Με κέρδη 5,51% αποχαιρέτησε τον Απρίλιο το Χρηματιστήριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με κέρδη 5,51% αποχαιρέτησε τον Απρίλιο το Χρηματιστήριο
Σε επίπεδο μήνα ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 5,51%, ο FTSE 25 6,64% και ο τραπεζικός δείκτης 11,78%

Μπορεί να «έσβησε» τα σημερινά κέρδη λόγω του profit taking και των πιέσεων που πέρασαν σε Attica Bank, ΕΥΔΑΠ και Πειραιώς ωστόσο ο μήνας κρίνεται επιτυχημένος σε ένα τοπίο με πυκνές και κρίσιμες εξελίξεις.

Και αυτό διότι ολοκληρώθηκε η ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς που ξεκαθαρίζει σε ένα βαθμό το τοπίο στον τραπεζικό «χάρτη», δρομολογείται η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην Ελλάκτωρ, ενώ ισχυρή ήταν και παρουσία ομίλων στις διεθνείς αγορές μέσω των ομολογιακών εκδόσεων («πράσινο» ομόλογο, Μυτιληναίος και Eurobank, Alpha Bank). Στη συνέχεια ακολούθησε η αναβάθμιση από την Standard & Poor's δημιουργώντας ένα σκηνικό αλλεπάλληλων θετικών καταλυτών.

Έτσι, την Πέμπτη ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 910,37 μονάδες (αμετάβλητος), με τον τζίρο στα 75,02 εκατ. ευρώ. Ανοδικά έκλεισε ο FTSE 25 στο 0,18% και στις 2.212,69 μονάδες, ενώ υπεραπέδωσε ο τραπεζικός δείκτης με άνοδο 1,54% στις 614,57 μονάδες.

Σε επίπεδο μήνα ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 5,51%, ο FTSE 25 6,64% και ο τραπεζικός δείκτης 11,78%

Η Alpha Bank (9,81 εκατ.) κατέγραψε άνοδο 1,93% στα 1,32 ευρώ, η Εθνική Τράπεζα (3,11 εκατ. όγκο συναλλαγών) 2,05% στα 2,585 ευρώ και η Eurobank 1,5% στα 0,78 ευρώ (όγκος 8,06 εκατ.)

Σε θέση οδηγού ο όμιλος Στασινόπουλου που μετά το placement για το 6,66% της ElvalHalcor ανοίγει ο δρόμος για την είσοδο της τελευταίας στον FTSE 25. Κάπως έτσι τόσο η ElvalHalcor όσο και η Cenergy έκλεισαν έντονα ανοδικά με κέρδη 3,77% και 3,28%. Οι επενδυτές δείχνουν να στηρίζουν και τα ισχυρά business plans των εισηγμένων.

Σημαντικά κέρδη για ΕΧΑΕ, και Τέρνα Ενεργειακή, ενώ επενδυτές προχώρησαν σε μερική κατοχύρωση κερδών σε Μυτιληναίο, ΟΤΕ και ΟΛΠ.

Έντονες πιέσεις σημειώθηκαν σε Πειραιώς που έκλεισε στο -11,43% και στην ΕΥΔΑΠ στο -4,38%

Στο limit down κλείδωσε η Attica Bank καθώς ενεργοποιείται ο νόμος νόμος Χαρδούβελη για τον αναβαλλόμενο φόρο με ΑΜΚ υπέρ του Δημοσίου.

Από την άλλη, σύμφωνα με την Merit τα αποτελέσματα των εισηγμένων στον FTSE25 ήταν αδύναμα, ως απόρροια του σφοδρού πλήγματος που προξένησε η πανδημία του κορονοϊού.

Προχωρώντας σε μια ανασκόπηση του 2020 για τις εισηγμένες του δείκτη, η Merit αναφέρει πως ο εν. κύκλος εργασιών (εκτός των τραπεζών) υποχώρησε κατά 21% σε ετήσια βάση, ενώ τα EBITDA μειώθηκαν κατά 14%. Αυτό επέφερε πλήγμα και στην καθαρή κερδοφορία που μειώθηκε κατά 8% σε ετήσια βάση, με τις ζημιές συμπεριλαμβανομένων και των τραπεζών να ανέρχεται στα 1,4 δισ. ευρώ, λόγω του project Cairo της Eurobank.

Το free cash flow μειώθηκε κατά 15% σε ετήσια βάση λόγω των εκροών της Motor Oil, της Lamda της Aegean και της Ελλάκτωρ. Αν εξαιρεθούν αυτές, τότε οι ελεύθερες ταμειακές ροές αυξήθηκαν κατά 35%, κάτι που αποτελεί μια πρωτοφανής επίδοση τα τελευταία χρόνια.

Ο καθαρός δανεισμός αυξήθηκε κατά 482 εκατ. ευρώ φτάνοντας τα 14,6 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider