σύγκριση με άλλα τραπεζικά συστήματα, αντικατοπτρίζοντας τα ακόμη υψηλά επίπεδα Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (NPEs). Ωστόσο αναμένουμε ότι αυτά τα NPE θα συνεχίσουν να μειώνονται τους επόμενους 12 έως 18 μήνες».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider