Αγορές
02-05-2021 | 10:38

UBS: Έτοιμοι για μεγαλύτερη έκθεση στις μετοχές είναι οι επενδυτές - Που εστιάζουν

Μοιράσου το
UBS: Έτοιμοι για μεγαλύτερη έκθεση στις μετοχές είναι οι επενδυτές - Που εστιάζουν
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Το ενδεχόμενο να ρίξουν περισσότερα από τα ρευστά διαθέσιμα στις αγορές μετοχών εξετάζουν οι επενδυτές το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με την τριμηνιαία έρευνα επενδυτικού κλίματος της UBS, διατηρώντας υψηλά επίπεδα ταμειακών διαθεσίμων στα χαρτοφυλάκιά τους.

Σύμφωνα με τη UBS τα ταμειακά διαθέσιμα αποτελούν το 22% των χαρτοφυλακίων των ιδιωτών επενδυτών παγκοσμίως, ποσοστό μειωμένο κατά μόλις τρεις ποσοστιαίες μονάδες από τον Σεπτέμβριο του 2020. Οι υψηλές σταθμίσεις ταμειακών διαθεσίμων έρχονται σε αντίθεση με τις θετικές εξελίξεις στην οικονομία και στην αγορά κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, μεταξύ αυτών, η κατακόρυφη άνοδος των μετοχών, η διανομή των εμβολίων και η βελτίωση των οικονομικών δεικτών. Ωστόσο, το 41% των επενδυτών εξετάζει το ενδεχόμενο ενίσχυσης της έκθεσής του στις μετοχές τους επόμενους έξι μήνες, σε σύγκριση με ποσοστό 12% το οποίο προτίθεται να περιορίσει την έκθεση και με το 47% που επιθυμεί να διατηρήσει τα χαρτοφυλάκιά του στα ίδια επίπεδα.

UBS

Συγκεκριμένα, το 70% των επενδυτών θεωρεί τον τεχνολογικό μετασχηματισμό ως την κορυφαία κατηγορία επενδύσεων τους επόμενους έξι μήνες, καθώς το 64% πιστεύει ότι οι μετοχές είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος διαφοροποίησης των χαρτοφυλακίων κατά την περίοδο ανάκαμψης και το 63% εκφράζει την άποψη ότι οι βιώσιμες επενδύσεις αποτελούν μια πολλά υποσχόμενη ευκαιρία.

Οι μισοί επενδυτές ανησυχούν επίσης πολύ, ενώ το 26% ανησυχεί σε κάποιο βαθμό ότι τα ταμειακά διαθέσιμα θα υποστούν μείωση της απόδοσης σε περίπτωση που ο πληθωρισμός αυξηθεί σε υπερβολικό βαθμό. Το 41% αναφέρει ότι, σε αυτήν την περίπτωση, θα μπορούσε να αυξήσει τις τοποθετήσεις του σε μετοχές και το 31% αναφέρει ότι θα μπορούσε να αυξήσει τις θέσεις τους σε ακίνητα.

Ο Tom Naratil, πρόεδρος της UBS Americas και συμπρόεδρος της UBS Global Wealth Management, ανέφερε πως «τα ταμειακά διαθέσιμα των επενδυτών εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλότερα από τις συνήθεις προτεινόμενες κατανομές, ειδικά εάν λάβουμε υπ’ όψιν τις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς και της οικονομίας, επομένως είναι ενθαρρυντικό το ότι επιδιώκουν να πραγματοποιούν περισσότερες επενδύσεις σε μετοχές. Εάν ο πληθωρισμός αυξηθεί, στην πραγματικότητα η αξία των διαθεσίμων θα διαβρωθεί, συνεπώς οι επενδυτές θα αναγκαστούν να αναζητήσουν άλλες κατηγορίες ενεργητικού που θα τους βοηθήσουν να επιτύχουν τους χρηματοοικονομικούς στόχους τους».

Από την πλευρά του ο Iqbal Khan, Πρόεδρος της UBS σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική και Συμπρόεδρος της UBS Global Wealth Management, ανέφερε «πως μας χαροποιεί το γεγονός ότι κάποιοι επενδυτές περιλαμβάνουν τις βιώσιμες και θεματικές επενδύσεις τους μεταξύ των κορυφαίων ευκαιριών για εκείνους. Καθώς η ανοδική τάση παραμένει, πιστεύουμε ότι αυτοί οι τομείς θα εξακολουθήσουν να αποτελούν σημαντικό μέσο διαφοροποίησης των χαρτοφυλακίων από τις παραδοσιακές κατανομές σε μετοχές και ομόλογα».

Συνολικά, το 69% των επενδυτών είναι αισιόδοξο σχετικά με την οικονομία της περιοχής τους για τους επόμενους 12 μήνες, σε σύγκριση με το 60% πριν από τρεις μήνες. Επιπλέον, το 70% είναι αισιόδοξο για την προοπτική των αγορών το επόμενο εξάμηνο, σε σύγκριση με ένα ποσοστό της τάξεως του 61% της προηγούμενης έρευνας.

Το 80% των ιδιοκτητών επιχειρήσεων είναι αισιόδοξο σχετικά με την επιχείρησή του σε ορίζοντα 12 μηνών, συγκρινόμενο με το 72% των ιδιοκτητών επιχειρήσεων πριν από τρεις μήνες. Το 37% σχεδιάζει περισσότερες προσλήψεις, ποσοστό αυξημένο κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες, σε σύγκριση με το 13% που ετοιμάζεται για μείωση προσωπικού και είναι τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερο.

Επενδυτές και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων ανά τον κόσμο θεωρούν την κυβέρνηση Μπάιντεν ως θετική εξέλιξη για τις παγκόσμιες προοπτικές των επόμενων τεσσάρων ετών. Το 64% θεωρεί ότι η εν λόγω κυβέρνηση έχει θετικό αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία, το 60% αισθάνεται ότι θα στηρίζει τις παγκόσμιες αγορές και το 57% πιστεύει ότι έχει ευεργετική επίδραση στην προσωπική οικονομική του κατάσταση. Το 54% των ιδιοκτητών επιχειρήσεων θεωρεί ότι η εν λόγω κυβέρνηση συνιστά τονωτική ένεση για τις εταιρείες του.

ΗΠΑ

Στις ΗΠΑ η εμπιστοσύνη των επενδυτών για την πορεία της οικονομία της χώρας τους αυξήθηκε περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη περιοχή. Το 70% είναι αισιόδοξο, σε σύγκριση με το 52% που εξέφραζε αισιοδοξία πριν από τρεις μήνες, καθιστώντας τους επενδυτές στις ΗΠΑ ως τους πιο αισιόδοξους σε παγκόσμιο επίπεδο. Σε σχέση με τις μετοχές το αίσθημα αυτό αυξήθηκε επίσης σημαντικά, από 59% σε 71%. Το 61% των επενδυτών στις ΗΠΑ αναμένει αύξηση του πληθωρισμού τα επόμενα τρία χρόνια, το υψηλότερο ποσοστό σε οποιαδήποτε περιοχή.

Ευρώπη

Οι Ευρωπαίοι επενδυτές, εξαιρουμένων των Ελβετών, αισθάνονται μεγαλύτερη εμπιστοσύνη για την οικονομία της περιοχής τους και για την αγορά. Συγκεκριμένα, το 73% αναφέρει ότι είναι αισιόδοξο σε σχέση με τις μετοχές, το υψηλότερο ποσοστό παγκοσμίως. Οι επενδυτές που έχουν τη βάση τους στην περιοχή παρουσιάζουν επίσης τις λιγότερες πιθανότητες να διατηρήσουν πάνω από 10% σε μετρητά, των οποίων το ποσοστό αντιστοιχεί στο 53% του συνόλου των ερωτηθέντων.

Λατινική Αμερική

UBS

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.