JP Morgan: Η δίκαιη αποτίμηση για τη μετοχή της Τρ. Πειραιώς

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
JP Morgan: Η δίκαιη αποτίμηση για τη μετοχή της Τρ. Πειραιώς
Σύμφωνα με την JP Morgan, υπάρχει ένα εύρος 0,3x - 0,35x για την Τράπεζα Πειραιώς ως δίκαιη αποτίμηση, η οποία μεταφράζεται σε ένα εύρος τιμής μεταξύ 1,25 - 1,50 ευρώ ανά μετοχή.

Λίγο πριν την εισαγωγή των 1.200.000.000 νέων μετοχών που προέκυψαν από την ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς, η JP Morgan προβαίνει σε μια πρώτη αποτίμηση γύρω από την τιμή του τίτλου της τράπεζας.

Έτσι, παρότι οι αναλυτές του οίκου δηλώνουν ενθουσιασμένοι για τη λειτουργική αναδιάρθρωση της τράπεζας και εκφράζουν την εμπιστοσύνη τους στο track record της διοίκησης, επισημαίνουν ότι το discount έναντι των υπόλοιπων εγχώριων τραπεζών δικαιολογείται από τα χαμηλά ενδιάμεσα επίπεδα κεφαλαίων και τη μεγαλύτερη περίοδο ανάκαμψης. Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, καθώς οι τίτλοι των υπόλοιπων εγχώριων τραπεζών διαπραγματεύονται τώρα με εκτιμώμενο P/TBV για το 2022 στο 0,4x - 0,5x και με περίπου 7% - 10% ROTE (απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων), υπάρχει ένα εύρος 0,3x - 0,35x για την Τράπεζα Πειραιώς ως δίκαιη αποτίμηση, η οποία μεταφράζεται σε ένα εύρος τιμής μεταξύ 1,25 - 1,50 ευρώ ανά μετοχή.

JP Morgan

Ωστόσο σε μακροπρόθεσμη βάση, υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω re-rating, καθώς η τράπεζα συνεχίζει το πρόγραμμα απομείωσης των NPEs και εξυγίανσης του ισολογισμού της με βελτίωση του ROTE, εφαρμόζοντας πιο κανονικοποιημένες εκτιμήσεις για το 2024 που θα οδηγήσουν σε μια αποτίμηση της τάξεως του 2,30 ευρώ ανά μετοχή.

Η JP Morgan, δεν θέτει για την ώρα κάποια σύσταση («Not Rated») καθώς οι υπάρχουσες μετοχές που διαπραγματεύονται στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου δεν αποτελούν ένα αξιόπιστο σημείο. Όπως σημειώνει, η ορατότητα έχει βελτιωθεί τους τελευταίους μήνες, μειώνοντας το κόστος κεφαλαίου σε 17,5% από περίπου 50%, τα υψηλότερα επίπεδα του περασμένου έτους. Επιπλέον, η επιτυχημένη ΑΜΚ της Τράπεζα Πειραιώς πρόσφερε περαιτέρω άνοδο, ειδικά στον τίτλο της Alpha Bank, που κατέγραψε άνοδο 45% από τα μέσα Μαρτίου, έναντι 13% και 4% αντίστοιχα για Eurobank / Εθνική Τράπεζα και 3% για τον τραπεζικό δείκτη του Euro Stoxx.

Προς το παρόν, ο κλάδος των τραπεζών πλησιάζει στα τελευταία στάδια εξυγίανσης από τα NPEs (περίπου 0,5x P / TBV). Με περαιτέρω πρόοδο στη μείωση τους, η JP Morgan αναμένει ότι η εστίαση της αγοράς θα μετατοπιστεί σταδιακά προς τις μεσοπρόθεσμες επιδόσεις των τραπεζών και τη σχετική σύγκριση με τις ευρωπαϊκές τράπεζες, κάτι που μπορεί να υπονοείται στο επόμενο σκέλος αποτιμήσεων μέχρι 0,7x P / TBV μεσοπρόθεσμα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider